Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamerka internetowa zawiesza komputer

fast3t 08 Apr 2015 21:33 3564 35
  • #1
    fast3t
    Level 8  
    Witam posiadam taka kamerkę internetową :
    Kamerka internetowa zawiesza komputer
    Z przodu napis esperanza. Nie posiadam płytki do niej. Podłączyłem ją do kompa sterowniki automatycznie pobrało z neta (Windows XP) ale kiedy próbowałem rozmawiać przez nią na skype to od razu zawiecha kompa przy próbie połączenia się z inną osobą pomyślałem że to wina skype lub sterów od kamerki wiec poszukałem na necie i znalazłem to:
    http://esperanza.pl/esperanza-kamera-z-mikrofonem-usb-sapphire,183,595.html
    Zainstalowałem i mam teraz program do kamerki na pulpicie uruchomiłem i od razu komp zawiesił się i tak za każdym razem czasami uda się normalnie uruchomić i działa ale jak wyłączę i jeszcze raz uruchomię to zawiecha. Więc to nie wina skype tylko kamerki co może być nie tak ?
  • #2
    sierzant75
    Level 12  
    Daj trochę więcej info jaki komp, system ile działa po instalacji(rejestr) ,może warto podejść do znajomego i sprawdzić kamerkę na innym systemie i kompie ,jak będzie to samo to do kosza a jak ok to będziem temat ciągnąć.
  • #3
    fast3t
    Level 8  
    Mam 2 kompa chwila zaraz podłączę i napisze co i jak. System XP na tym i na tym. Jak jest podłączona do kompa to nic sie nie dzieje system normalnie ja wyszukuje dopiero kiedy ja uruchomię to ścina.
  • #4
    mati211p
    HDD and data recovery specialist
    Komputer o jakich parametrach? Jaka jest jego konfiguracja?
  • #5
    fast3t
    Level 8  
    Jednak nie podłącze pod tamtego drugiego bo nawet nie chce się odpalić. Nawet nie ma charakterystycznego piknięcia przy włączaniu tylko takie cichutkie jakby przy resetowaniu kompa czy to może być wina baterii ? Nie był sporo czasu podłączony do prądu.
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+, 2700 MHz
    2 GB RAM
    ATI Radeon HD 4600 Series (512 MB)
    Odinstalowałem wszystkie stery od kamerki podłączyłem na nowo menedżer urządzeń wykrył kamerkę ale nie instalowałem jeszcze wtedy tych sterów co mi zalecał tylko zainstalowałem te pobrane z neta link w pierwszym poście ale to nic nie dało bo w raz wyświetla się na żółto a gdy uruchomię program z pulpitu to nawet kamerki nie wykrywa. Wiec te stery z neta sa złe.
  • #6
    sierzant75
    Level 12  
    Podaj identyfikator sprzętu(kamera), a w tamtym kompie sprawdz datę jak jest ok to bateria żyje
  • #7
    fast3t
    Level 8  
    Tamten komp nawet nie odpala się na monitorze nic nie wyświetla się wiatraki tylko chodzą słychać jak dysk tez.
  • #8
    sierzant75
    Level 12  
    Menadrzer urządreń-(prawy myszy na sprzęcie)właściwości-szczegóły
  • #10
    winmap
    Level 33  
    Brak sterowników lub problem.
    Może sprzęt nie daje rady lub kamera jest najprościej uszkodzona.
  • #11
    sierzant75
    Level 12  
    Podbij jutro do kogoś znajomego i sprawdz jak wyskoczy to samo to kosz :cry:
  • #12
    fast3t
    Level 8  
    Właśnie nie mogę znaleźć do niej sterowników. Mógłbym zainstalować te z menadżera ale to mi nic nie da bo będzie mi zawieszało kompa jak uruchomię kamerkę np na skype czasami normalnie uda się połączyć. Szkoda że drugi komp nie chce się włączyć tak bym sprawdził. Mój komp raczej daje sobie rady z ta kamerka. Raczej sprawna bo za każdym razem nie zacina się to musi coś być z oprogramowaniem.
  • #13
    sierzant75
    Level 12  
    Jak podasz identyfikator sprzętu to podziałamy a tak to sobie można pogdybać
  • #14
    winmap
    Level 33  
    System ma swoje standardowe stery zazwyczaj i jeżeli na nich jest coś nie tak sprawdz kamerę na innym komputerze. Może być uszkodzona.
  • #15
    fast3t
    Level 8  
    USB\Vid_1e4e&Pid_0102&Rev_0002&MI_00
    USB\Vid_1e4e&Pid_0102&MI_00
    Identyfikatory sprzętu :P
  • #17
    fast3t
    Level 8  
    sierzant75 to nie to wywala raport o błędach
  • #18
    fast3t
    Level 8  
    Spoko będę czekał :P

