Ponieważ jeżdżę już drugim subarakiem i lubię wiedzieć "co siedzi pod podłogą" to mogę nieco przybliżyć napędy jakie są używane.
Podstawą z manualną skrzynią są trzy dyferencjały.
W wersjach wolnossących zwykle są to przedni i tylny "luźne" (czyli zwykłe bez polepszaczy) i dyfer centralny w skrzyni(klasyczny ze stożkowymi satelitkami)z wbudowaną "szperą wiskotyczną" najprościej ujmując jest to pakiet płytek jak w sprzęgłach wielopłytkowych który reaguje "zaciskaniem się" na różnicę prędkości obrotowej przedniego i tylnego wału skrzyni.
Subaru turbo dodatkowo mają tylny dyferencjał o ograniczonym poślizgu, dodatkowo w wersjach STI mogą być centralne dyferencjały z regulacją w zależności od nawierzchni i aktywnym sterowaniem przekazywaniem mocy przód tył.
Oczywiście zdarzają się od tego schematu odstępstwa, np wersje na stany mogą mieć zwykłe dyfry w imprezach turbo (i słabsze hamulce).
Były też krótkie serie wolnossących ale z napędami jak w turbo.
Automaty:
Podstawowa skrzynia 4EAT zamiast centralnego dyfra miała sprzęgło wielopłytkowe(MPT), konstrukcyjnie podobne do HALDEXa w przeciwieństwie do niego jest zintegrowane w skrzyni, i to pompa skrzyni zasila w płyn hydrauliczny cały mechanizm. W przeciwieństwie do np Octavi 4x4 nie spotkałem się z tym żeby tył dołączany był dopiero po tym jak zaczynają mielić koła przednie. Co wskazuje na inne podejście projektantów sterowników, generalnie powszechnie uważa się że podczas ruszania sprzęgło MPT na sztywno łączy tylną oś z przednią.
W klasycznych skrzyniach 4EAT MPT działa też podczas cofania podczas gdy w wielu innych samochodach HALDEX jest odłączany.
Od roku 2005 występują też skrzynie 4EAT wyposażone w system VTD. Jest to centralny mechanizm różnicowy zbudowany jak mechanizmy TORSEN ale dodatkowo wzbogacony o wielopłytkową "szperę" sterowaną elektrohydraulicznie.
Napęd taki jest niesymetryczny, tzn nieco więcej mocy jest przenoszone na koła tylne. Dodatkowo układ VTD współpracuje z VDC czyli systemem kontroli dynamiki pojazdu (po europejsku system kontroli toru jazdy).
Są jeszcze skrzynie 5EAT, te z reguły są wyposażone w VTD, choć zdarzają się też takie z MPT.
Jeżeli chodzi o występowanie w modelach subaru.
Skrzynie 4EAT z MPT to Forester, Impreza, Legacy, od roku modelowego 2006 Forester, Impreza i wolnossące Legacy 4EAT zwykle z VTD
Impreza STI zdarzała się w automacie 5EAT, Legacy i Outback 2,5GT i 3,0/3,6 H6 5EAT VTD.
Ostatnio pod rządami Toyoty, Subaru do czego tylko może to pcha skrzynie LinearTronic czyli bezstopniówki, w nich jest coś na kształt MPT ale już nie działa tak dobrze. Niestety nie można już kupić Forka XT z manualem.
Uff mam nadzieje że nie zakręciłem się za mocno i nic nie pomieszałem.
Oczywiście występują też odstępstwa od schematu szczególnie w modelach USspec i JDMspec.