Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amator 2b- dziwne buczenie, przydżwięk sieciowy?

19 Kwi 2015 00:15 522 4
  • Poziom 11  
    Witam,
    Ostatnimi czasy kupiłem Amatora B2 wraz z ZG 15C. Po podłączeniu kolumn słychać (niezależnie od głośności oraz regulatorów barwy) uciążliwy dźwięk - ciche, szybkie pulsowanie.
    Czego to wina?
    Przydżwięk sieciowy?
    Zniekształcenia wzmacniacza?
    Coś innego?
    Kolumny odpadają bo sprawdzałem na ZG40C i również nie znika.
    Amator otwierany jedynie aby żarówki wymienić.
    Jak ten problem rozwiązać?
  • Poziom 29  
    ArMi Si napisał:
    Jak ten problem rozwiązać?

    Naprawić - zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu.
  • Poziom 11  
    Gdy wymienię je problem ustąpi? Mam wrażenie że gdy jest jaki kolwiek problem to jest walkowany temat wymiany kondensatorów. No cóż jutro spróbuję.
  • Poziom 25  
    Co rozumiesz przez "ciche, szybkie pulsowanie"? Może być brum sieciowy powstały w wyniku uszkodzenia prostownika, przydźwięk sieciowy powstały w wyniku utraty pojemności kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu lub terkot oscylacyjny wzmacniacza, który się wzbudził. Najpierw wymień kondensatory elektrolityczne w zasilaczu. Jeśli nie pomoże to wymień wszystkie pozostałe kondensatory elektrolityczne w całym ustrojstwie. Jeśli to nie pomoże - daj znać na forum. :-)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wałkowany jest problem kondensatorów elektrolitycznych, bo one wysychają z biegiem lat i tracą swoje właściwości filtracyjne.
  • Poziom 11  
    Wielkie dzięki!
    Wystarczyło wymienić ten największy kondensator filtrujący. Wszystko dział i wygląda jak z fabryki.