Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung galaxy S5 - CHINA - Nie chodzi w żadnej sieci

gienek1 UK 09 Apr 2015 23:51 7002 26
Wago
    gienek1 UK
    Level 10  
    Mam kłopot z chińskim samsungiem galaxy S5. Dałem się nabrać . Był elegancko opakowany jak oryginał. Były naklejki, plomby i loga. Niestety po 2 miesiącach odmówił współpracy. Widzi sim tylko z sieci VIRGIN i jeszcze ORANGE z Polski. Pokazuje wtedy zasięg i literkę R co oznaczałoby Roaming. Ale w ustawieniach pokazuje T-Mobile Chociaż pokazuje już zasięg to nadal nie można z niego dzwonić i do niego się dodzwonić. Nie wiem o co chodzi. Przecież nie miał locka bo nie był w żadnej sieci. Zmienić andro nie mogę bo się nie widzi z komputerem. Komputer nie może zainstalować do niego sterowników. No kaszana ogromna.
    Stan piękny, żadnej rysy ale co z tego jak nic z nim zrobić nie mogę. Może macie jakieś sugestie?? Android 4.4.2, wersja pasma podst. G900FVZNU1AND1, Numer kompilacji KOT49H.G900FSKSU1ANCE, kompilacja niestandardowa 1406129219, model telefonu SM-G900F.
  • Wago
    Marek09
    Level 24  
    A imei ma poprawny? Zobacz czy się zgadza z naklejką pod baterią.
  • Wago
    gienek1 UK
    Level 10  
    W tytule napisałem że to CHINA a co za tym idzie numer IMEI nie będzie pasował do tego w sofcie i odwrotnie - ten z softu nie zgadza się z tym z naklejki.
    Marek09
    Level 24  
    gienek1 UK wrote:
    W tytule napisałem że to CHINA a co za tym idzie numer IMEI nie będzie pasował do tego w sofcie i odwrotnie .
    To akurat kompletna bzdura.

gienek1 UK wrote:
    ten z softu nie zgadza się z tym z naklejki.
    A to przyczyna.

Imei ma pasować do tego z naklejki i tyle. To cała przyczyna i masz to naprawić.
    Potrzebny Ci root (bo bez niego nie zmienisz imei) i naprawa imei.
    Ten telefon po resecie nie wiem dlaczego zmienia sobie imei na inny.
    Przerabiałem to samo, ten sam model: G900F, z tym, że czasem tylko nie można było dzwonić, lub się na niego dodzwonić i w ogóle nie działały smsy.
    Musisz się tego nauczyć, bo co 2 miesiące będzie powtórka niestety. Ten typ chyba tak ma. Swoją drogą ile dałeś? Bo mój klient 1300 dał. :!:

Root bez problemu zrobisz tym programem
    Imei naprawisz tak jak na tym filmie

Jeśli nie masz logo Samsung przy włączaniu, tylko Mediatek też można zrobić. Pisz.

No i zapomniałem o sterownikach ADB, SDK Tools. Zainstaluj sobie te lub tamte Jak Ci pasuje. W telefonie nie zapomnij o włączonym debugowaniu usb.
    gienek1 UK
    Level 10  
    Dzięki Marek09.
    Konkretna pomoc to warta grzechu pomoc.
    Kłopot natomiast jest w komunikacji z telefonem. Komp nie widzi urządzenia. Konkretnie pokazuje komunikat że nie może zainstalować sterowników. I tu jest pozamiatane. Dopóki nie odzyskam komunikacji to jestem w czarnej d....e.
    Co do IMEI. To jest mój drugi fake "samsunga" z chin. Poprzedni działał perfect. IMEI na naklejce był inny niż wewnętrzny. Na naklejce był oryginalny z jakiegoś samsunga. Ten po wystukaniu *#06# pochodził od LG.
    Obydwa smarty kupiłem za jedyne 90 funtów za sztukę i jest ich sporo na angielskim rynku.
    Na dzień dzisiejszy padła mi skrzynia w aucie więc nie prędko będę mógł pobawić się telefonem i rootowaniem. Odezwę się na priw albo forum . Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    mobista
    Level 35  
    Marek09 wrote:
    gienek1 UK wrote:
    W tytule napisałem że to CHINA a co za tym idzie numer IMEI nie będzie pasował do tego w sofcie i odwrotnie .
    To akurat kompletna bzdura.

gienek1 UK wrote:
    ten z softu nie zgadza się z tym z naklejki.
    A to przyczyna.

