Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq Presario B1200 - Długie ładowanie systemu

17 Apr 2015 12:49 495 4
  • Level 7  
    Witam! Mam problem z laptopem Compaq Presario B1200, który polega na tym, że komputer bardzo długo się uruchamia, a jak już to zrobi to wszystkie procesy (nawet zwykłe otwieranie folderów) również trwają wieczność. Wszystko zaczęło się po jego rozebraniu i wyczyszczeniu. Początkowo wszystko było w porządku, jednak z każdym kolejnym uruchomieniem komputer coraz bardziej "muli". Podejrzewałem padający dysk twardy więc podmieniłem go z innym, i początkowo system zainstalował się szybko i tak też chodził. Jednak po jego wyłączeniu i ponownym uruchomieniu problem powrócił. Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną tych objawów? Z góry dziękuję za pomoc!
  • TermopastyTermopasty
  • Helpful post
    Level 31  
    Do sprawdzenia poziom temperatur (być może źle nałożona pasta termoprzewodząca lub słabej jakości po czyszczeniu) oraz do wykonania Memtest86 http://www.memtest.org/ - sprawdza pamięć RAM. Dysk można też sprawdzić np. bootowany MHDD. Pozdrawiam
  • TermopastyTermopasty
  • Level 7  
    gosztekseba wrote:
    Do sprawdzenia poziom temperatur (być może źle nałożona pasta termoprzewodząca lub słabej jakości po czyszczeniu) oraz do wykonania Memtest86 http://www.memtest.org/ - sprawdza pamięć RAM. Dysk można też sprawdzić np. bootowany MHDD. Pozdrawiam


    Czyszczenie sprowadzało się jedynie do rozebrania i przedmuchania laptopa, a w głównej mierze wentylatora, bo procesor i układ graficzny nie są pokryte pastą termoprzewodzącą, a jakimś rodzajem gumy. Do tej pory sprawdziłem jedynie dysk pod kątem uszkodzeń programem HDTune i wykazało 0% bad sektorów. Dziękuję za odpowiedź!
  • Helpful post
    Level 43  
    Bym chba zaczął - opisanymi objawami sie kierując - od upewnienia się że między dyskiem a kontrolerem nic się nie wydarzyło (np. poluzowane, w wyniku rozgrzania albo i "samo z siebie", złącze sygnałowe).
    Dopiero po wykluczeniu tak prozaicznej przyczyny szukałbym gdzie indziej.
  • Level 7  
    Udało się przeprowadzić testy Memtestem i obie pamięci są w 100% sprawne. Dodatkowo komputer zaczął normalnie funkcjonować (zobaczymy czy na długo). Nie wiem czy program ten poza sprawdzeniem RAMu dodatkowo go resetuje/naprawia czy cokolwiek innego z nim robi, ale póki co jest poprawa. I jeszcze jedna informacja (może to też pomogło), początkowo wykonałem test z jedną kością pamięci, a następnie po włożeniu drugiej komputer wykrył zmianę ilości RAMu, którą mogłem zapisać (wcześniej tego nie było). Być może był przez to jakiś wewnętrzny konflikt. Póki co dziękuję za pomoc i wracam do testowania laptopa.