Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią

mayer25 20 Apr 2015 18:39 12078 61
Renex
    mayer25
    Level 11  
    Witam,

Posiadam amplituner starszej daty. Mianowicie Harman/Kardon 630 z 74 roku. Ostatnio zamontowałem antenę dipola: Dipol 1RUZ PM B >> http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_1ruz_pm_b_A0221.htm

Wybrałem dookólną gdyż chciałem odbierać jak najwięcej stacji. Montaż w bliźniaku jednopiętrowym z oknami typu jaskółka. Antenę starałem wynieść jak najwyżej… dlatego wisi na maszcie 110 cm.

Generalnie z ostatnich przeszukiwań eteru łapie mi ok . 28 stacji. Do słuchania nadaje się 17. Nie wszystkie stacje udało mi się rozszyfrować ze 100% pewnością. Ale po spisaniu częstotliwości można się posiłkować http://old.radiopolska.pl/wykaz/polska.php Wolałbym jednak usłyszeć dżingle =)

Zależy mi głównie na Muzycznym Radiu, Radiu Eska (Wrocław, Leszno), Elka Leszno, Radio Plus Legnica, Zetka, RMF. Wszystkiego zapewne na jednej antenie złapać idealnie się nie da =)

Generalnie nie jest źle zwłaszcza na mocnych radyjkach jak RMF, Polskie Radio. Jednak Eska czy Muzyczne delikatnie słychać szumienie. Nie jest duże ale miło by było bez szumów.

Od strony anteny na jej drodze (wysokości jej montażu) nie ma żadnych przeszkód w odległości co najmniej 2-3 km.

1) Bawić się jeszcze kierunkowaniem anteny dookolnej?
    2) Kabel wyszedł 5,5 m… zastosować jakiś wzmacniacz, np. http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_ap-fm_18_db_ekranowany_B9013.htm czy całkiem coś z zasilaczem?
    3) Do dalszych stacji (Eska, Muzyczne) może zakupić jednak antenę kierunkową? I wtedy część stacji odbierać na dookólnej, dalsze na kierunkowej? Np.; http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_3-rz_b_A0312.htm

Taka mała dygresja: http://www.televes.com.pl/pl/node/2314
    Testował to ktoś? Bo czym ona się niby różni od naszego dipola? Zysk ten sam. Kolorem, dizajnem i cena? ;D W przypadku anten dvbt już się naczytałem troszkę w przypadku tego producenta jak to wygląda.

Druga dygresja: mix fm + dab za jakąś stówkę… miał z tym ktoś styczność, jak się to sprawdza? :)

Tak mi się na koniec przypomniało w kwestii instalacji. A to są podstawy. Kabel raczej dobrze zarobiłem w puszce antenowej. Drut na śrubkę, metalowy oplot do blaszki uziemienia. Zastanawiam się czy w samym amplitunerze nie trzeba jakoś „styknąć” uziemienia kabla antenowego do zacisku ground obok zacisków anteny 75 i 300 Ohm.
  • Renex
    irekr
    Moderator
    Pyszny tuner. oby służył w pełnej sprawności jak najdłużej.

Odnośnie anteny typu "dipol na wiadrze z fiutkiem: to powiem tak: trochę wstyd taką antenę podłączać do takiego tunera.

Prawda jest taka, że coś co jest uniwersalne nie nadaje się najczęściej do niczego.
    Twój problem polega na tym, że chcesz odbierać stacje nadające z różnych kierunków i do tego z różnymi polaryzacjami. O mocach nie będziemy mówić, bo nie mamy na to wpływu.
    Każda antena o "dwupolaryzacyjna" będzie miała zawsze zysk mniejszy o co najmniej 3 dB, czyli połowa mocy, od normalnej anteny o zdefiniowanej polaryzacji. Do tego w Polsce zasięg stacji jest ograniczony bardziej zakłóceniami niż wielkością sygnału, dlatego podstawa odbierania słabych sygnałów jest stosowanie anten kierunkowych.

Kierunki odbioru masz także dość dobrze zróżnicowane, jedna anteną kierunkową Radio ELKA i Muzyczne z Jeleniej Góry - nawet z jednego z nadajników pomocniczych - nie odbierzesz w sposób zadowalający. Do tego niektóre sygnały są dość mocno zakłócane przez nadajniki na sąsiednich częstotliwościach.

