Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEG F 88060 VIOP - Włączający się alarm przed zalaniem, pompa wyrzuca wodę

kruger_ns 09 Kwi 2015 07:26 1695 11
  • #1 09 Kwi 2015 07:26
    kruger_ns
    Poziom 5  

    Witam,
    jak w tytule - zmywarka AEG (dotykowy panel).
    Od pewnego czasu zmywarka wariuje - albo ciągle stara się wypompowywać wodę, albo włącza się alarm przeciw zalaniu - czyli tak jakby wewnątrz była woda - a jej nie ma.
    Pompa działa bez zarzutu, przewody drożne, filtry na spodzie czyste.
    Czasem pomaga wlanie wody po otwarciu drzwi - zmywarka wyrzuca wodę i działa dalej. Dziś - strajk. Alarm "40" i nie będzie działać.

    Dodam jeszcze - że przez pewien czas zmywarki nie czyściłem (spec środki chemiczne lub po prostu ocet i soda) - jednak ostatnio - owszem - próbowałem ją reanimować.
    Skutek - jak wyżej.

    Proszę o rade - sprzęt ma 3 lata!

    0 11
  • #2 09 Kwi 2015 10:49
    mistake68
    Poziom 14  

    Witam !!
    Kolego , prawdopodobnie coś przecieka i na spodzie zmywarki zbiera się woda , najprościej to przechyl zmywarkę dość mocno i zobacz czy nie wyleci woda , jeśli wyleci, to postaw zmywarkę do normalnej pozycji i załącz , jeśli się uruchomi masz odpowiedź.
    Pozdrawiam !!

    0
  • #3 09 Kwi 2015 11:59
    kruger_ns
    Poziom 5  

    mistake68 napisał:
    Witam !!
    Kolego , prawdopodobnie coś przecieka i na spodzie zmywarki zbiera się woda , najprościej to przechyl zmywarkę dość mocno i zobacz czy nie wyleci woda , jeśli wyleci, to postaw zmywarkę do normalnej pozycji i załącz , jeśli się uruchomi masz odpowiedź.
    Pozdrawiam !!


    Jeśli dobrze rozumiem - sugerujesz, że do zmywarki wlewa się woda...
    Ale tak nie jest - jest całkiem pusta - pompa wyrzuca wszystko do kanalizacji ale nadal pracuje. Przy alarmie "40" -nawet przy otwartych drzwiach.

    0
  • #5 09 Kwi 2015 19:35
    kruger_ns
    Poziom 5  

    mistake68 napisał:
    Nie , kolego sugeruję że na spodzie zmywarki , czyli pod "zbiornikiem" zmywarki tam gdzie jest pompa i cały osprzęt elektryczny zmywarki.
    Pozdrawiam !!

    Tutaj podobny post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3014899&highlight=


    Się zawziąłem i wytargałem zmywarkę z zabudowy - a łatwo nie było.
    wywróciłem do góry nogami i...nic nie stwierdzam.
    Sugerowano mi, że w związku z tym, że nie czyściłem jej chemicznie w trakcie 2-3 lat użytkowania - czujniki odpowiedzialne za analizę wody - wariują. Dają zły sygnał - że woda jest, mimo, że jej nie ma. I dla tego ona ciągle chce pompować wodę.

    Co o tym myślisz?

    0
  • #6 09 Kwi 2015 20:09
    mistake68
    Poziom 14  

    Witam!!
    Kolego muszę się zastanowić , sądziłem że jest to typowy alarm przed zalaniem, ale z tego co piszesz jest inaczej, może rzeczywiście jest to błąd któregoś z czujników , prawdopodobnie ,hydrostatu , może zapchała się rurka od w/w czujnika, możesz wstawić zdjęcie wnętrza zmywarki z wyjęty filtrami, bo mam pewną teorię , chcę ją tylko potwierdzić, chodzi mi o zdjęcia dolnej części zmywarki , "zbiornika".
    Szukam serwisòwki od tego modelu, jak znajdę , będę mógł napisać więcej.
    pozdrawiam !!

