Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung N150 - Wyświetlał 1/3 obrazu, teraz nie wyświetla nic i się wyłącza

19 Kwi 2015 17:51 747 7
  • Poziom 24  
    Netbook prawdopodobnie został upuszczony na podłogę.

    Początkowo działał, ale wyświetlał obraz tylko na 1/3 ekranu od lewej strony. Pozostała część to były pionowe wąskie paski i czarne bądź białe tło (różnie).

    Rozebrałem go by sprawdzić, czy nie ma po prostu problemu z połączeniem między matrycą a płytą główną, czy pod wpływem urazu mechanicznego coś się nie rozłączyło, może nie ma styku.

    Próby poruszania wtykami z obu stron i wywierania umiarkowanego nacisku, także w miejscu gdzie od przewodu łączącego płytę główną z matrycą odgałęzia się przewód do kamery internetowej, nie pomogły.

    Zewnętrzny monitor podłączony przez port VGA wyświetlał obraz poprawnie - jednak nie na etapie testu POST (wtedy obraz wyświetlała jedynie matryca laptopa) i bootloadera (na dysku twardym zainstalowany jest GRUB), lecz dopiero na etapie ładowania się systemu operacyjnego.

    Wskutek manipulacji przy gnieździe matrycy w płycie głównej sytuacja się zmieniła. Laptop startował (świeci się kontrolka zasilania, obraca się wentylator CPU), jednak na ekranie było widać jedynie ciemne, bardzo słabo widoczne (pod światło niewidoczne) i zmieniające się pionowe linie. Po kilkunastu sekundach automatycznie wyłączał się.

    Spróbowałem zresetować ustawienia BIOS-u wyjmując baterię zasilającą komputer i zwierając odpowiednie piny, jednak to nie pomogło.

    Po kilkunastu minutach bycia wyłączonym (z włożoną baterią) sytuacja znów się zmieniła. Matryca nie wyświetla absolutnie nic, nawet jak się przyjrzeć. Komputer samoczynnie wyłącza się szybciej niż przedtem. Ponadto bardzo nagrzewa się radiator procesora, tak że można się nim poparzyć (choć może to normalne, wcześniej tego nie sprawdzałem). Po kilku włączeniach komputer wyłącza się szybciej, a po przestoju - ponownie po dłuższym czasie, tak jakby miało to związek z temperaturą CPU.

    Gdzie leży usterka?
    - matryca?
    - przewód połączeniowy?
    - płyta główna?

    Jakie jest prawdopodobieństwo, że manipulując przy wyjściu sygnału wizyjnego do matrycy doprowadziłem do zwarcia i spaliłem coś na płycie głównej?
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Jeśli mam zgadywać - oberwany któryś z układów BGA.
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 24  
    Na oberwane nic nie wygląda, chyba że jakieś zimne luty czy coś w tym rodzaju.
  • Spec od komputerów
    W jaki sposób to sprawdziłeś?
  • Poziom 24  
    W żaden profesjonalny sposób, wzrokowo i mechanicznie.
  • Spec od komputerów
    Wzrokowo... Widziałeś Ty kiedyś na oczy układ BGA?
  • Poziom 24  
    W każdym razie nie wykluczam że coś może nie mieć połączenia.
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Kpc21 napisał:
    W żaden profesjonalny sposób, wzrokowo i mechanicznie.

    Niestety tej usterki nie widać.