Jesteś w stanie postawić kilka anten kierunkowych? Innym rozwiązaniem jest antena obracana, obrotnica nie jest aż taka droga....
    mayer25
    Level 11  
    Dzięki :) Tunerek całkiem fajny też pod względem wydajności prądowej. Moc na papierze śmieszna a 100W Arcusy AS5 bez problemu buja do momentu, kiedy mają już dosyć.

Też jestem zdania, że jak coś jest do wszystkiego to... jednak tak jak pisałem chciałem odbierać możliwie jak najwięcej stacji.

"Odnośnie anteny typu "dipol na wiadrze z fiutkiem: to powiem tak: trochę wstyd taką antenę podłączać do takiego tunera."

Nie bardzo rozumiem, dlaczego wstyd :) Nie chciałem wcześniej zakładać tematu jaka antena itd... wybrałem tego dipola w oparciu o to, co znalazłem na forum właśnie.

Wstyd z powodu marki, typu czy raczej fiutka ? :)

Więc zostaje jeszcze walka z anteną kierunkową. Bynajmniej żeby odbierać muzyczne, czy eskę. Na pewno nie jestem w stanie i nie mam zamiaru stawiać kilku anten kierunkowych.

Jeśli chodzi o antenę obracaną... problemem może być obecne umiejscowienie. Obecnie antena z fiutkiem, gdybym ją obrócił w kierunku Leszna/ Poznania i dodatkowo byłaby kierunkowa - biłaby mi prosto w skos dachu, mimo wyniesienia.

najlepiej będzie jak jutro zrobię foto jak to wygląda na wizji lokalnej :)
  • Renex
    irekr
    Moderator
    Bardzo dobry pomysł z tym foto.

A antena powinna być możliwie ponad najwyższym punktem dachu.
    mayer25
    Level 11  
    Jak wrócę z pracy, to zrobię foty. Najlepiej odrazu z widokiem jak to wygląda z drugiej strony w kierunku Leszna.

W międzyczasie szukałem obrotnicy, rotora i nic sensownego i taniego nie znalazłem. Głównie obrotnice do sprzętu satelitarnego, nie mam pojęcia czy się nadadzą. Koszt to też około 200-250 zł.

Co do kierunkowych przypadkiem znalazłem jeszcze taki egzemplarz >> http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_profesjonalna_ar9-ccir-ukf-fm_-_wyprzedaz_A8530.htm

Wielkie to nie powiem. Kojarzy mi się, że była jeszcze wersja 6 elementowa.
    irekr
    Moderator
    Przestrzegam przed tą anteną. Po pierwsze jest wycofana z produkcji, po drugie jest/była za słaba mechanicznie i na wietrze zachowywała się źle. Najlepsze były stare anteny Polkatu z rurki np. 16 mm...
    Dobrej klasy i półprofesjonalny rotor do obracania anteny kosztuje niecałe 2000 PLN i raczej bardziej opłaca się go kupić na eBayu lub innym tego typu portalu. Typowa cena to około 120$ ale to już dostajesz coś naprawdę przyzwoitego. Można też dostać coś prostszego za 70$. Te najprostsze są już za 10$. Np taka prezentacja: https://www.youtube.com/watch?v=q62umMKZw3Y . Niewielką antenę tym obrócisz....

Na jakich stacjach najbardziej Ci zależy - mowa oczywiście o tych małych lokalnych z nadajnikami w okolicach 1 kW. Zapewne Elka i Muzyczne..?
    mayer25
    Level 11  
    Właśnie tak sobie myślałem, że skoro by była taka git, to by jej nie wycofali z produkcji. 3 metry to już jest co poderwać. Generalnie wybór anteny zaczął się od tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2012610.html

Wtedy przed anteną z fiutkiem zastanawiałem się na tą: http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_profesjonalna_ar3-ccir-ukf-fm_A8515.htm

Ale widać, kolejny produkt wycofany. Do tego wg opisu dwupolaryzacyjna.

