Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAMSUNG RL34HGMG1/XEO - GÓRA NIE CHŁODZI

orzech_olsztyn 16 Kwi 2015 22:09 3708 2
  • #1 16 Kwi 2015 22:09
    orzech_olsztyn
    Poziom 2  

    Mam problem.
    Lodówka SAMSUNGRHGMG1/XEO
    Góra nie chłodzi.
    Zamrażalnik działa bez zarzutów.
    Słychać cichą (normalną) pracę sprężarki.
    Sterowanie w drzwiach działa.
    Reaguje na ustawienia temperatury, lecz jej nie reguluje.
    Nie czuć podmuchu chłodnego powietrza.

    Proszę o pomoc.

    2 2
  • #2 17 Kwi 2015 12:04
    orzech_olsztyn
    Poziom 2  

    Usterka wyeliminowana.
    Skończył swój żywot czujnik temperatury.

    koszt naprawy 250zł
    czas naprawy 25-30 z rozmrożeniem

    6
  • #3 17 Lip 2016 22:54
    narc
    Poziom 1  

    Cześć,

    mam ten sam problem. Lodówka nie chodzi, zamrażalka działa zacnie.

    Objaw: w lodówce było 25 stopni, migała temperatura lodówki podczas otwierania drzwi (migała zadaną temperaturą).

    1. raz wyciągnąłem wszystko i rozmroziłem wszystko suszarką - obieg powietrza przywrócony, a tym samym lodówka zadziała.

    Niestety po 3 tygodniach (raczej szybciej) znów padło chłodzenie - niemiła niespodzianka po powrocie z wakacji.
    2. Tym razem parownik nie był tak oblodzony, aby blokować obieg powietrza, ale go rozmroziłem suszarką (przy okazji chyba uszkodziłem bezpiecznik temperaturowy (opisany jako 72 stopnie) bo pokazuje mi rozwarcie (tymczasowo zwarty na krótko).

    Termistory w zamrażalniku wyglądają OK. Za pierwszym razem miały 6.3k / 6.4k później koło 5.8-5.9k (odpowiednio z komory zamrażalki oraz na parowniku). Grzałka ma około 230 Ohmów, podpięta na krótko grzeje (nie wiem jak mocno powinna grzać, ale w moim odczuciu jak dłużej podziała to ma szansę odlodzić parownik). Wentylator kręci, klapka przepustnicy w panelu na tylnej ściance działa (jest otwarta i przymyka się po otwarciu drzwi lodówki). Termistor w lodówce niby działa - znaczy po wyłączeniu i włączeniu pokazuje okej temperaturę. Odpływ działa - jest woda nad kompresorem. Kompresor się wyłącza i załącza (dokładnie go nie obserwowałem). Zamrażarka działa OK. Problem w tym, że po kilkunastu godzinach działania lodówka nadal pokazywała 2x stopni i wsadzony do środka termometr pokazywał 22. Po nastu godzinach niby temperatura zaczęła spadać według panelu w drzwiach, ale termometr w lodówce pokazywał stale 20 stopni.

    To oznacza podejrzany termistor lodówki. Nie zmienia to faktu, że jak przez naście godzin lodówka widziała 2x stopni to powinna się schłodzić i dopiero po dobie czy dwóch zacząć wariować...

    Lodówka ma niecałe 4 lata... Wiem, że NoFrost to nie stare lodówki, co żyją nieskończenie długo (tylko się grzałkę co 20 lat wymienia), ale jednak 4 lata to lekkie przegięcie. Rodzicom jakiś 1. NoFrost Samsunga działa już 12 lat bezproblemowo...

    PS. Jak otworzę drzwi od zamrażarki to wyraźnie czuć powiew powietrza w lodówce (oczywiście przez chwilę bo klapkę przepustnicy zamyka...) Bez otwartych drzwi zamrażalki nie czuć ruchu powietrza. Jakiś pomysł? Gdzie idzie kanał powietrzny, który się znajduje z prawej strony w dolnym rogu lodówki (części chłodzącej, w sensie nie zamrażalki)

    Z poczynionych w nocy obserwacji:
    - kompresor przestał się wyłączać
    - kompresor przestał się wyłączać, nawet gdy włączony jest tryb wakacyjny.

    Wnioskuje, że (pytanie czy słusznie) w układzie gdzieś jest nieszczelność i mam za mało czynnika chłodzącego, dlatego kompresor pracuje ciągle. 2 przypadłość to pad komputera, który teraz zaczyna totalnie świrować?

    5