    Tych jak coś próbowałem i wszystkie 4 działają znaczy odpalę na nich kamerkę ale prędzej czy później zawiesza się komp po którymś z kolei włączeniu kamerki.

    Link
  • #19
    sierzant75
    Level 12  
    fast3t wrote:
    Spoko będę czekał :P

    Tych jak coś próbowałem i wszystkie 4 działają znaczy odpalę na nich kamerkę ale prędzej czy później zawiesza się komp po którymś z kolei włączeniu kamerki.

    Link

    Zobacz na innym kompie .Miałem mikroskop z tym samym przetwornikiem co twoja kamerka niestety poszedł w kosz bo objawy były te same, ale dla pewności sprawdz na innym kompie .Możesz spróbować zapodać sterownik ręcznie
  • #20
    safbot1st
    Level 43  
    sierzant75 wrote:
    Zobacz na innym kompie .

    To przede wszystkim, a poza tym zestaw zasilacza nie posiada?
    Markę i model można poznać?
    Do wszystkich portów USB próbowałeś podłączać? Na FP i z tyłu?
  • #21
    fast3t
    Level 8  
    Tak do tylu i z przodu była podłączona i to samo. Zasilacza nie posiada. Na kamerce pisze tylko esperanza i nic więcej coś takiego Link i te stery tez instalowałem.
    sierzant75 jak to stery ręcznie ?
    Chciałem sprawdzić u siebie bo mam 2 kompy tylko coś ten drugi nie chce mi się nawet odpalić. Nie ma tego pyknięcia nawet tylko tak jakby takie ciche nie wiem co z nim jest. Tak sobie myślałem że to może bateria padła bo długo stał odłączony.
  • #22
    sierzant75
    Level 12  
    Odnośnie 2 kompa sprawdz (wyciągnij elementy, wyczyść .przedmuchaj sprężonym powietrzem)elementy złącz)szyny pamięci ,grafiki oraz molexy zasilające płytę po postojach lubią nie łączyć .
    Ręcznie czyli z menadzera wybierasz sprzęt -aktualizuj sterownik-wybierasz ,zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji-dalej-nie wyszukuj wybiorę sterownik do zainstalowania-dalej-z dysku(wybierasz folder zawierający sterownik)-dalej- jak przeładuje -zakończ . SPRAWDZ NAJPIERW NA INNYM KOMPIE CZY Z KAMERĄ JEST OK ,czy jest to samo. :!: :!: Napisz jak sprawdzisz na innej maszynie bo nie ma sensu gdybać :|
  • #23
    safbot1st
    Level 43  
    fast3t wrote:
    Zasilacza nie posiada.

    O zasilacz do komputera mi chodzi!
  • #24
    fast3t
    Level 8  
    safbot1st wrote:
    fast3t wrote:
    Zasilacza nie posiada.

    O zasilacz do komputera mi chodzi!