Z rotorów znalazłem tak naprawdę jedynie to... http://www.inradio.pl/index.php/akcesoria-antenowe/rotory-antenowe/949/rotor-antenowy-hy-gain-ar-35-detail

Najlepiej chyba będzie jak zrobię i wstawię fotki, później usiądę na spokojnie do tabelki z wykazem stacji i zastanowię się na jakich zależy mi najbardziej, z jakich nadają kierunków, odległości i polaryzacji :)

Swoją drogą, nie wiedziałem, że maszty powyżej 3m trzeba zgłaszać :)
    irekr
    Moderator
    Niestety trzeba, dlatego jak mamy swój dach, to instalujemy na szczycie lub blisko szczytu i najczęściej wystarcza.

Z własnego podwórka: nie słucham radia naziemnego bo jest zbyt kiepskiej jakości. Za to mam kilka dobrych odbiorników satelitarnych, w tym dwa profesjonalne Tandbergi.
    mayer25
    Level 11  
    Zrobiłem fotki z wizji lokalnej. Widok od przodu. A także widok dokładnie drugiej strony budynku w kierunku Leszno/Poznań. Żeby wynieść antenę jeszcze wyżej, potrzebny by był maszt chyba tak z te 3m, żeby antena poszła nad linie dachu. Pytanie czy by to pomogło już przy samej dookólnej. Wyżej, lepiej...

Ostatnie zdjęcie czy tam screen... wykaz stacji, które najprędzej można złapać w mojej lokalizacji, w oparciu o

http://radio.nadaje.com/pl/transmitters/FM/cities/city/90/gora/?show=all

Kolorem turkusowym... no dobra niebieskim =D stacje na których zależy mi najbardziej. Róż... stacje na których zależy mi mniej ale fajnie by także solidnie odbierały.

W wykazie stacji chyba nic nie pokrzaniłem z polaryzacja itp :)

Galeria na googlach >>>

https://plus.google.com/104235845531530766127/posts/G2byL7dzCmX
    irekr
    Moderator
    Dach masz kopertowy czy dwuspadowy..?
    Na pierwszym linku niczego zaznaczonego nie widzę...

Oki, znalazłem...
    Przeanalizuję...

Ten komin na środku dachu to jest wentylacyjny czy od pieca..?
    mayer25
    Level 11  
    Dwuspadowy... pierwszy link jedynie podałem jako źródło o które się opierałem w sensie jakie stacje w moim regionie mam realnie szansę złapać. To co mnie interesuje jest w linku z google.

Komin jest od pieca.
    irekr
    Moderator
    A ten duży po lewej na pierwszym zdjęciu..?
    irekr
    Moderator
    Umówmy się: jedną anteną tego nie opędzisz.

Elka Leszno i MR to prawie przeciwstawne kierunki, do tego sygnały są nie najsilniejsze. I bez porządnej anteny kierunkowej marnie to widzę...

Ja bym założył dwie anteny - tak ze 3 elementy - jedną w kierunku na Leszno, druga w kierunku na Jelenia Górę. I zostawił ten dipol na wiadrze ze zdjętym lub nie fiutkiem do odbioru sygnałów w polaryzacji poziomej ze Ślęży. Da rade postawić oddzielną antenę po północnej stronie budynku..?
    mayer25
    Level 11  
    Fakt sygnały nie są najsilniejsze jeśli idzie o Elkę i zwłaszcza muzyczne. Ale np w tej chwili z muzycznym jest dużo lepiej niż wczoraj :) Powiedział bym, że już dosyć przyzwoicie. Takie dobre 4/5. W zasadzie nie szumi. A pogoda u mnie podobna do tej wczorajszej.

Chciałbym jednak sprawdzić jakąś kierunkową w tamtym kierunku. Nic innego nie znalazłem ponad te dipola. Do tego dwie już niedostępne. Zostaje ta 3-elementowa.

Czekaj... północnej stronie, czyli na moje tam gdzie mam obecną antenę?
    irekr
    Moderator
    Z ustawienia anteny satelitarnej POLSAT-u wnioskuje że obecny "dipol na wiadrze" jest postawiony od południowego zachodu. I to miejsce jest dobre dla MR i całego zestawu ze Ślęży.
    Te uchylne okno dachowe jest od strony Leszna..?
    mayer25
    Level 11  
    Antena BOLSATU nie moja, musiałbym sprawdzić w ustawieniach dekodera zapewne pozycjonowanie. Temat tv mi obcy... weeb tv i wszystko jasne :) Postaram się to zaraz sprawdzić. Na pewno jest to kierunek w stronę Wrocławia.

