Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

saeco primea cappuccino touch - błąd 5

07 Kwi 2015 17:13 2415 2
  • Poziom 6  
    Witam.
    Po raz kolejny mój ekspres spłatał mi figla i to w same święta. Po włączeniu przepłukał standardowo układ ale podczas robienia kawy zaczął chromolić i wyskoczył komunikat "napełnić" obwód. Po rozpoczęciu napełniania opadł z sił i tak kilka razy z rzędu aż pojawił się komunikat " błąd 5 skontaktować się z serwisem technicznym ". Zaznaczam ,że w ubiegłym roku był wymieniany zawór trójdrożny. Czy ktoś może pomóc w rozwiązaniu problemu?
  • Poziom 14  
    Dzień dobry.
    Kłopot ogromny na komunikat e5 składa się prawie wszystko co powoduje brak przepływu .
    Zaczynając od nie drożnych obwodów wodnych poprzez nie sprawna pompę wody , grzałkę lub grzałki multizawór następnie zaklejoną wylewkę kawy może być też zatkany filtr wody jak jest zamontowany ,przepływomierz aż do nawet elektroniki ale ta powinna być sprawna .Kłopot z naprawa w warunkach domowych a i koszt może być dość duży , nawet do 800-900 pln. To że był wymieniany zawór nic nie znaczy, nie ma gwarancji że nie jest znowu zatkany lub uszkodzone mikro wyłączniki . Nie zalecam naprawy jak ktoś nie ma doświadczenia a i proponuje zaczerpnąć wiadomości na temat serwisu który miałby to naprawić oczywiście chodzi o dostęp do nowych i oryginalnych części , odradzam partyzantkę w stylu naprawy i kombinowania naprawy zaworu z kilku to się zemści i tylko kasy szkoda . Życzę dobrego wyboru w podjęciu odpowiedzialnych decyzji .
  • Poziom 6  
    Witam.
    Początkowo przymierzałem się do zaworu trójdrożnego , ale jak zobaczyłem czym to pachnie, to zgodnie z radą kolegi odpuściłem sobie. W efekcie moje działania ograniczyły się do gruntownego przeczyszczenia zaworu znajdującego się za blokiem
    zaparzającym. Taki plastikowy w kształcie wydłużonego smoczka z dwoma o-ringami. Rozmontowałem go na detale, wszystkie elementy przeczyściłem Nie wiem czy to był zbieg okoliczności, ale po ponownym zmontowaniu express zaczął funkcjonować normalnie. Pozdrawiam