Witam
Zgodnie z obietnicą usiłowałem znaleźć trochę informacji o laptopie Asus G750 JM. Przyznam iż jestem zaskoczony trudnościami ze znalezieniem informacji. I tak po kolei, nie udało mi się znaleźć instrukcji service manual jest tylko user manual ale z tej instrukcji nic nie wynika (rolka papieru toaletowego chyba jest więcej warta) .Laptop posiada dwa gniazda na HDD 2,5' czyli plus , na jednej witrynie znalazłem iż laptop posiada cztery gniazda do instalacji pamięci czyli plus ale dostęp do dwóch gniazd jest możliwy tylko w autoryzowanym serwisie bo trzeba zdemontować laptopa czyli minus. Na zachodnich stronach z instrukcjami jest informacja aby użytkownik uważał na spodnią stronę laptopa bo może być bardzo gorąca co przy podanych parametrach zasilacza 190 W potwierdzałoby te stwierdzenia. Sterowniki są dostępne dla systemu WIN 7 i WIN 8 tylko w wersjach 64 bitowych , dla mnie to minus. Jest użytkownikiem produktów firmy Asus od ponad 20 lat i zawsze chwaliłem firmę iż udostępnia dużo informacji o swoich wyrobach a tu zaskoczenie oczywiście negatywne informacji technicznych praktycznie nie ma są tylko peany jaki to sprzęt jest wspaniały a odczucia producenta/ sprzedawcy wcale nie muszą być takie same jak klienta, który oczekuje rzetelnej informacji co dostanie za swoje pieniądze. Gdybym miał kupować to zażyczył bym sobie rozszerzenia ramu do 16 GB (2 moduły po 8 GB) ale w slotach tych normalnie niedostępnych dla użytkownika . Gniazda do których użytkownik ma dobry i łatwy dostęp musiałyby zostać puste do ewentualnego obsadzenia w przyszłości. I następna ciekawostka cytat ze strony proline.pl "Informacje o produkcie, gwarancja
Laptopy pochodzą z programu wyprzedażowego producenta. W ramach projektu sprzedawane są towary pochodzące z nadwyżek magazynowych(towar nowy, nieużywany). Laptopy zapakowane są w opakowania techniczne. W zestawie z laptopem jest zasilacz oraz bateria. Produkty są objęte 24 miesięczną gwarancją sprzedawcy." - czyli to są laptopy stare najprawdopodobniej typu i tu znowu cytuję
http://pclab.pl/art59789.html " Refurbished to słowo dla wielu sprzedawców zakazane. Zastępują je najczęściej takimi określeniami i sformułowaniami, jak: powystawowy, może mieć drobne ryski, leżak magazynowy, delikatne ślady użytkowania, po prezentacjach na konferencjach, a najchętniej wyprzedaż, albo wręcz promocja. To fachowe określenie produktu, który z jakiegoś powodu wrócił do producenta lub autoryzowanego serwisu, gdzie został odnowiony. Może to być laptop, który nabywcy po prostu się nie spodobał, więc trafił z powrotem do sklepu." Warto to wszystko przemyśleć na spokojnie .Ze swojej strony mogę podpowiedzieć iż warto popatrzeć w sklepach Komputronika. Mówię to z doświadczenia gdyż przy droższych pozycjach zakupowych można negocjować cenę . Bynajmniej w moim mieście tak jest . Ja kupując swojego laptopa zapłaciłem 4350 zł zamiast 4600 czyli warto negocjować . Powodzenia w rozważaniach i zakupach.