Słusznie zauważyłeś, że te okno uchylne "z tyłu" budynku jest na kierunek Leszna/Poznania.

Dodano po 11 [minuty]:

Antena Bolsatu jest ustawiona na satelicie hot bird 6/7/A/8, pozycja orbitalna 13°E. Tyle mogłem z dekodera odczytać.

Czyli widzisz to tak... 2 anteny kierunkowe... jedna w stronę Leszna w polaryzacji pionowej. Druga kierunkowa po przeciwnej stronie (tam gdzie dipol) nastrzelona na muzyczne, także pionowo. Natomiast cała reszta na obecnym dipolu, zamontowanym tak jak jest.

Swoją drogą nadal nie wiem dlaczego te wiaderko nie pasuje do tunerka :) Masz na myśli rozumiem typ anteny a nie, że jest z dipola. Fakt televes ładniejszy i trzy razy droższy :0

Dodano po 30 [minuty]:

Dobra, Panie zielony... ostatnią kwestię rozsupłałem...

"Wiem że w opisach Dipola występuje ona jako przeznaczona do odbioru w polaryzacji pionowej i poziomej, ale stosowanie jej do polaryzacji pionowej jest błędem, gdyż nie ma ona wówczas charakterystyki dookólnej w płaszczyźnie horyzontu dla polaryzacji pionowej. Praw fizyki się nie oszuka, klienta w sklepie jak najbardziej... "

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1770614.html
    irekr
    Moderator
    Bo taka jest prawda. To taki "produkt zastępczy", gdyż poziomy dipol kołowy ma wpływ na charakterystykę kierunkową pionowego "fiutka". Nie jest to duży wpływ ale dla słabych sygnałów odczuwalny. Takie ustawienie jaki masz daje silniejsze sygnały z południa a słabsze z północy.
    Coś co służy do wszystkiego najczęściej nie nadaje się do niczego.

Dlatego wszystkie przyzwoitej klasy tunery FM maja dwa wejścia antenowe. Harman to tuner z czasów, gdy niemal wszystkie stacje nadawały wyłącznie w polaryzacji poziomej i dwa wejścia antenowe nie były konieczne.

A u Ciebie jest ten problem, że wszystkie silne sygnały są nadawane w polaryzacji poziomej - najlepszy sygnał ze Ślęży, którą z Góry widać jesienią i wiosną przy dobrej widoczności gołym okiem, natomiast słabe sygnały ma w pionie i z kierunków przeciwstawnych...
    mayer25
    Level 11  
    Dzięki Irku :) Wczoraj znów przeszukiwałem eter... wyniki podobne... bynajmniej zlokalizowałem wszystkie stacje, które odbiera mój Harman.

Tak w zasadzie sam się złapałem, że głównie słucham jednak muzycznego radia :) Stream w jakości mp3, do tego umówmy się średniej... jakoś mnie nie pociąga.

Na początek spróbuję z taką YAGĄ http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_3-rz_b_A0312.htm w kierunku Ślęży + obecny dipol na wiadrze.

Antenę kierunkową zamontowałbym też na oknie obok obecnego wiaderka. Raczej maszt, tak by ją wynieść jak najwyżej odpada.

Czy docelowo takie anteny nie będą się zakłócały? Osobne pytanie to jak te dwie anteny podłączyć razem, skoro tuner nie ma dwóch wejść antenowych. Potrzebna jest jakaś zwrotnica zapewne.
    irekr
    Moderator
    Anteny się nie "zakłócają", co najwyżej mają wzajemny wpływ na charakterystykę.

