Wykonałem modernizację maszyny zastosowałem nowy sprawny falownik Bonfiglioli ACT401 5,5kW 3f . Do szafy dochodzi zasilanie 5 przewodowe. Po włączeniu zasilania falownika wyzwala RCD 30mA w instalacji warsztatu klienta - przy odłączonym silniku. Duży prąd upływu spowodowany jest zastosowanym filtrem w falowniku. Wcześniej testowałem falownik podłączony do instalacji z innym nowym RCD 30 mA i falownik nie powodował wyzwolenia zabezpieczenia - maszyna pracuje poprawnie. Zmierzony prąd upływu falownika po włączeniu wynosi ok 29 mA po pewnym czasie spada do 16 mA. W instalacji warsztatu jest podłączonych kilka maszyn, są jeszcze 2 małe falowniki mocy ok 1,5kW ale one nie powodują wyzwolenia RCD. Zastanawiam się jaki RCD dobrać do tego warsztatu gdzie zastosowane są maszyny z wieloma silnikami, dodatkowo są dostępne gniazdka na elektronarzędzia itp sprzęt.
RCD 4 polowy 63A ale jaki prąd wyzwalania 30, 100, 300 mA i jaka charakterystyka, producent ? Czy posiada ktoś praktyczne doświadczenia z RCD w instalacjach z falownikami?
RCD 4 polowy 63A ale jaki prąd wyzwalania 30, 100, 300 mA i jaka charakterystyka, producent ? Czy posiada ktoś praktyczne doświadczenia z RCD w instalacjach z falownikami?