Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dźwięk z karty E-MU 0204 i różne mankamenty

D1ego 18 Apr 2015 00:24 2436 14
Tespol
  • #1
    D1ego
    Level 10  
    Witam. Na wstępie opiszę wam mój problem.
    Otóż posiadam taki interfejs audio:
    http://www.djshop.pl/i6809,emu,e-mu-0204-usb.html
    Do niego posiadam także słuchawki beyerdynamic dt 770 pro, interfejs midi e-mu xmidi 2x2 + klawisze korg PA 60, akai mpd 24 no i laptopa i komputer stacjonarny. Na kompie stacjonarnym gdy zainstalowałem kartę, podłączyłem przez usb zaczęły wystepować trzaski/szumy i przerwania dźwięku. Zarówno na starej wieży LG jak i na słuchawkach czy to podczas słuchania youtube, aimpa lub odpalania FL'a lub Abletona. Często jak skacze po folderach albo ładuje sie coś na kompie to w słuchawkach słyszę takie "cykanie" jakby zegarka na rękę... Komp 7 letni szrot wiec stwierdziłem ze to pewnie jego wina(pierw próbowałem patentów z izolowaniem kabli itd - bez skutku). Zainstalowałem kartę i resztę sprzętu na laptopie Samsung ATIV Book 4 z Win 8.1 - karta się zainstalowała, reszta sprzetu też - odpalam kartę na youtube i aimpie to trochę czasami jakimś trzaskiem dało ale ogółem no znośnie. Podłączyłem sprzęt, odpalam Abletona gram sobie chwile na klawiszach, akai i nagle słyszę jak dźwięk robi się taki pełen skwierczeń i takiego cykania. Jak zaczynałem coś grać to okropne zakłócenia (akurat w preferences dałem sterownik ASIO ---> E-MU 0204 USB ASIO i 50 ms latencja) ale o dziwo po 2 minutach przestało skwierczeć i zacząłem dalej grać no i nagle wywaliło mi errora na nowym laptopie (pierwszy mój error na nim !) a jest to error takiej treści:
    ""DPC WATCHDOG VIOLATION"
    Wiem zę to coś z sterownikami ale czego ? Na pewno nie AKAI mpd 24 bo to mi działało bez zarzutu. Albo interfejs audio E-MU albo interfejs midi E-MU ale nawet jak nie podpinałem midi to i tak miałem szumy i trzaski. Nie wiem czy spróbować w jakimś innym budynku u kogoś to odpalić bo może mam kiepski prąd/fazę czy co w tych gniazdkach bo mieszkam w ~100 letniej kamienicy więc elektryka pewnie nie zachwyca.. To jest jakaś masakra nie da się normalnie pracować przy dźwięku na starym kompie stacjonarnym zainstalowałem zamiast E-MU zwykły sterownik zintegrowanej karty dźwiękowej VIA HD Audio i co ? I działa ! żadnych szumów na wieży LG ! podpinam z przodu kompa słuchawki beyerdynamic'a do wejścia słuchawkowego i co ?! I pięknie gra bez trzeszczenia ! Czytałem ze E-MU ma zrąbane sterowniki ale co ja teraz z tym mogę zrobić ? I mój laptop i PC nie polubiły się z moją kartą (mam ją już 3-4 lata ale od ponad roku ten problem się bardziej nasilił poza tym miałem spore przerwy w robieniu muzyki). Karta nigdy nie była rzucana, przenoszona itd stoi w jednym miejscu od 3-4 lat na biurku.. Nie wiem co robić bo E-MU ma gdzieś jakikolwiek support, mnóstwo ludzi się skarży... Pierw myślałem ze to wina USB 1.1 na kompie a na interfejsie 2.0 ale na laptopie mam i 2.0 i 3.0 i dalej to samo. Proszę o jakiekolwiek rady Panowie, bo ja mam ochotę wyrzucić to wszystko przez okno.|
    EDIT:
    W komputerze mam stary zasilacz ATX 400 JSP - może to on jest prowodyrem zamieszania aczkolwiek na laptopie nie mam takiego zasilacza i też mi dźwięk wariuje ://