Antenę kierunkowa skierowaną na Jelenia Górę możesz umieścić na poziomie okna pod "wiaderkiem", tak by górny koniec tylnego reflektora (uwaga, w sumie ma prawie 180 cm długości!) był możliwie jak najdalej od "wiaderka oraz od powierzchni dachu. Może się to okazać trudne. Mocowanie anteny jaka podałeś w polaryzacji pionowej nie jest proste, można zamontować ją za "plecy" i do tego w pewnej odległości od okna lub na wysięgniku, by odstawić od pionowej rurki na której wisi "wiaderko". Będziesz musiał to jakoś przymierzyć, by działało jak trzeba. Trochę zabawy na pewno będzie.
    mayer25
    Level 11  
    Anteny jeszcze nie kupiłem, ale tak wstępnie kombinuję. Faktycznie w polaryzacji pionowej, na tych skosach nie będzie to łatwe. Co do reflektora tej anteny, rozumiem to tak:

Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią

Wydaje mi się, że gdy do obecnego masztu dam uchwyt masztowy, nawet taki 100 cm, reflektor będzie za blisko "wiaderka"

Ze wstępnego "latania" z metrówkami chyba lepiej będzie, jak zastosuję uchwyt wysięgnik te 100 cm np. Wtedy wyjdzie jakieś dobre 60-70 cm w pionie krawędzi reflektora od wiaderka. Do krawędzi spadu dachu, troszkę mniej. Pytanie czy to są wystarczające odległości. Jest troszkę zabawy i mierzenia, ustawiania.

Początkowo myślałem by jakiś masz sklepać obok w lewo, stosunkowo wysoki i umieścić antenę nad skosem okna. Ale skoro sąsiad wybudował mi "balkon" nawet tam nie dojdę bez wysięgnika :)

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

OK. Już mniej więcej wiem jak to zrobię. Poniżej obecnej anteny pójdzie uchwyt z osunięciem od ściany 40-60 cm. Z tego co doczytałem, ważne jest aby w instalacji pionowej zastosować dodatkowy wysięgnik min 75 cm, by masz nie stał się częścią anteny i nie zaburzyć jej charakterystyki. Doleci wysięgnik 100 cm. Chyba będzie najbardziej to możliwe i optymalne.

Mam jeszcze pytanie... czy i jak podłączyć wtedy sygnał tych dwóch anten do mojego odbiornika. Potrzebna mi będzie tylko zwrotnica antenowa?

Dodano po 11 [minuty]:

To chyba odpada....

http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_6b_1-12-21-69_C0364.htm

Ale to się chyba nada?

http://www.dipol.com.pl/sumator_telwizyjny_st_1-69_C0910.htm
    irekr
    Moderator
    Dobrze kombinujesz.

Sumator telewizyjny będzie działać, ale wprowadza on straty porównywalne z zyskiem anten, wobec czego problematyczne jest jego stosowanie.
    Najprościej - i najlepiej - będzie zastosować zwykły mechaniczny przełącznik, np taki:
    http://www.dipol.com.pl/przelacznik_tv_kablowa-dvb-t_E2022.htm
    zainstalowany w pobliżu radia.

Odnośnie samej anteny to zadam istotne pytanie: na ile czujesz się na siłach by robić większe prace mechaniczne?

Myślę nad takim rozwiązaniem:
    Istniejący maszcik odkręcasz i mocujesz jak najniżej i unieruchamiasz górny koniec. Do tego maszciku instalujesz rurę 2,5 - 3 metry (lub instalujesz ją na innym uchwycie do belek konstrukcyjnych) i na na bocznym wysięgniku mocujesz antenę 3 elementową z przerobionym uchwytem pozwalającym na mocowanie do wysięgnika niemal za tył anteny. Wymaga to trochę narzędzi i pomyślunku mechaniczno-przestrzennego.

?

I informacja dla kol. @sunlux który był tutaj przez chwilę: rozwiązanie jaki proponujesz jest jak najbardziej właściwe, ale w miejscach, gdzie sygnały są wystarczająco silne by pogodzić się ze stratami. W tej akurat sytuacji sygnały są naprawdę niewielkie i o każdy decybel warto się bić.
    sq3evp
    Level 33  
    Otóż to - 2 anteny kierunkowe, poczytałbym o o antenach typu Moxon.
    Moxon ma zysk dipola 3-el. ale jest bardziej zwarty i mocowany w pionie daje nam efektywną wiązkę promieniowania anteny ok 100°.

Np. coś jak to.
    mayer25
    Level 11  
    Całkiem nieźle ten plan wygląda Irku. Co do oceny ile jestem w stanie coś zdziałać w pracach mechanicznych. Z tym bym

sobie zapewne poradził. Nawet gdyby nie, znajdzie się ktoś chętny do pomocy. Fajnie by było postawić taką antenę jak

najwyżej, na maszcie. Głównym problemem jest jednak dostęp. Samą drabiną, nawet jak wykombinuję jakąś większą pewnie nie sięgnę.

