Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polo III 6N2 - Gong przy zapalaniu silnika

boby66 06 Apr 2015 14:57 1044 5
  • #1
    boby66
    Level 9  
    Witam.
    Mam pytanie i prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu następujących objawów:
    Dwukrotnie zdarzyło się, że w czasie uruchamiania silnika odezwał się gdzieś spod zegarów gong. Pierwszym razem 4 może 5-krotnie gdy zapalałem silnik wyjeżdżając z garażu, a następnie wczoraj po ok. 2 godz.postoju na parkingu chyba 2 razy. Temp. wynosiła 2 st. Dwukrotnie zdarzyło się również, że autko nie odpaliło od razu a dopiero za 2 bądź 3 razem co wcześniej nie miało miejsca. Poza tym wszystko działa, nie pali się żadna kontrolka. Silnik to 1,4 60KM 8V benzyna 2001r.
    Nie wiem czy jest się czym przejmować. Niemniej jednak wcześniej tak się nie działo. Szukając, nie znalazłem podobnych tematów ani odpowiedzi dlatego zdecydowałem się napisać.
    Pozdrawiam i oczekuję wszelkich uwag oraz wskazówek za które z góry dziękuję.
  • #2
    decybel91
    Level 42  
    A jakaś dodatkowa kontrolka się zapala?
  • #3
    boby66
    Level 9  
    Poza samym sygnałem dzwonka kompletnie nic.
  • #4
    pp_pablo
    Level 25  
    Może to gong, który ma zwrócić Twoją uwagę na zmianę temperatury ma zewnątrz (jak w fordzie gdy spada poniżej 5 stopni).
  • #5
    boby66
    Level 9  
    Zastanawiałem się nad tą temperaturą, bo gdzieś już spotkałem się z taką uwagą. Tylko że autko używam już od ponad 8 lat, a coś takiego ma miejsce pierwszy raz, więc to chyba nie to.
  • #6
    boby66
    Level 9  
    Witam ponownie po krótkiej przerwie. Jak się okazało nie trzeba było długo czekać na rozwiązanie zagadki z tajemniczym gongiem przy zapalniu. Otóż pewnego dnia niestety nie udało mi się odpalić samochodu. Rozrusznik kręcił tak iż myślałem że wyrwie silnik z ramy ale bez efektu. Przy tym wszystkie kontrolki gasły lub zapalały się na zmianę w trakcie uruchamiania, a zdarzyło się słyszeć ów gong również. W końcu przy którejś próbie udało się zapalić. Gdy trafiłem do mechanika jak to fachowiec od razu zdiagnozował usterkę: KOSTKA POD STACYJKĄ . Na dzień dzisiejszy wszystko wróciło do normy i działa sprawnie. Piszę to dla wszystkich zainteresowanych i ku pomocy właścicielom VW POLO III 6N2.
    Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.