Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja antenowa - Silne osłabienie sygnału TV

kamil bula 11 Apr 2015 22:13 9147 32
Optex
    kamil bula
    Level 18  
    Witam serdecznie.

Mam Problem. Moja instalacja antenowa wyglądała dotychczas następująco: Antena siatkowa ze wzmacniaczem (zasilacz), zaś przewód koncentryczny biegnie tak: Antena --> Przelotowe gniazdo RTV w pokoju na piętrze --> Gniazdo RTV końcowe na piętrze --> Dalej przewód biegnie na parter przez sufit, bez gniazdka do rozgałęźnika (sumatora sygnałów antenowych Badmor). Rozgałęźnik włączony jest w gniazdo dekodera cyfrowego TV i podłączony jest jeszcze do niego (do Badmora) drugi przewód koncentryczny biegnący do telewizora w kuchni (parter). Wszystko było w porządku, póki podczas remontu na parterze nie schowałem kabla idącego przez sufit w ścianie i nie założyłem dwóch gniazdek RTV. Po przecięciu przewodu idącego z góry na parter, siła sygnału chyba znacznie się obniżyła, gdyż w kuchni nie odbiera żaden program, a w pokoju (na parterze), odbiera ich może z połowa. I to jest sprawa pierwsza.
    Druga to to, że gniazdka, które kupiłem w ogóle chyba nie "przepuszczają" sygnału, gdyż w punktach mocowania przewodów, między masą a przewodem sygnałowym, miernik pokazuje zwarcie - zarówno wlot przewodu, jak i wylot na następne gniazdko. We wtykach wyjściowych też są zwarcia, jedynie we wtyku od radia, między masą a "gorącym" zwarcia nie ma. Nie podoba mi się to wszystko, a szczególnie te gniazdka, ale nie znam się, więc piszę. Na piętrze gniazdka mam innej firmy i nie wykazują żadnych zwarć.
    Obecnie na parterze w miejscu gniazdka, przecięty przewód mam połączony na skrętkę i odbiór w kuchni jest zerowy, zaś w pokoju odbiera około połowy kanałów. Dodatkowo na strychu przewód też jest przecięty i połączony na skrętkę, gdyż kiedyś była tam zwrotnica i inne, stare anteny pasywne. Jednak i z tym, przed montażem gniazd na parterze nie było żadnych problemów z odbiorem.

Przepraszam za tak długi opis. Dziękuję jednocześnie za pomoc.
    Z pozdrowieniami dla użytkowników,
    Kamil
  • Optex
    Anonymous
    Anonymous  
    Setel
    Level 25  
    Trzeba sprawdzić, krok po kroku, w którym miejscu sygnał ginie. Przewody koncentryczne nie powinny być łączone "na skrętkę", tylko poprzez złączki. Gniazda mogą tłumić nadmiernie sygnał.
    kamil bula
    Level 18  
    W pokoju na dole są połączone prowizorycznie, żeby jako tako dało się oglądać telewizję. Na strychu natomiast takie połączenie jest od lat. Czy może ono osłabiać sygnał? I czy zastosowanie złącz typu F spowoduje mniejsze tłumienie sygnału ?

Sprawdzałem schematy instalacyjne na stronie Dipola i wnioskuję, że potrzebuję sumatora na 5 źródeł. Wejście do anteny, a od każdego wyjścia przewód i gniazdo końcowe. Na schemacie była inna antena i wzmacniacz z zasilaczem, ale jeżeli na tej, którą posiadam odbiór był dobry, zmieniać tego nie muszę. Zgadza się ?
  • Optex
    irekr
    Moderator
    Najpierw zrób to co napisał kol. Satel: sprawdź po kolei poszczególne odcinki kabla - czy nie ma zwarć, czy nie ma przerw. Potem - najlepiej przy pomocy jakiegoś odbiornika TV - sprawdź "po nitce do kłębka" cała drogę sygnału.

Piszesz że taka sytuacja ma miejsce po racach przy których przeciąłeś jeden z kabli i dołożyłeś nowy kawałek instalacji. Sprawdź dokładnie te punkty, być może przewód uległ gdzieś uszkodzeniu. Może to jakiś prosty błąd, zwarcie jednego z drucików oplotu do "gorącej" żyły itp. Mnie się tez taki "numery" zdarzają.