Imei ma pasować do tego z naklejki i tyle. To cała przyczyna i masz to naprawić.
    Potrzebny Ci root (bo bez niego nie zmienisz imei) i naprawa imei.
    Ten telefon po resecie nie wiem dlaczego zmienia sobie imei na inny.
    Przerabiałem to samo, ten sam model: G900F, z tym, że czasem tylko nie można było dzwonić, lub się na niego dodzwonić i w ogóle nie działały smsy.
    Musisz się tego nauczyć, bo co 2 miesiące będzie powtórka niestety. Ten typ chyba tak ma. Swoją drogą ile dałeś? Bo mój klient 1300 dał. :!:

Root bez problemu zrobisz tym programem
    Imei naprawisz tak jak na tym filmie

Jeśli nie masz logo Samsung przy włączaniu, tylko Mediatek też można zrobić. Pisz.

No i zapomniałem o sterownikach ADB, SDK Tools. Zainstaluj sobie te lub tamte Jak Ci pasuje. W telefonie nie zapomnij o włączonym debugowaniu usb.

To, że IMEI musi zgadzać się z tym z naklejki to kompletna bzdura - jedynym wymogiem jest to żeby IMEI faktycznie w telefonie był (nie musi być nawet poprawny, bo sieć nie sprawdza zgodności z algo luhna).
    gienek1 UK
    Level 10  
    Zgadzam się z Tobą kolego w 100%-ach. Niestety elektroda nie znosi krytyki wiec zaniechałem sporu w tym przedmiocie z kolegą Marek09. Na marginesie jeszcze nie widziałem chińskiej podróbki z prawdziwym numerem IMEI modelu podrabianego. To byłoby poważne naruszenie międzynarodowego prawa. Dlatego też wciska się inne numery IMEI modeli już nieaktywnych.
    Pozdrawiam
    Marek09
    Level 24  
    Zrób to co napisałem i nie dyskutuj jeśli chcesz, żeby znowu działał. Przywróć imei z naklejki i będzie dobrze. Chyba, że ci nie zależy na postawieniu go na "nogi", to daj sobie spokój z imei i zastanawiaj dalej dlaczego nie możesz z niego dzwonić.
    Wiem co piszę, gdyż też ten problem przerabiałem.
    Powodzenia.

Bez urazy, ale kolega chyba nie zrozumiał.

mobista wrote:
    jedynym wymogiem jest to żeby IMEI faktycznie w telefonie był (nie musi być nawet poprawny, bo sieć nie sprawdza zgodności z algo luhna).
    To wytłumacz dlaczego np. Nokia z imei 123456789012345 nie loguje się do sieci?

mobista wrote:
    jedynym wymogiem jest to żeby IMEI faktycznie w telefonie był (nie musi być nawet poprawny, bo sieć nie sprawdza zgodności z algo luhna).
    Lub użyjmy wszyscy np. tego 111111111111111 ? przecież będzie no nie? Taki prosty i łatwy, ale czy telefon będzie działać?

Lub użyjmy tego samego wszyscy, bo po co każdemu inny i też będzie dobrze?

Przecież kolega ma jakiś imei, no więc dlaczego nie loguje mu się do sieci?

mobista wrote:
    bo sieć nie sprawdza zgodności z algo luhna).
    Nie chodzi Mi wcale o zgodność algorytmu, to nie istotne i nie to miałem na myśli pisząc. Mój też się nie zgadza, ale działa, może dlatego, bo nikt inny go nie używa? Pewnie tak.
    gienek1 UK
    Level 10  
    Dziękuję za wskazówki. Skorzystam na pewno. Poinformuję o wynikach. Pozdrawiam
    Marek09
    Level 24  
    Imei u Ciebie nie będzie przedstawiał modelu oryginalnego. To oczywiste.
    Nie zapisałem sobie tego uszkodzonego ( zmienonego ), ale wydaje mi się, że wszystkie te chińskie G900F mogą się zmieniać po resecie na ten sam numer, bo pewnie gdzieś siedzi w sofcie, a twój nie jest niestety jedyny w kraju, więc jest możliwość, że gdzieś jest ten sam numer co twój użyty, więc dlatego może być problem.
    Oczywiste jest też, że możesz użyć jakiegokolwiek numeru z innego telefonu, który znasz i/ale go nie używasz, czy to LG czy Nokia, czy Motorola, ale po co kombinować jeśli można użyć tego który nam udostępnił producent? Nie ważne, przecież, że to podróbka, ale w każdej jest napisany inny i moim zdaniem dobrze jest aby wszystko się zgadzało. Tylko dlatego właśnie napisałem aby przywrócić z naklejki - nie, że koniecznie ten ma być - jeśli kol. mobista tak odebrał.
    Uprości Ci to również ponowną naprawę telefonu, gdyż jestem pewien, że za jakiś czas znowu Ci się w nim coś "wysypie"
    U mnie za pierwszym razem zawieszał się, za drugim to co u Ciebie, za trzecim pamięć pełna.
    Także na spokojnie opanuj sobie cały ten proces, później zrobisz go w 5 minut w razie potrzeby.

