Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz estradowy na tranzystorach

bocian90 27 Lip 2005 15:33 27872 245
  • Pomocny post
    #121
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Tak też można, widziałem gdzieś na elektrodzie taki schemat na samych PNP, a co do rady, to proponuję się sprężyć i na coś zdecydować i zabrać się do wytrawiania płytki, bo sama to ona się nie zrobi.
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    #123
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Czym żeś to pociągnął, że tak podtrawiło, do tej płytki nie podstawisz samych PNP, tranzystory nie są znowu takie drogie, kupisz, a na razie to masz tam, co robić, opóźniacz jest nie złożony, sam się nie zrobi, jakieś tam dwa tranzystory masz, to możesz to uruchomić na niższym napięciu.
    Pozdrawiam
  • #124
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Podtrawień niema,może sie tak wydawać bo nierówno pociągnełem ścieżki,a nakładałem lakiet do paznokci :) (ale mama sie darła).A moge podstawić 4 2n3773 kazdy po 60 beta? Jakoś to bedzie grało?
  • Pomocny post
    #125
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Przyczyna będzie pewnie inna, zostaw te tranzystory końcowe, oporniki wyrównawcze dadzą sobie radę, ale mnie interesuje wzmocnienie pary sterującej, tymi końcówkami, tam musiałoby być raczej równo, sprawdź to? Na czas eksperymentów wylutuj to zabezpieczenie przeciw zwarciowe, one też musi być z parowane, bo będzie nie równo działać, co do prądu, to w praktyce, wychodzi tam rezystor coś koło czterystu om, wstaw tam 1K peerka i ustawisz. Ten radiatorek, co na zdjęciu, to stanowczo za mały, jak na te trzysta wat, ja daje takie kwadraty, 10x10x10, dwie sztuki, na każdy po trzy tranzystory, zresztą przyjrzyj się zdjęciu zamieszczonym a DIY.
    Pozdrawiam
    Ps. A może jedna połówka się pod wzbudza, dałeś kondensatorki miedzy baza-kolektro na drajwery?
  • #126
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Kondensatory dałem 270pf.A radiatory są trzy: dwz duże i jeden mały taki jak na fotce,załącze jeszcze zdjęcie tych 2 radiatorów co są pod plytką! Pozdrawiam!
  • Relpol przekaźniki
  • #127
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Janku chyba trafiłeś w dziesiątke

