Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minikomputer - system wbudowany z obsługą linuksa (ARM ATMEL SAM9N12)

mi_ma 13 Apr 2015 21:52 6798 6
Diolut
  • Minikomputer - system wbudowany z obsługą linuksa (ARM ATMEL SAM9N12)

Oto projekt niewielkiego systemu wbudowanego pracującego na systemie operacyjnym linux . Jest to projekt będący aktualnie rozwijany i nie ma on konkretnego przeznaczenia. Niemniej jednak warto już teraz mu się przyjrzeć i śledzić jego rozwój zwłaszcza, ze może stanowić dobrą alternatywę dla zestawów rozwojowych przeznaczonych do nauki. Jak widać na załączonych zdjęciach "komputer" został zbudowany na bardzo małej płytce PCB z użyciem w większości elementów lutowanych powierzchniowo. Już na pierwszy rzut oka widać, że obwód jest wielowarstowy (dokładnie cztero), co potwierdza załączona na serwerze dokumentacja. Projekt został zbudowany w oparciu o procesor ARM ATMELa SAM9N12 i posiada dwa wyjścia USB. Niewiele więcej można powiedzieć na temat samego projektu. Procesor pracuje z prędkością 300Mhz, pamięć RAM z prędkością 100MHZ, a sam minikomputer ma zaimplementowaną obsługę OTG. Schematy i wzory niewielkiego obwodu PCB znajdziecie na stronie źródłowej na Github. Aktualnie na płytce nie działa pamięć NAND flash. Prawdopodobnie została uszkodzona w trakcie odlutowywania scalaka. Zamiast niej system korzysta z innej pamięci dataflash, podłączonej poprzez magistralę SPI. Poniżej kilka zdjęć. Projekt jest w całości udostępniony na stronie źródłowej i gotowy do powielenia.

Minikomputer - system wbudowany z obsługą linuksa (ARM ATMEL SAM9N12) Minikomputer - system wbudowany z obsługą linuksa (ARM ATMEL SAM9N12)
    Minikomputer - system wbudowany z obsługą linuksa (ARM ATMEL SAM9N12)

Źródło https://github.com/hak8or/Embedded-Linux-System/tree/master/at91sam9n12

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
  • Diolut
    szymon.rychu
    Level 10  
    Szukam czegoś takiego właśnie!
    Marzy mi się zbudowanie swarmu bardzo małych robotów zarządzalnych poprzez "normalne" linuksowe protokoły komunikacji z bardzo łatwą możliwością reprogramowania.
    Raspberry pi A+ jest fajne, ale wg nawet ono jest za duże.
    Taki projekcik jak OpenMV (polecam google) byłby idealny, ale nie jest ciągle dostępny w polsce (mogę się mylić)
    gdkj
    Level 26  
    Tylko ostatnie zdjęcie się powiększa.
    Pozdrawiam.
    krru
    Level 33  
    szymon.rychu wrote:
    Szukam czegoś takiego właśnie!
    Marzy mi się zbudowanie swarmu bardzo małych robotów zarządzalnych poprzez "normalne" linuksowe protokoły komunikacji z bardzo łatwą możliwością reprogramowania.
    Raspberry pi A+ jest fajne, ale wg nawet ono jest za duże.
    Taki projekcik jak OpenMV (polecam google) byłby idealny, ale nie jest ciągle dostępny w polsce (mogę się mylić)

Jest całe mnóstwo podobnych modułów na rynku. Nawet jeden był opisywany:
    chiliSOM. Są większe i mniejsze (np już dość stary Eddy).
    Mat_91
    Level 25  
    Polecam moduły olinuxino-som z olimexu ;) Tanie i dobre.