    EDIT 2 :
    Zainstalowałem Foobar + ASIO4ALL i dps latency oto efekty:
    http://www29.zippyshare.com/v/V00vKzqf/file.html
    Jest git ? Bo jak na razie nie usłyszałem jazd okrutnych tylko czasami jakiś trzask


    A tu jak słucham muzy na youtube, czasami trzaśnie i widać skoki latencji
    http://www51.zippyshare.com/v/FuvlbMmr/file.html


    Tutaj już na FL'u
    http://www52.zippyshare.com/v/x7qZn8pC/file.html

    Proszę was bardzo o pomoc bo nie wiem co robić, jak na razie niby nie jest źle ale wiecie jak to jest... Dobre złego początki :/

    No i znowu... Blue Screen na kompie "DRIVER_IEQR_IS_NOT_LESS_EQUAL" czy coś takiego...

    A tu szczegółowy opis błędu wygenerowany przez Win 7:

    Podpis problemu:
    Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

    Dodatkowe informacje o problemie:
    BCCode: d1
    BCP1: FFFFFA00028246F4
    BCP2: 0000000000000002
    BCP3: 0000000000000008
    BCP4: FFFFFA00028246F4
    OS Version: 6_1_7601
    Service Pack: 1_0
    Product: 256_1

    Pliki pomagające opisać problem:
    C:\Windows\Minidump\041815-41531-01.dmp
    C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\WER-59421-0.sysdata.xml

    A tu screen
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphoto..._=1429498160_59fd48ef0b5b13527f5c493029f6f02b

    Jedyne podpięte pod PC urządzenia to interfejs audio E-MU 0204 USB oraz akai mpd 24. Proszę pomóżcie.. A gdy przewijam przeglądarkę np fejsa czy cos to takie cykanie mam w słuchawkach mimo iż mam wyłączone dźwięki systemowe.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Tespol
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    D1ego
    Level 10  
    Specyfikacja komputera stacjonarnego:
    Plik z Everesta: http://www22.zippyshare.com/v/w19HMxzb/file.html

    Tu screen z tego co pokazał CPU-Z
    http://www39.zippyshare.com/v/UAHgF2oH/file.html

    A specyfikacja laptopa nizej w linku (Samsung ATIV Book 4)
    http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/samsung-ativ-book-4-np450r4e-x02pl.html

    Denerwuje mnie to ze komp jak komp - słabiak ale laptop już na prawdę całkiem sensowny i też nie działa, blue screeny zapodaje itd..
  • Tespol
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    D1ego
    Level 10  
    Ok przepraszam, nie wiedziałem :/ Poza tym korzystam aktualnie z programu Ableton Live ale oczywiście postaram się to zrobic. Z tym ze to wtedy obejmuje tylko działania w programie muzycznym(DAW) a poza ? Co z youtube,foobarem itd ?

    EDIT:
    Wcześniej jak miałem FL'a to zmieniałem nawet na 100 ms(sic!) i efekt taki sam. A przy zmianie z 44.1 na 48.0 kHz było istne piekło jakbym włączył rozkodowane radio :cry:
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    D1ego
    Level 10  
    Oczywiście wydajność na laptopie ? Generalnie gdy mam w Abletonie możliwosc wybrania "E-MU 0204 ASIO) to je wybieram gram sobie na akai albo na interfejsie midi z klawiszami i po chwili trzaski i inny syf a jak idzie juz grubo to blue screen o nazwie wyżej wymienionej "DPC WATCHDOG VIOLATION" . Przetestować kartę u kogoś innego ? Bo nie wiem czy mój błąd leży może w listwie do której podpinam kompa i laptopa, może prąd nie ma sinusa u mnie (to całkiem możliwe - 100 letnia kamienica).
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    D1ego
    Level 10  
    Wstyd straszny że VIA HD Audio z zintegrowanej karty dźwiękowej pięknie sobie radzi z odtwarzaniem dźwięku na youtube,foobar/aimp itd a karta dźwiękowa za całkiem porządne pieniądze bo notabene 549 zł(tyle dałem wtedy) to kawał kasy... Co robić Panowie ? Zainstaluje ją jeszcze raz na laptopie i zobaczę ale nie mam już sił do tego wszystkiego to jest tak groteskowe że ten sterownik powoduje blue screeny na kompie i laptopie że aż mi słabo się robi... A karta nie jest uszkodzona, nigdy nie spadła mi ani nic - napisać własny sterownik czy co ?
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    D1ego
    Level 10  
    Postaram się któregoś dnia zrobić testy dlatego prosze nie zamykać tematu i śledzić go na bieżąco to wtedy dodam efekty moich testów (jutro postaram się wrzucić zachowanie laptopa na sterownikach ASIO4ALL no i nagram na audacity momenty wszystkich zakłóceń, trzeszczeń itd). Generalnie no karta na bank nie jest uszkodzona mechanicznie bo trzeszczało juz na początku ale po prostu myślałem ze tak ma być póki nie kupiłem słuchawek za też grubą kasę bo ~700 zł. Teraz wiem zę coś jest nie tak, ze dźwięk skakania po folderach i "cykanie" gdy przewijam przegladarkę itd to nic normalnego dlatego albo sprzedam i kupię coś innego albo nie wiem... napisze własny sterownik :P

