Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NICE MINDY A400 - Fotokomórki FAAC nie działają

11 Kwi 2015 13:11 3099 4
  • Poziom 9  
    Witam,

    posiadam centralę NICE Mindy A400, mam do niej podpięte fotokomórki FAAC, jednak wczoraj nagle brama przestała się otwierać, na fotokomórkach wszystko świeci jak należy, po przekroczeniu linii fotokomórki "cykają" gdy jest przeszkoda, a na centralce świecą tylko diody jak na obrazku.

    Przy fotokomórkach kable wymieniałem nadal to samo, jak nacisnę pilota, zaświeca się lampka sygnalizacyjna i gaśnie. Brama nie otwiera się.

    NICE MINDY A400 - Fotokomórki FAAC nie działają
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • specjalista -automatyka bramowa
    Przedzwoń dokładnie kable od fotki do zacisków centralki 17 i 20 - musi być jakaś przerwa - albo styki przekaźnika w fotce TX padły (klikać klika ale nie zwiera).
    Sprawdź omomierzem albo czujnikiem kable idące od fotek do zacisków 17 i 20 centralki (ale w centralce) czy są zwarte przy aktywnych (niezasłoniętych) fotkach.
    LED przy zacisku 20 powinien się cały czas świecić (za wyjątkiem sytuacji z zasłoniętymi fotkami - wtedy zgaśnie).
    Ale piszesz że brama się nie OTWIERA - raczej powinna się nie chcieć ZAMYKAĆ..... a owtierac się powinna normalnie.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Może to być uszkodzony przekaźnik fototestu na płycie centrali.
    Miałem kilka razy taki przypadek...
    Ten najmniejszy czarny z białymi napisami TIANBO (12vdc).
    Styki przerzucają czyli "cyka" , ale nie mają pełnego zwarcia przy każdej kontroli fotek.
    Przy błędnym fototeście brama również sie nie otworzy...
  • specjalista -automatyka bramowa
    Możliwe, ale zauważ że u autora nie świeci się LED sygnalizujący zamknięcie obwodu fotek , więc z tym obwodem też coś jest (LEDy podpięte są do wejść przez tylko elementy pasywne i przed jakąkolwiek logiką cyfrową więc rzecz leży fotkach albo kablach).
    A sprawdzić stan rzeczy prosto. Wystarczy zworką zewrzeć zaciski 13 i 20. Jeśli brama zacznie normalnie działać - problem w fotkach lub kablach, jeśli dalej będzie strajkować - w/w przekaźnik (lub coś innego.....)
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Racja... Nie zauważyłem że led2 jest wygaszona.
    Potwierdzam- mostek na ww zaciskach rozwieje wątpliwości.
    Faktem jest, że tak jak było napisane wcześniej styki przekaźników w fotkach mogą nie mieć przejścia mimo że "cykają".
    Sprawdzić omomierzem przewody i fotki (oczywiście po odpięciu przewodów od zacisków C-NC).