Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz firmy Dual - Gdzie dostać potencjometr

Argennto_1 15 Apr 2015 10:04 909 9
    Argennto_1
    Level 33  
    Witam potrzebuję wymienić potencjometr balansu. To potencjometr podwójny 100K Ohm. To dosyć stary sprzęt jak pamiętam stosowano takie również w Unitrach. Czy ktoś wie gdzie coś takiego mogę dostać? Oznaczenie: "89T-100KMN". Poniżej foto. Dzięki za pomoc.
  • Helpful post
    alekt77
    Level 38  
    Ze zdjęcia wygląda mi że oryginalny potencjometr ma dość krótką ośkę. Potencjometr do którego podałem link ma ośkę o długości 24 mm i ze zdjęcia wynika że połowa tej ośki jest bez żadnych nacięć. Dodatkowo potencjometr ten ma dość długi gwint - 16 mm. Przy odrobinie zaangażowania pilnika uda się go dopasować do starej gałki.
  • Helpful post
    elektryku5
    Level 39  
    Montowałem ostatnio podwójnego Telpoda w podobnej obudowie i miał inny rozstaw pomiędzy płytkami obu potencjometrów w stosunku do trochę bardziej współczesnych potencjometrów, więc musisz wszystkie wymiary zweryfikować.

Spray do potencjometrów nie pomaga? W starszych sprzętach bardziej prawdopodobne jest niepoprawne działanie potencjometru spowodowane długim nieużytkowaniem niż wytarciem ścieżki (jak dotychczas w sporej ilości potencjometrów psiknięcie przywracało im sprawność).
  • Helpful post
    alekt77
    Level 38  
    Można oczywiście próbować reanimacji, ale na jak długo to wystarczy. Z oryginalnym potencjometrem raczej będzie kłopot. Ten telpodowski można do płytki podłączyć krótkimi przewodami. Raczej obawiałbym się czy wystarczy miejsca pod tym dwoma złączami widocznymi nad potencjometrem.
    Argennto_1
    Level 33  
    O jaki spray do potencjometrów chodzi? Mogę użyć izopropanolu w spray'u?
  • Helpful post
    elektryku5
    Level 39  
    Kontakt PR i podobne.
    Argennto_1
    Level 33  
    Po użyciu preparatu "Kontakt PR" wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc. Temat zamykam