Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault clio II ph1 1998r. 1.9diesel ECU - LUCAS DCU3R schemat

mati1649 05 Apr 2015 23:33 4329 5
    mati1649
    Level 10  
    Witam.

Jestem posiadaczem reno clio II ph1 1.9 diesel. Mam w nim sterownik ECU firmy LUCAS model DCU3R. Pilnie poszukuje do niego schematu wyjść, najlepiej żeby były opisane. Najbardziej rozchodzi mi się o to żeby znaleźc pin który podaje informacje o chwilowej ilości spalonego paliwa. Potzrebuje podpiąć się do tego pinu, ponieważ robie małą modyfikacje w swoim clio. Mianowicie zmieniam stary licznik na liczniek od clio II sport który posiada komputer. Dlatego bardzo wazne jest to abym podciągnął ten sygnał chwilowego spalania z ECU.
    Może ktoś z was juz przez to przechodził i dla niego to banalna sparawa :) Ale ja przeszukałem juz mnustwo stron, i niestety nic konkretnego...

Bardzo prosze o pomoc :)

Pozdrawiam ;)
    mati1649
    Level 10  
    Witam.
    Właśnie znalazłem opis pinow mojego sterownika ECU, lecz spodziewałem się że będzie też pin kotry będzie podpisany np: "sygnał średniego spalania silnika" , niestety nic takiego u siebie nie mam... :( nie wiem czy wogole ma sens podłaczanie tego licznika u mnie, no bo po co skoro nie bede miał możliwości korzystania w pełni z funkcji komputera...

Załączam opis wyjścia pinow z mojego ECU, moze ktoś zna się lepiej i jednak powie mi ze mam mozliwosć się gdzieś podpiąc, prosze o pomoc.

Pozdrawiam :)

Dodano po 1 [minuty]:

renault clio II ph1 1998r. 1.9diesel ECU - LUCAS DCU3R schemat
    Ciurejka
    Level 13  
    Takie informacje to w bardziej rozbudowanych systemach. W systemach gdzie sterowniki wymieniaja się informacjami po magistralach (np. Can, Van).
    mati1649
    Level 10  
    Jak napisałem w pierwszym poście, moje autko jest 1998r. nie dokońca się orientuje gdzie w takim razie mam szukac sygnałow przesyłających informacje o spalaniu. Ciagle myślałem że mam te sygnały wziac z odpowiednich pinow w ECU. Ale teraz to już nie wiem od czego zacząć... Czy możesz mi coś podpowiedzieć?
    mati1649
    Level 10  
    Właśnie nastąpił mały przełom w sprawie znalezienia sygnału. Sciągnołem sobie książke serwisową do renault kangoo w ktorym był montowany taki sam silnik 1.9D i na takim samym sterowniku. Znalazłem tam informacje na temat tego czy jest w tym silniku jakiś czujnik wtrysku. I okazało się że jest! czujnik jest na wtrysku nr 3 i nazywa się czujnikiem położenia iglicy, tej co jest w wtryskiwaczu i informuje ile czasu i kiedy wtryskiwacz jest otwarty i następuje wtrysk paliwa. Natomiast w ECU znajduje się on na pinie nr7.

Tylko teraz trzeba mi kogoś kto mi potwierdzi moją teorie. :)
    mati1649
    Level 10  
    Mam do was ważne pytanie. A nie chce zakładać nowego tematu ponieważ to rownież dotyczy licznika. Mam u siebie aktualnie licznik oryginalny, ktory posiada 4 wtyczki po 10 pinow. Chodzi mi o rozpiske tych kabli ktore wchodzą do mojego licznika. Czy ktoś z was posiada takie schematy.

Prosze was o pomoc.

Pozdrawiam