    EDIT:
    Na laptopie wstepnie ... działa (odpukać!) Zainstalowałem kartę, sterowniki no i ASIO4ALL no i Abletona z wtyczkami. Na razie nie miałem problemu ale nie podpinałem zadnych klawiszy ani akai więc do końca nie wiem - sam soft działa. Jedyny problem to jak w aimpie odtwarzałem muzę i kręciłem głośnością to się dropy i trzaski pojawiały a tak to działa :)
  • #12
    huluk
    Level 31  
    Witam!
    Posiadam, i niestety - potwierdzam, z nowszymi sterownikami coś się "krzaczy". U siebie jeszcze nie zdiagnozowałem, co - aktualny komputer (All-in-one I3 montowany przez Mediona, na jakiej płycie w tej chwili nie pamiętam) jest ciągle używany i nie mam czasu na reinstalacje i kombinowanie. Problem jest właśnie na tym sprzęcie i Win7 x64 (kupiłem z downgrade z Win8 którego nie chciałem). Na starszym sprzęcie stacjonarnym C2D E8400 na płycie Gigabyte nie było problemów zarówno na XP jak i na dokupionym później Win7, na starszym jeszcze laptopie P4 z XP też problemów z wydajnością i "rwaniem" nie miałem, także u siebie obstawiam problem systemu / sterowników albo E-MU albo USB, albo może od komponentów płyty głównej...
  • #13
    D1ego
    Level 10  
    Mi i na XP/Win7 Ultimate i Win 8.1 trzeszczało - teraz na 8.1 jakos daje rade ale nie wiadomo jak to będzie :/ Nie wiem co zrobic, długo posiadasz tą kartę?
  • #14
    huluk
    Level 31  
    Interfejs mam prawie 3 lata... nie było problemów pod XP, zaczęły się na nowym kompie i sterownikami pod Win7 - czasami po podpięciu przez USB niby się przełącza ale dźwięku brak... jak jest to bywa, że co kilkanaście sekund mam trzask.... ewidentnie wina sterowników albo samego E-Mu albo płyty / kontrolera USB. Na starym sprzęcie i starych sterownikach zrobiłem masę materiału na tej karcie bez ani jednego laga lub zakłócenia. Może, skoro to podlega pod Creative, wyjdą sterowniki w stylu KX pod SoundBlaster? :)
  • #15
    D1ego
    Level 10  
    Mi na windowsie XP robiło trzaski i szumy, na win 7 tez a na 8.1 daje rade - dziwna zależność :D Ale nie wiem właśnie czy wina sterów czy wina samego interfejsu... Nie jest zły. No mówie generalnie na Abletonie na 8.1 działa bez zwiech i trzasków ale nie mam podłączonego akai mpd 24 + klawisze (korg pa 60 podłaczony przez e-mu xmidi 2x2) podepne sprzet to zobacze jak to działa :)