    Bd911=100beta
    bd912=400beta
  • Pomocny post
    #128
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Ale nie są małe, wypnij to zabezpieczenie, bo bardzo możliwe, że tam coś siedzi.
    Pozdrawiam
  • #129
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Podłączyłem pod +- 30V bez d1i d2.Mam wrażenie że przestał sie tak gżać.Ale jak zrobie głośniej to zaczyna sie bardzo szybko przesterowywać i gżać.W mierniku coś niedziała mi pomir prądu więc potencjometr ustawiłem na 400ohm.Znalazłem 2 błędy,jeden to nieścisłość między schematem a wzorem płytki.Kondensator który łączy R8 z R9 na schemacie ma wartość 47uf a na wzorze płytki ma 100uf,czy to w czymś przeszkadza?I drugi błąd,mój: rezystor R9 na schemacie ma mieć 1,2kohm a a ja wlutowałem 1,3kohm.ale to chyba mało znaczące błędy?Narazie ich nie poprawiałem. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #130
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Tam ma być, 47uF, ale jak dasz więcej, to niczemu nie będzie przeszkadzać, nie przejmuj się tym, co do prądu, to pożycz sobie miernik i ustaw na 50mA, chyba, że masz dostęp do oscyloskopu i generatora, to w tedy było by najdokładniej. Jeżeli nagrzany wzmacniacz, na biegu jałowym, po jakimś czasie, się nie wychłodzi, to znaczy, że ten prąd jest za duży, oczywiście, ten tranzystor, od prądu, musisz przykręcić do radiatora. Pozdrawiam
  • #131
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Postaram sie pożyczyć miernik a moiże nawet oscyloskop,ale mam pytanie dlaczego sie przesterowuje?Zamieniłem sterujące na bd139/140 i jest to samo. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #132
    janek11389
    Poziom 42  
    Nie rozumie pytania, co znaczy przesterowuje, opisz dokładnie, co się dzieje i w jakich okolicznościach?
  • #133
    bocian90
    Poziom 27  
    Czyli tak,jak gra cicho to jest ok,mj są całkowicie zimne a 2n są ciepłe ale chyba nie aż tak jak poprzednio,jak zrobie głośniej to słysze trzaski a nie muzyke,bardzo zniekształca ,głośnik pulsuje,i 2n robią sie gorące,a mj są nadal zimne Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #134
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Spręż się i zacznij mnie słuchać, bo do zimy tego nie opanujesz. Po pierwsze wypinasz zabezpieczenie przeciw zwarciowe, wystarczy jak wylutujesz te diody, co idą na bazy sterujących, a najlepiej wylutuj te dwa tranzystorki, bo jak któryś będzie przebity, to efekt będzie taki sam. Następnie sprawdzasz czy chodzi i czy coś się po prawiło, jak nie, to odlutujesz, bazę końcówki, tą, co się nie grzeje, od sterującego tranzystora i puścisz po cichu i sprawdzisz czy gra, powinno grać, ale zniekształcać, jak tak będzie, to wpinasz tą bazę z powrotem, a odlutujesz z drugiej gałęzi, efekt powinien być ten sam, jak będzie inaczej np. nie będzie w ogóle działać, to znaczy, że jedna gałąź nie pracuje i w tedy szukaj błędu, a najlepiej jak byś to przepuścił przez generator i oscyloskop. Możesz też zrobić taką próbę, że wypniesz wszystkie końcówki, ale w tedy zamiast głośnika podłącz słuchawki i sprawdź czy też zniekształca. Zakładam, że na wyjściu głośnikowym, masz zero, a nie parę wolt?
    Pozdrawiam
  • #135
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Dziś zrobie wszystko powoli jak mi karzesz,na wyjściu w momencie włączenia mam przez moment 1V i za chwilke spada do kilku milivolt na minusie,a jak bede przykładał słuchawki bez końcówek to do emiterów driverów? Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #136
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Słuchawki podłączasz normalnie tak jak głośnik, tylko bazy z tranzystorów końcowych, po odpinaj, musi działać, nie podałeś ile jest tych mili wolt, to jest ważne.
    Pozdrawiam
  • #137
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam! No i mamy odpowiedź.Odlutowałem baze tego co sie grzeje i niegra a jak odlutowałem baze mj2955 co sie nie grzeje to efekt był taki sam jak z przylutowaną,czyli ujemna część nie działa?I zo zrobić żeby zaczęła,aha na wyjściuna tych sterujących co są teraz mam dokładne zero.I dodam że bety tych z zabezpieczenia były inne jeden miał 30 a drugi 450 beta
  • Pomocny post
    #138
    janek11389
    Poziom 42  
    No widzisz, przyczyna musi być, teraz rodzi się pytanie, czy te próby zrobiłeś już po wylutowaniu zabezpieczenia, czy przed, jeżeli po, wylutowaniu, to przyczyna musi być w sterującym, alby w końcowych tej ujemnej polówki, ale jeżeli próbę przeprowadziłeś jeszcze z zabezpieczeniem, to może to być wina zabezpieczenia, w każdym bądź razie, nie podłączaj tego zabezpieczenia aż nie uruchomisz. Sprawdź dokładnie te tranzystory, z ujemnej połówki, jak się okaże, że są dobre, to szukaj przyczyny w lutach, w opornikach, a może ten kondensator od wzbudzenia, ma nie 270pF, a 2,7nF, to w tedy też efekt będzie podobny, sprawdź, jak już wiesz gdzie szukać, to przeczep to miejsce dokładnie, bo przyczyna musi być.
  • #139
    bocian90
    Poziom 27  
    Próby robiłem po wylutowaniu,raraz sie zabieram bo roboty! Pozdrawiam!

    Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

    Witam!wylutowałem wszystkie tranzystory w połówce ujemnej i są dobre zamiast bf471,472 mam bd139,140 i ich bety są prawie identyczne,ten co miał mieć 500beta ma 450,niewiem co dalej sprawdzać ?kondensator ma 270pf

    Pozdrawiam!

    Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:

    Witam!Zmontowałem to wszystko w całość tylko że tranzystort9 dałem 510beta.podłączyłem bez obu końcówek,na wyjściu zero,podłączyłem połówke dodatnią(2n3773)i grał ale zniekształcał,dołączyłem połówke ujemną (mj2955) igrał i równierz zniekształcał,odpiąłem połówke dodatnią (ujemka była podłączona) dotknąłem palcem wejścia i usłyszałem zniekształcone brum.(Ale dziwne jest dla mnie to jak podpiąłem sygnał to cisza a jak przyłożyłem palec do wejścia to było słychac brum) i zaczął sie palic r25.Niemam pojęcia co robić :cry::cry::cry:
  • #140
    bocian90
    Poziom 27  
    Ujemna polówka nieżyje,jak odłącze ujemny biegun zasilania to efekt jest taki sam jak z podłączonym
  • Pomocny post
    #141
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Ta twoja usterka naprawdę jakaś jakaś dziwna, albo się nie rozumiemy. Przede wszystkim, dotykanie palcem, nie jest właściwe, nie rozumie, dla czego odpinasz jedno zasilanie, chyba, że masz namyśli odłączenie tranzystora od zasilania, ale ja nie kazałem Ci tak robić, tylko odpiąć bazę od sterującego, a to jest znaczna różnica, miałeś sprawdzić na słuchawkach bez końcówek i co sprawdziłeś? Teraz zastanawia mnie, że przy słabym sygnale nie ma sygnału, to by wskazywało na inną usterkę. Napisz mi, czym tą końcówkę wysterowujerz, brak napięcia na wyjściu, raczej wskazuje na to, że ona jest sprawna, a może problem nie tkwi w końcówce, sprawdź opornik i elektrolit, zamykający sprzężenie zwrotne, to, co idzie z drugiej różnicówki do masy
  • #142
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!A moge Podpinać słuchwawki pod emitery sterujących?Czy to wykryje czy dana połówka działa?Elektrolit i rezystor zamykający sprzężenie R9 C3 Sprawdzilem i są ok.Zasilanie odpiałem bo jestem zdesperowany,i też działo tzn działało źle ale tak samo jak z podpiętym minusem! Pozdrawiam!
  • #143
    janek11389
    Poziom 42  
    bocian90 napisał:
    .Zasilanie odpiałem bo jestem zdesperowany