Co masz z tymi sterownikami, że nie możesz zainstalować? Może to Ci pomoże.
    gienek1 UK
    Level 10  
    Siemka Marek
    Pojawił się nowy problem. Mianowicie (choć związany z tematem zaledwie pośrednio) Mam kłopot z pobraniem aplikacji do Roota. Wyłączałem już zaporę i cały antywir i za każdym razem na samym końcu pojawia się komunikat NIE POWODZENIE.
    Cholery można dostać.
    Apropos IMEI, mam padniętego Sama S II. Totalny damaged. Mogę użyć jego IMEI-a? Ten samson już nie będzie chodził.
    Pozdrawiam
    gienek1 UK
    Level 10  
    Siemka Marku09
    Dzięki za linke.
    Kłopot z poraniem iRoota leżał nie w linku tylkoo w zaporze antywira. Z tego czy inneg linka nie ważne. Musiałem skorzystać z innej przeglądarki i udało się. Zainstalowałem i choć nie bez problemów to jednak udało się w końcu zrootować tego "grzmota". W filmiku ukrytym pod linkiem od ciebie jest pokazane jak ktoś wprowadza kod *#*#3646633#*#* aby wejść w Engineer Mode. Niestety ten kod nie wchodzi u mnie. Po wprowadzeniu kombinacji cyferki znikają i lipa. Czy może robię coś żle? Rootowanie przebiegło pomyślnie.
    P.S.
    Telefon po kilku przeprowadzeniu User Data Recovery przyjmuje kartę sim z sieci VIRGIN i ORANGE. Niestety tylko te dwie sieci. Mimo iż pokazuje zasięg i logo operatora to nie można się do niego dodzwonić i z niego zadzwonić. Samsung galaxy S5 - CHINA - Nie chodzi w żadnej sieci
    gienek1 UK
    Level 10  
    Cześć Marku09
    Niestety brak komunikacji z aplikacją jaką mi podrzuciłeś. Używam oryginalnego kabla usb samsunga. Mimo iż komputer zainstalował sobie potrzebne sterowniki i otwiera zawartość telefonu to w MTKDroid nie widzi telefonu. Pozostają puste pola. Dla zobrazowania faktu dołączam foto.
    HELP MEEEEE.
    Samsung galaxy S5 - CHINA - Nie chodzi w żadnej sieci

Dodano po 44 [minuty]:

OK Marku09
    Wiem już gdzie leżał błąd. Miałem wyłączone Debugowanie USB. Aplikacja znalazła fona i pomyślnie poprowadziła mnie przez tryb zmiany IMEI. Po resecie będę wiedział czy nowy numer osobisty będzie działał. Dam znać co przyniosły te manipulacje.
    gienek1 UK
    Level 10  
    Heyka Marek09
    Niestety nic nie dały próby. dalej jest numer IMEI jaki był. W aplikacji MTKDroidTool pokazuje sie komunikat że numery IMEI zostaną zmienione zaraz po restarcie urządzenia. Niestety nic to nie dało. W tygodniu mam za mało czasu na wnikliwe zbadanie tego tematu ale w weekend znajde czas na więcej prób. Pozdro
    czarny244
    Level 27  
    Witam czy ten program MtkDroidTools obsługuje naprawę imei w Land Rover A1 bo mam do postawienia?Znalazłem program do naprawy imei mtk android IMEI&SN Writer V1.5.3 jutro sprawdzę w firmie jak działa.
    Spartan33
    Level 19  
    W necie znalazłem apkie, która to niby zmienia w prosty sposób numer imei 8-O Sprawdzałem na S4 I9505 4.4.2 i działa, znaczy otwiera się i można wpisać jakikolwiek imei, ale nie potwierdzałem, gdyż mam oryginał :) Jak chcecie to mogę zapodać ;) Oczywiście aplikacja wymaga roota :P
    gienek1 UK
    Level 10  
    I co? To już koniec? Gdzie masz tą "APKIĘ"?