Z tego co się wstępnie zorientowałem, koszt wynajmu wysięgnika to ok 60 zł netto + dojazd itd. Znajomy ma kogoś w

energetyce, czy gdzieś tam. Może uda się coś "załatwić".

Nie uda się wtedy myślę nad pewnym kompromisem. Wiaderko pójdzie na lewą stronę okna, na takiej samej wysokości jak

obecnie. Ewentualnie niżej, na wysięgniku bocznym. Z prawej strony na jak najwyższej wysokości zamontować uchwyt i

stosowny wysięgnik dla kierunkowej. Wszystko na tyle, na ile można będzie zamontować to z okna, tak by antena była jak najwyżej i jednocześnie nie "lizała" dachu.

Zaraz majówka, także będzie czas to jeszcze przemyśleć na spokojnie. Można wtedy nawet "sklepać" wysięgnik, antenę choćby z listewek i zobaczyć jak to będzie wyglądało obrazowo.

Faktycznie nie spodziewałem się tylu kombinacji z jedną anteną :)
    irekr
    Moderator
    "Kombinacje" o jakiej pisałem można zmontować z okna, bez potrzeby podnośnika. Dlatego tylko o tym pisałem.

Przemyśl dobrze całą technologię, na jakiś dobry pomysł na pewno wpadniesz.

Góra jest trochę daleko ode mnie...
    mayer25
    Level 11  
    Na pewno przemyślę. Mam trochę czasu przez majówkę. Póki co dzięki za wszelkie sugestie :)
    mayer25
    Level 11  
    Pewne tematy przemyślane :) Dzięki Irku. Ale będzie jednak z przeniesieniem wiadra :) Ale jednak maszt. Jakoś się chyba uda to wystawić za okno. Przymiarki z "badylami" już były.

Fanty zamówione :)

A w kwestii "pysznych" tunerów, jak to nazwałeś pozwolę sobie... Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią
    sq3evp
    Level 33  
    Na maszcie tez polecam Moxona - zysk w przybliżeniu 3 el. dipol ale antena ma 75Ω, wystarczy balun 1:1 i można praktycznie bez strat (w balunie) podłączyć do tunera FM. Antena nie jest dookólna tylko kierunkowa - kąt ok. 120°.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Pyszne tunery to pyszne tunery.:)
    Wiaderko gdzieś powiesisz. Na takie rurze będzie sporo miejsca i gdzieś tam je przytulisz pod wysięgnikiem od pionowej anteny.

Odnośnie Maxonów: to dobra antena o dobrym zysku ale ma niestety zbyt "szeroką" charakterystykę i "za wiele odbiera" z kierunków bocznych i tylnych. Wielolistkowość Yagi ma swoje zalety ale także i wady, czasami właśnie one bywają wykorzystywane w takich sytuacjach. Maxon ma także niedobrą właściwość zbyt małej separacji polaryzacji. W tej akurat sytuacji separacja polaryzacji ma duże znaczenie.
    Przy małej ilości miejsca warto pomyśleć o antenie HB9CV, o ile mamy czym taka antenę zestroić oraz materiały i narzędzia by ją zrobić.

73 de sp5gzv
    mayer25
    Level 11  
    No dobra. Ostatnie fanty dzisiaj doszły. Co do usztywnienia przykręcanego masztu. Kupiłem metr płaskownika. Dałem to koledze w pracy, pocięliśmy i ma mi to na jutro zespawać :) Może nie będzie mega estetycznie. Ale tanio spełni swoje zadanie :)

Mocowanie na wzmocnionym uchwycie 110 centów + maszt 2 x 150 centów + wysięgnik 100 centów.

Irku... pisałeś aby antenę złapać jak najdalej... czyli powiedzmy optymalnie byłoby w połowie obecnego mocowania, między fabrycznymi otworami a tylnim reflektorem?

Druga sprawa, namierzenie kierunku. Trzeba się będzie wychylić za okno z tym co jest poskładane teraz i na krótko ustawić odpowiednie mocowanie na maszcie dla jak najlepszego sygnału.

Przymiarka z jedną częścią masztu wygląda tak:

Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią