Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hydrofor po zimie nie zasysa wody ze studni

DarkMark 15 Apr 2015 15:34 11754 6
    DarkMark
    Level 8  
    Witam, wiele było na ten temat, ale żaden z przypadków nie pokrywał się do końca z moim.

Hydrofor przed zimą działał perfekcyjnie, potem został opróżniony z wody. Teraz zalałem go na nowo, ale wciąga tylko wodę wlewaną bezpośrednio do pompy oraz przez zawór na rurze zasysającej. Nabija ciśnienie do wymaganego poziomu i się wyłącza, czyli działa prawidłowo. Po zmniejszeniu się ilości wody włącza się, ale nie ciągnie wody ze studni.

Studnia z kręgów, kiedy do niej zaglądałem w trakcie pracy hydroforu to nie widać ani słychać jakichkolwiek oznak zasysania wody (brak ruchu tafli, dźwięk w rurze).

Czy to wskazuje na zapowietrzenie rury ssącej?
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Należy powoli wlać wodę do rury ssącej (przed pompą) tak aby wypełniła ją całą. Zaobserwować czy nie obniża się poziom (jeżeli tak - wymienić zawór zwrotny w studni). Zakręcić szczelnie korek dostępu do rury ssącej i uruchomić pompę.
    DarkMark
    Level 8  
    Próbowałem wlewać w ten sposób wodę, ale ona zatrzymuje się i jest zasysana przez pompę, ale dopiero po odkręceniu odpowietrznika na pompie. Wcześniej nie chce się wlać do rury ani w kierunku pompy ani studni.
    Kiedy pompa pracuje to zaciąga tylko powietrze, które upuszczam poluzowując czarny plastikowy korek na górze pompy tuż przy wejściu rury ssącej. Wydostaje się z niego trochę powietrza a potem już woda, ale to woda wlana z wiadra a nie ze studni. Wtedy też pompa zasysa wodę wcześniej wlaną ręcznie do zaworu.
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Musisz całkowicie wypełnić wodą rurę ssącą poprzez dojście do niej będące w najwyższym punkcie pomiędzy studnią i pompą. Robić to należy bardzo wolno, by zdążyło uchodzić powietrze. Robisz to na wyłączonej pompie.
    DarkMark
    Level 8  
    Rozumiem, spróbuję jeszcze raz. Dzięki.

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

Znalazłem przyczynę, redukcja ukręcona przy samym gwincie. Stąd brak siły ssania. Teraz problem z wykręceniem resztek z rury.
    Na marginesie to nie wiem jak to możliwe żeby metalowy element sam się ukręcił. Tam nie ma przecież takich sił skrętnych.

Dodano po 0 [sekundy]:

Znalazłem przyczynę, redukcja ukręcona przy samym gwincie. Stąd brak siły ssania. Teraz problem z wykręceniem resztek z rury.
    Na marginesie to nie wiem jak to możliwe żeby metalowy element sam się ukręcił. Tam nie ma przecież takich sił skrętnych.
    DarkMark
    Level 8  
    Uszkodzona redukcja wpuszczała lewe powietrze.