Odnośnie gniazdek: są różne gniazda, tak przelotowe jak i końcowe, w zależności od modelu i konstrukcji MOGĄ mieć zwarcie dla prądu stałego widziane od strony instalacji kablowej.
    Poprosimy:
    - modele gniazd (wszystkich zastosowanych);
    - szkic całej instalacji łącznie z długościami kabli - długości kabli z dokładnością metra;
    - w którym miejscu jest podawane zasilanie do anteny;
    - co i gdzie jest włączone;
    - w miarę dokładną lokalizację - pozycja geograficzna, pobliskie skrzyżowanie ulic w miejscowości - co pozwoli na ocenę wielkości sygnałów, być może uda się zastosować instalacje pasywną.
    kamil bula
    Level 18  
    Obecnie nie ma mnie w domu i będę dopiero w piątek prawdopodobnie, ale z kolegi wypowiedzi wnioskuję, że brak sygnału nie musi być przyczyną źle wykonanej instalacji - czyż tak?
    Czy nie ma zwarć między oplotem a "gorącym" sprawdzałem miernikiem wielokrotnie, również wszystkie połączenia. Problem powstał po przecięciu przewodu wychodzącego z sufitu z piętra do salonu na parterze.
    Gnizadka to jakieś czeskie ABB (link): http://centrumelektryki.pl/abb-swing-gniazdo-rtv-universall
    Taki sam mechanizm gniazda jest u mnie, bez gniazda SAT.
    irekr
    Moderator
    Może ale nie musi. Dlatego trzeba sprawdzić wszystko, tak jak radził kolega Setel. Sukcesów.
    I szkic poprosimy tak jak powyżej...
    kamil bula
    Level 18  
    Witam. Telewizję odbieram już dawno. Kupiłem rozdzielacz sygnału. Na razie zamontowany jest prowizorycznie, bo fizycznie muszę wykonać miejsce na urządzenie w ścianie. Instalacja jednak działa tylko wtedy, gdy wtyczkę z zasilaniem anteny mam umiejscowioną jak na tym zdjęciu: https://obrazki.elektroda.pl/74_1223805541.jpg
    Gdy podłączę tak jak tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/5088141900_1340488047.jpg , czyli podepnę wtyk z zasilaniem "bliżej" jednego z telewizorów, nie odbiera żaden. W związku z tym pytanie: co zrobić ? Jak wygląda połączenie przewodów zasilacza i przewodu ant. we wtyczce? Widać tam jakiś kondensator 1nF.
    Zamierzam wykuć pod puszką od gniazda antenowego miejsce na rozdzielacz i tam podłączyć przewód zasilacza, bez tej dużej, plastikowej wtyczki w środku. Czy jest to możliwe? A jeśli nie tak, to co zrobić ?