Dodano po 1 [minuty]:

Czarny 244. I jak twoje doświadczenia ? Masz jakiekolwiek efekty?
    gienek1 UK
    Level 10  
    Nawet na własną odpowiedzialność ciężko zweryfikować przydatność tej jak ją nazwałeś "APKI". Po wypakowaniu pozostaje tylko plik textowy. Jak ty to sprawdzałeś na swoim telefonie??? Nie mam pojęcia, ale musisz być nie zły Harry Potter.
    Pozdro.
    nemo333
    Level 30  
    Pobierz jeszcze raz albo rozpakuj innym programem. U mnie po otwarciu ZIPa jest "Imei_changer.apk" i ten plik należy wrzucić na telefon i zainstalować.
    Spartan33
    Level 19  
    @Gienek 1 UK, jak Ty go rozpakowałeś, że pojawił Ci się plik tekstowy? Wystarczy wrzucić ściągnięty plik zapakowany w zipa na telefon i tam go rozpakować aplikacją zip i zainstalować. ;) "Na własną odpowiedzialność" znaczy, że zmiana IMEI jest wiadomo jaka. ;)
    gienek1 UK
    Level 10  
    No to muszę zwrócić honor. W rzeczy samej musiałem coś poknocić. Jestem czerwony jak burak i przepraszam bijąc się w piersi.
    Sprawdzę na telefonie czy się zainstaluje poprawnie i napiszę o efektach.
    gienek1 UK
    Level 10  
    Witam ponownie. Aplikacja IMEI Changer raczej jest fajną zabawką niż przydatnym narzędziem. Prosty w obsłudze i przejrzysty. Niestety pomimo dwóch prób i komunikatów o SUCCESS FULL PROCES nic się nie zmieniło. Po wystukaniu wywołaniu numeru IMEI pokazuje dalej stary (poprzedni) numer. Po restarcie telefonu także. Tak więc wracam do punktu wyjścia.
    Spartan33
    Level 19  
    No niestety :( Spróbuj jeszcze może tych dwóch apek Imei tool G900 i Imei w wersji CN czyli Chińska. Bądź bardzo ostrożny w tych aplikacjach, gdyż Imei tool kopiuje i robi backup systemowego folderu efs na kartę pamięci, i może zdażyć się, że system nie wstanie po jakimś błędzie, znów z wersją Imei cn jest okno do wpisania imei i kilka przycisków, metoda prób i błędów niestety :( jak chcesz to próbuj, najwyżej czeka cię wgranie softa od nowa przez odina
    gienek1 UK
    Level 10  
    Witam ponownie.
    No cóż. Pragnę podzielić się z wami dobrą nowiną. Otóż mój chiński samsung galaxy S5 znowu żyje. Jak tego dokonałem? Bardzo pomocny był wpis kolegi Marek09 i link do filmu co zrobić żeby....
    W moim przypadku problem był znacznie złożony. Zainstalowałem aplikację do rootowania poleconą przez w/w kolegę. Przeprowadziłem operację według wskazówek po czym otrzymałem komunikat o sukcesie rootowania. Niestety to nie była prawda. I to był pierwszy podstawowy błąd telefonu który uniemożliwił dalsze kroki. W końcu udało się to zrobić innym programem. Następny krok to Engineering Mode po wpisaniu sekwencji cyfr gwiazdek i kratek. U mnie ta opcja nie chciała zaskoczyć wiec pobrałem i zainstalowałem MTK Engineering Mode. Dalej już z górki. Postępowałem zgodnie ze wskazówkami z filmiku. Kłopot był z numerem IMEI. Czy wpisać cały (z końcową cyfrą po slashu) czy bez niej. kilka różnych prób i poszło. Instalowałem jeszcze jedną aplikację ponieważ EM nie uznawał mnie za Master Usera. Po tym kroku poszło jak burza. IMEI zmieniony a telefon odebrał pierwsze sieciowe wiadomości. Dzwoni i odbiera. UFFF, masa czytania i prób ale warto było. Co do użytkownika Spartan 33- aplikacje od ciebie nie działają. Ta w języku producenta tej podróbki również. Niczego nie zmieniły. Albo to atrapy albo czegoś im brakuje. Dziękuję za szczere chęci pomocy.
    Wielkie podziękowania dla użytkownika MAREK09. Bez ciebie stałbym w miejscu. Pozdrawiam, a wszystkim innym amatorom taniej technologii życzę dużo cierpliwości i powodzenia.