    Haha :D Zasilacz to chyba jakiś gówniany jest:
    Kamerka internetowa zawiesza komputer

    Zaraz spróbuje jeszcze uruchomić tamtego kompa może uda mi się :P

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Udało mi się uruchomić tamtego kompa powyciągałem wszystkie wtyczki z płyty i wsadziłem ponownie i działa ;P Podłączyłem kamerkę komp wykrył ją i samoczynnie zainstalował stery nie pobierał z neta bo miałem go odłączonego. Sprawdzałem parę razy i kamerka działa na tamtym kompie 0 jakichkolwiek zawieszeń czyli kamerka sprawna problem jest w oprogramowaniu tylko jak go znaleźć ?? Dodam że gdy pierwszy raz podłączyłem ją na tym kompie to od razu wyskoczył Kreator:
    Kamerka internetowa zawiesza komputer
    Na tamtym kompie nic nie wyskoczyło po prostu samo zainstalowało się i już na koniec pokazał się napis ze:
    Kamerka internetowa zawiesza komputer
  • #25
    winmap
    Level 33  
    Spróbuj przywracania systemu lub w ostateczności naprawy. Myślę że pomoże skoro na innym działa.
  • #26
    sierzant75
    Level 12  
    To mi się podoba .Wiec problemów trzeba szukać w 1 kompie .Odinstaluj stery i wyczyść rejestr (wise registry cleaner),będąc pewnym kamerki . Biorąc pod uwagę zasilacz ,zrób bilans energetyczny maszyny tak na wszelki wypadek.Ten włosek może przeciągać strunę . Zapomniałem dodać przedsłowie mojego poprzednika z przywracaniem systemu ale na moje oko przed ta operacja wyczyść jeszcze ccleaner-em .Ostateczność to format.



    Daj znać co wyszło
  • #27
    safbot1st
    Level 43  
    fast3t wrote:
    Haha :D Zasilacz to chyba jakiś gówniany jest:

    Dlatego od 3 postów trąbię o zasilaczu.
    IBOX nie należy do rodziny zasilaczy, ale do urządzeń zasilaczopodobnych.
    I nie zastanawia Cię dlaczego komputer raz się uruchamia a raz nie?
    Kamerkę zasila z 5V właśnie ten sam pseudozasilacz, w dodatku na innym komputerze kamerka działa! Wnioski same się nasuwają.
    Pomierz napięcia miernikiem - stres i spoczynek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Z kolei jeśli to bałagan w systemie - uruchom kamerkę w linuksie z pendrive`a.
    Jeśli zadziała - wina oprogramowania.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sierzant75 wrote:
    wyczyść jeszcze ccleaner-em .Ostateczność to format.

    Zgoda, jedynie dodałbym ADWcleaner i MBAM free do czyszczenia (adware lubi kamery :D).
  • #28
    sierzant75
    Level 12  
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+, 2700 MHz
    2 GB RAM
    ATI Radeon HD 4600 Series (512 MB)
    .


    Biorąc pod uwagę zasilacz (jego moc pozorną i sprawność po latach),to trochą mało na ten zestaw.
  • #29
    fast3t
    Level 8  
    Siemka mam ccleaner-a ale szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w przywracanie systemu i takie tam bo już od dawna czeka mnie reinstal systemu :P Jutro przeinstaluje system i dam znać czy problem został rozwiązany :P
    safbot1st ten komp co nie chciał mi się uruchomić to ma inny zasilacz już podaje fotkę ale to chyba jeszcze gorsze gówno niż w tym co mi kamerkę zawiesza :D
    Kamerka internetowa zawiesza komputer
    Chyba że mylę się to poprawcie mnie :P

    sierzant75 wrote:
    AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+, 2700 MHz
    2 GB RAM
    ATI Radeon HD 4600 Series (512 MB)
    .


    Biorąc pod uwagę zasilacz (jego moc pozorną i sprawność po latach),to trochą mało na ten zestaw.


    Ten komp ma już pewnie z 9 lat :D Wtedy to nie myślałem czy dobry zasilacz czy nie tylko cieszyłem się że mi starzy kompa kupili :D Kartan graficzna była zmieniana wcześniej była jakaś 256 :P I RAMu 512 albo 1GB już nie pamiętam :)