    Witam! Jesteś zdesperowany, bo nie słuchasz, tylko robisz na własną rękę, Po odpięciu zasilania z jednej gałęzi i nie pojawieniu się składowej stałej na wyjściu, to tylko świadczy o jakości tej końcówki, za zwyczaj w prostych lub nie dopracowanych konstrukcjach, to od razu pokazuje się napięcie stałe na wyjściu, co się za zwyczaj kończy uszkodzeniem głośnika, chyba, że jest zmontowany układ czuwający nad tym wszystkim, tak jak w tym wypadku, czego jeszcze nie raczyłeś poskładać. Wyjście, na emitery sterujących, to jest to samo, wiec podłącz wreszcie te słuchawki. I znowu nie odpowiedziałeś na zadane pytanie, czym sterujesz tą końcówkę? Na elektrodzie wielu to złożyło i nie mieli takich problemów, kolega Coląbo, złożył ich kilka, wiec napisz mi wreszcie, czym to sterujesz, bo coś odnoszę wrażenie, że ona jest sprawna.
    Pozdrawiam
  • #144
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Wysterowuje ją z wierzy,przez wyjście słuchawkowe.Pozdrawaim!

    Dodano po 10 [minuty]:

    Witam!No i zrobiłem prube ze słuchawkami i ku mojemu zdziwieniu w obu emiterach usłyszałem straszny szum ale w tle było słychać muzyke. Pozdrawiam!
  • #145
    janek11389
    Poziom 42  
    bocian90 napisał:

    Witam!No i zrobiłem prube ze słuchawkami i ku mojemu zdziwieniu w obu emiterach


    Witam! Coś nie możemy się do gadać, co to znaczy na obydwa emiterach, czy Ty rozpinasz te emitery ze sterujących, przecież one obydwa idą na wyjście przez oporniki 150 Ohm i tego nie możesz rozpiąć, tylko same końcówki odpiąć od sterujących. Nie wiem skąd ten szum Ci się wziął, ale piszesz, że w tle słychać muzykę, ale nie piszesz czy ona jest wyraźna, czy zniekształcona. Czy z tym sygnałem podchodzisz przewodem ekranowanym?, Za pewne sterujesz tylko jednym kanałem, czy akurat leci stereo?, Czy mino, bo jak będzie mono, to w jednym kanale będzie ciszej i szum? Podejdź do tego z miernikiem i sprawdź ile wchodzi tego sygnału na wejście, lepiej by było jak byś podpiął się pod wyjście magnetofonowe, może masz jakiś stary magnetofon?
    Pozdrawiam
  • #146
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Mam odtwarzacz cd i z nim bede robił pruby mówią "w obu emiterach" miałem na myśli to że jak podłączyłem słuchewke pod mase i pod emiter sterującego w dodatniej gałęzi usłyszałem muzyke dość wyraźną ale był taki dziwny nito szum nito pisk, i to samo jak podpiąłem do wyjścia i to samo jak podpiąłem do emitera w ujemnej połówce.Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #147
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to źle to zrobiłeś, podłączasz się normalnie pod wyjście tak jak głośnik, na ten środek, tam gdzie schodzą się ta rezystory wyrównawcze, CD to bardzo dobry pomysł, na wysterowanie.
  • #148
    bocian90
    Poziom 27  
    Napisałem jak podącze pod wyjście to słysze to samo co w emiterach.Pozdarawiam!
  • #149
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Ja to chyba to w la ciach do nieba pójdę, aż sam się dziwie skąd u mnie tyle cierpliwości. Napisz czy na tych słuchawkach, jest wyraźnie, jak by było nie wyraźnie, to ustaw do momentu czystego dźwięku i weź miernik i podaj, jakie jest w tym momencie napięcie zmienne, na tych słuchawkach i zmierz też, jakie napięcie jest na wejściu tej końcówki, będzie wiadomo, jakie jest wzmocnienie.
  • #150
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Jakieś tam pomiary mam(mój miernik ma zakres mierzenia napieć zmiennych 200 i 750v)Podłączyłem cd na wejście na wyjście podłączyłem słuchawki i to co usłyszałem to niebyła muzyka tylko mieszanina trzasków.Na wejściu napięcie wachało się oo 0,2 do 0,7V a na wyjściu oc 2 do 15V napięcia zmiennego.Nam nadzieje że te pomiary pomogą.Pozdrawiam!