Pozdrawiam serdecznie
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil bula
    Level 18  
    Rozumiem, umieszczę ją przed rozdzielaczem. Jak wygląda połączenie tego separatora ? Przewód minusowy zasilania zapewne idzie na masę (oplot), a co dalej? Chciałbym usunąć fabryczną wtyczkę, by całość była mniejsza gabarytowo, a przewód zasilacza ładnie wyprowadzić z gniazdka na zewnątrz.
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil bula
    Level 18  
    Mam jeszcze jedno pytanie: czy długość przewodu 12V od zasilacza anteny może mieć wpływ na odbiór kanałów TV ? Nie posłuchałem kolegów i nie założyłem zasilacza przed rozdzielaczem, no i w niektórych porach dnia nie odbiera mi część kanałów. Muszę zamontować gniazdko elektryczne na strychu, ale wolałbym je umieścić przy posadzce, a przedłużyć jedynie przewód od zasilacza do rozdzielacza, który znajduje się na krokwi od dachu.
    LeDy
    Level 43  
    kamil bula wrote:
    czy długość przewodu 12V od zasilacza anteny może mieć wpływ na odbiór kanałów TV ? Nie posłuchałem kolegów
    Nie ma znaczenia a po to zakładałeś temat aby słuchać rad..
    ledd
    Level 12  
    Jeżeli sygnał słabnie czy też zanika to muszą być ku temu przyczyny. Z opisanego pobieżnie stanu rzeczy wynika, że ta "instalacja" zawiera szereg błędów, których wyeliminowanie rozwiąże problemy z zanikaniem sygnału programów oraz inne "atrakcje". W przypadku naziemnej telewizji cyfrowej zasadniczo nie używa się już anten siatkowych a w grę wchodzą raczej anteny kierunkowe czyli typu Yagi i tym podobne wynalazki. Żeby mieć co rozprowadzać po tych wielu gniazdkach w domu wypadałoby najpierw zainstalować jakąś konkretną antenę kierunkową a dopiero później dobrać pozostałe elementy dystrybucyjne takie jak ewentualny wzmacniacz czy też rozgałęźnik. Najważniejsza kwestia to prawidłowy dobór anteny do miejsca instalacji oraz jej właściwe ukierunkowanie. Generalnie zasada jest taka,że antena powinna być w miarę możliwości pasywna czyli wyposażona w symetryzator a nie tzw. przedwzmacniacz a w przypadku konieczności poprawienia parametrów sygnału celem np. zmniejszenia wpływu tłumienności/spadku poziomu sygnału na gniazdach antenowych czy samych przewodach stosuje się dobrany wzmacniacz z zasilaniem własnym i dopiero z tego punktu prowadzone są przewody do gniazd antenowych.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Zgadzam się z Kolegą. Dobra antena kierunkowa to w cyfrze podstawa. Najlepiej pasywna.
    Z jednym tylko bym polemizował.
    Jeżeli już istnieje potrzeba wzmocnienia sygnału ze względu na jego siłę lub konieczność podziału, podłączenie wzmacniacza zaleca się jak najbliżej anteny,.. tak więc przedwzmacniacz.
    Dlaczego?
    Nie jest bez znaczenia w którym miejscu instalacji ze względu na możliwość występowania różnych zakłóceń po drodze. Wzmacniacz wzmocni wszystko co dostanie na wejście, a niebezpieczeństwo przeniknięcia niepożądanych sygnałów wzrasta wraz z odległością od anteny (przyczyn może być dużo). Najbezpieczniej więc jest wzmocnić go zaraz za anteną. Mamy wtedy pewność, że wzmacniamy "czysty" sygnał z anteny, a nie "wzbogacony" o jakieś szumy, bo je też wzmocnimy i puścimy dalej w instalację.
    Setel
    Level 25  
    Poza tym kabel antenowy sam z siebie wprowadza szumy, więc im krótszy, tym lepiej. Najważniejsza jest antena, która jest najlepszym wzmacniaczem.
    irekr
    Moderator
    Żaden kabel sam od siebie nie wprowadzasz szumów. Chyba że jest to tzw. "chiński kabel" (czytaj złom o wyglądzie markowego) składający się z kombinacji metali o różnych współczynnikach elektrochemicznych.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Jeśli mówimy tu o dobrych jakościowo kablach (miedź, oplot min 78%, Tri-Shield) bo to zaraz za anteną podstawa, to nie wprowadzi szumów tylko tłumienie. Zatem długość też ma znaczenie. Inną sprawą może być nieodpowiednie "zarobienie" kabla. Nawet najlepszy kabel nic nie da, gdy niedbale go zakończymy i to jeszcze nieodpowiednio izolowaną złączką. Wtedy niepożądane sygnały z zewnątrz przedostaną się do instalacji... no i szukaj przysłowiowego wiatru.
    kamil bula
    Level 18  
    Lipa panowie. Instalacja zrobiona zgodnie ze sztuką i na piętrze prawie cały czas odbierają wszystkie kanały, a na parterze, gdzie kabel już dłuższy, czasem nie odbiera nawet nic. Czy zasilacz był przy jednym z wyjść rozgałęziacza, czy tuż przy antenie, nie zmieniło nic. Przed instalacją gniazdek na parterze nie było problemów z odbiorem. Nie wiem na daną chwilę co mam zrobić...
    _kli_
    Level 40  
    kamil bula wrote:
    Instalacja zrobiona zgodnie ze sztuką i na piętrze prawie cały czas odbierają wszystkie kanały

Czyli czasami nie działają wszystkie ? Skoro tak, więc nie jest OK.
    kamil bula wrote:
    Nie wiem na daną chwilę co mam zrobić

Chyba wezwać kogoś, kto ogarnia temat - najlepiej z miernikiem.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Rozumiem, że kolega wykonał instalacje „zgodnie ze sztuką” jak mówi, czyli:
    - zastosował antenę kierunkową (z przedwzmacniaczem jeśli była taka potrzeba),
    - przedwzmacniacz anteny zasilił za pomocą zwrotnicy/separatora,
    - poprowadził kable koncentryczne w systemie gwiazda,
    - zastosował rozgałęźnik odpowiedni do potrzeb (ilość wyjść do końcowych gniazd RTV),
    a w zależności od sposobu zasilania, wybrał rozgałęźnik z przeniesieniem napięcia,
    Jeśli cała instalacja została wykonana jako „przelotowa” (jest to najgorsze z możliwych rozwiązań), należałoby dokładnie wyliczyć wartości sygnałów w poszczególnych punktach odbioru i dobrać gniazdka o odpowiednich tłumiennościach przelotowych.
    Do tych czynności (wszystkich) potrzebny jest odpowiedni miernik sygnałów TV, a pomiary należałoby zacząć od samej anteny pasywnej i stosownie do wyniku, jeśli będzie taka potrzeba, dobrać przedwzmacniacz antenowy.
    Zanim jednak zaczniemy cokolwiek dobrze by było znać:
    - choćby szkicowy schemat instalacji (co kolega chciałby mieć), lub obecny stan faktyczny,
    - lokalizacja domu oraz z jakiego nadajnika ma być odbierany sygnał (ew. przybliżoną odległość od nadajnika)
    - czy "po drodze" znajdują się jakieś przeszkody np. domy, góra, ściana lasu itp.
    kamil bula
    Level 18  
    Moja instalacja wygląda, jak na schemacie: https://obrazki.elektroda.pl/74_1223805541.jpg