    0
  • #7 10 Kwi 2015 07:31
    kruger_ns
    Poziom 5  

    mistake68 napisał:
    Witam!!
    Kolego muszę się zastanowić , sądziłem że jest to typowy alarm przed zalaniem, ale z tego co piszesz jest inaczej, może rzeczywiście jest to błąd któregoś z czujników , prawdopodobnie ,hydrostatu , może zapchała się rurka od w/w czujnika, możesz wstawić zdjęcie wnętrza zmywarki z wyjęty filtrami, bo mam pewną teorię , chcę ją tylko potwierdzić, chodzi mi o zdjęcia dolnej części zmywarki , "zbiornika".
    Szukam serwisòwki od tego modelu, jak znajdę , będę mógł napisać więcej.
    pozdrawiam !!


    Ależ Proszę: AEG F 88060 VIOP - Włączający się alarm przed zalaniem, pompa wyrzuca wodę AEG F 88060 VIOP - Włączający się alarm przed zalaniem, pompa wyrzuca wodę

    0
  • #8 10 Kwi 2015 08:00
    mistake68
    Poziom 14  

    Witam !!
    Kolego , no niestety ,zdjęcia mi nic nie pomogą , napisałem do producenta zmywarki w sprawie instrukcji serwisowej i czekam na odpowiedź.
    Sam przeglądnąłem fora internetowe , i też nie znalazłem odpowiedzi , ale z tego co wyczytałem, rzeczywiście może być to zabrudzenie związane ze zbyt częstym myciem w niskich temperaturach, na funkcji ECO.
    Sprawdził bym wężyki , czy nie są pozapychane i ogólny stan zabrudzenia toru wodnego zmywarki, ewentualnie spróbuj włączyć ,(jeśli się uda) pustą zmywarkę z jakimś środkiem do czyszczenia na najwyższej temperaturze.
    Ja nadal czekam na serwisówke od producenta.

    0
  • #10 11 Kwi 2015 06:51
    kruger_ns
    Poziom 5  

    zhudomel napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2801895.html
    Sprawdź dokładnie model zmywarki i popraw w temacie.


    Nie wiem czemu sądzisz, że popełniłem błąd w nazwie/modelu - jest OK. Na urządzeniu wszystkie znaki pisane są razem na napisałem oddzielając poszczególne frazy...

    Dodano po 1 [minuty]:

    mistake68 napisał:
    Witam !!
    Kolego , no niestety ,zdjęcia mi nic nie pomogą , napisałem do producenta zmywarki w sprawie instrukcji serwisowej i czekam na odpowiedź.
    Sam przeglądnąłem fora internetowe , i też nie znalazłem odpowiedzi , ale z tego co wyczytałem, rzeczywiście może być to zabrudzenie związane ze zbyt częstym myciem w niskich temperaturach, na funkcji ECO.
    Sprawdził bym wężyki , czy nie są pozapychane i ogólny stan zabrudzenia toru wodnego zmywarki, ewentualnie spróbuj włączyć ,(jeśli się uda) pustą zmywarkę z jakimś środkiem do czyszczenia na najwyższej temperaturze.
    Ja nadal czekam na serwisówke od producenta.


    Teraz jak ją włączam od razu - staruje pompa (mimo otwartych drzwi) i alarm z kodem "40".
    Gwoli ścisłości - zmywarka zawsze pracowała na trybie "auto".

    Dodano po 4 [minuty]:

    zhudomel napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2801895.html
    Sprawdź dokładnie model zmywarki i popraw w temacie.


    Mam pytanie - jak wchodzi się w tryb serwisowy - próbowałem trzymać 1 i 3 przycisk - ale bez skutku.
    Po za tym - może - jeśli jest podejrzenie, że coś tam wewnątrz jest zabrudzone - to to rozkręcę i wyczyszczę? Dam radę? Gdzie są te przeklęte czujniki?

    0
  • #11 12 Kwi 2015 00:17
    zhudomel
    Specjalista AGD

    kruger_ns napisał:
    Nie wiem czemu sądzisz, że popełniłem błąd w nazwie/modelu - jest OK.
    A nie powinno być VIOP?

    0
  • #12 12 Kwi 2015 07:11
    kruger_ns
    Poziom 5  

    zhudomel napisał:
    kruger_ns napisał:
    Nie wiem czemu sądzisz, że popełniłem błąd w nazwie/modelu - jest OK.
    A nie powinno być VIOP?


    Poprawione

    0