Antena to popularna "siatkowa" ze wzmacniaczem. Zasilacz na strychu, oczywiście na wejściu separatora/rozgałęźnika. Szczęście od Boga, że miałem w ścianie plastikową rurkę, przez którą udało się puścić 3 kable (3 wyjścia separatora). I tak: jedno dałem na piętro, na którym są dwa gniazdka. Puściłem je na pierwsze gniazdko przelotowe i z przelotowego dalej na końcowe. W przelotowym nie sprawdzałem, ale w końcowym (u mnie w pokoju) Odbierają zwykle wszystkie programy nawet, gdy na parterze nie odbiera nic, albo tylko kilka programów. Dwa pozostałe wyjścia z separatora idą na parter. Jedno wyjście na jedno gniazdo końcowe i drugie wyjście na drugie. Wykorzystuję tylko jedno z tych gniazd na parterze podłączony doń przewód schowałem w listwie przypodłogowej. Ma on kilka metrów i "wychodzi" z listwy w miejscu, gdzie stoi OTV. Do jego końca pdłączony jest rozdzielacz BADMOR - taki, tylko z zielony, a nie pomarańczowy: http://www.lamex.com.pl/mini/ANTE-4048.jpg Do niego podłączony jest odbiornik w pokoju i przewód idący z pokoju, też przez listwę przypodłogową, Do odbiornika w kuchni. Mam nadzieję, że opisałem to w miarę jasno i zrozumiale.
    Jestem świadom, że bardzo pomógłby jakiś miernik sygnału, ale go nie posiadam i robię jakieś różne, durne próby. Tonący brzytwy się chwyta rzec można. Gniazdka na parterze mają dwa wyjścia (męskie i żeńskie). Nie ma na nich żadnych oznaczeń (R, TV - nic). W tych na górze jest to oznaczone. Ale do rzeczy. W tym nieoznaczonym miałem podłączony przewód do żeńskiego i działało jakoś. Teraz jak przestało, na próbę zamieniłem wtyczkę na przewodzie i na wejściu męskim działa, żeńskie jakby nie miało sygnału, nie wiem - w każdym razie nic na nim nie odbiera... Nie rozumiem tego... Ominąłem też przewód w podłodze od gniazdka do OTV innym i programy jako tako działają, a na tym przy podłodze nie działa... Też dziwne, bo kiedyś działało... Póki co, odbieram sygnał prowizorycznie przez inny przewód. Mam zamiar wymienić ten podejrzany odcinek na nowy. Ten w podłodze jest stary, w czarnej izolacji zewnętrznej, ale cały z miedzi, gruby drut gorący, nie jak się nieraz spotyka cienkie, więc nie może być mowy o jakiejś tandecie. Pewnie solidna, polska produkcja. Wydaje mi się, że problem jest gdzieś na parterze i zaczyna się na tym gniazdku w ścianie...

Co do lokalizacji to nie jest ona za dobra. Obok jest szkoła i blok, na którym jest różnych anten od groma. Kiedyś znajomy elektronik mówił, że to on stwarza problem, bo program które u mnie ledwo kiedyś łapały (TVN), parę ulic dalej odbierał bardzo przyzwoicie. Lokalna TV Lublin mi znacznie śnieżyła, a tam znów odbiór wręcz idealny. Dlatego obawiam się, że pasywna antena mogłaby być za słaba w mojej lokalizacji. Na dodatek dosłownie kilkaset metrów od domu stawia się nam "wspaniałą atrakcję", a konkretnie farmę wiatrową z potężnymi wiatrakami, o których też się słyszy, że będą całkowicie uniemożliwiać odbiór TV na zwykłej antenie. To prawda ? Co do anteny to sąsiadka miała też zwykłą siatkową, teraz ma coś jakby do odbioru cyfrowego. Coś takiego: http://www.komputerswiat.pl/media/2012/277/2592776/dipol-44-antena-dvb-t-full.jpg Jest ona wykierowana całkiem w innym kierunku, niż moja siatkowa. Drugi znów sąsiad wciąż ma siatkową, ale on ma też Cyfrę + Jednak gdy wprowadzano telewizję cyfrową, mówiono, że może być ta sama antena co dotychczas, poza tym, przed wykonaniem instalacji na parterze, miałem jeden przewód od anteny przez gniazdo przelotowe i końcowe na piętrze i od końcowego tv na parterze i w kuchni puszczone przez rozgałęźnik ze zdjęcia powyżej (Badmor) i nie było problemów z odbiorem, a na pewno nie takich, jakie są teraz...

Poniżej dodaję nadajniki z mojej lokalizacji. Kolor żółty, to odbiór utrudniony, zielony - odbiór bez problemów. Ze strony http://sat-charts.eu

Pozdrawiam
    kamil bula
    Level 18  
    Jadę jutro po płytkę do anteny. Znajoma osoba też miała problemy z odbiorem i wymieniła płytkę na pasywną, bez zasilacza i problem zniknął. Mam nadzieję, że pomoże.
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil bula
    Level 18  
    Tak tak, ale każdy mówi płytka i tak mi się napisało. Podstawa w instalacji? Rozumiem w instalacji do odbioru cyfrowego ? Bo przecież po coś produkuje się te wzmacniacze. Boję się, czy zwykły symetryzator nie będzie powodował zbyt słabego sygnału, bo lokalizację mam raczej nie najlepszą.
    _kli_
    Level 40  
    kamil bula wrote:
    Poniżej dodaję nadajniki z mojej lokalizacji. Kolor żółty, to odbiór utrudniony, zielony - odbiór bez problemów. Ze strony http://sat-charts.eu

Akurat nie do końca tak jest - nie zawsze kolor zielony oznacza bezproblemowy odbiór, a żółty utrudniony. W pewnych warunkach może być odwrotnie. Trochę lepszą orientację co do zasięgu najbliższych nadajników będziesz miał zaglądając tutaj. Pamiętaj jednak, że są to dane orientacyjne. Na parametry odbioru wpływ mają lokalne warunki odbioru, których mapy uwzględnić nie mogą.
    kamil bula wrote:
    Wydaje mi się, że problem jest gdzieś na parterze i zaczyna się na tym gniazdku w ścianie...

A nie możesz na próbę prowizorycznie ominąć tego gniazda łącząc kable "beczką"?
    kamil bula
    Level 18  
    Mogę. Mogę też przenieść OTV na piętro i tam go podłączyć. Dotychczas sprawdzałem tam sam dekoder z podłączonym dźwiękiem. Niby wszystkie kanały działają, ale czasem przycina się dźwięk, więc może być to samo, co na dole. Jutro podziałam i załatwię symetryzator.
    LeDy
    Level 43  
    kamil bula wrote:
    Tak tak, ale każdy mówi płytka i tak mi się napisało. Podstawa w instalacji? Rozumiem w instalacji do odbioru cyfrowego ? Bo przecież po coś produkuje się te wzmacniacze. Boję się, czy zwykły symetryzator nie będzie powodował zbyt słabego sygnału, bo lokalizację mam raczej nie najlepszą.
    Są tacy co piszą, że tylko symetryzator bo pewno ze wzmacniaczami już mają problemy. Oczywiście wzmacniacze powinny być, i po to są robione, w miejscach gdzie poziom sygnału jest zbyt mały. Musisz potestować czy na samym symetryzatorze wystarczy a jak nie to spowrotem wzmacniacz.
    Quote:
    Mogę
    To tak zrób i jak będzie dobrze to dla wyglądu "zostaw tylko obudowę gniazda" .
    kamil bula
    Level 18  
    Mam symetryzator. Jak zamontuję, napiszę o efektach. Próbowałem ominąć gniazdko i bez żadnego efektu. Dziś rano np. nie odbierał mi żaden program... Znajomy elektronik mówi, że też ma takie wahania sygnału, ale symetryzator powinien to rzekomo ustabilizować. Widać taki już urok tej cyfrowej telewizji...
    kamil bula
    Level 18  
    Witam. Okazało się, że stara antena jest mocno zardzewiała, więc nie było sensu montować w niej symetryzatora. Nabyłem nową i zamontowałem płytkę. Wszystkie programy działają prawidłowo, czasem na moment się coś przytnie, ale uważam to za pomijalne - u znajomego elektronika jest tak samo. Jeszcze złożę gniazdko i złączki i mam nadzieję, że będzie dobrze, no i że temat będzie do zamknięcia. Póki co, dziękuję za zaangażowanie i pomoc.

Pozdrawiam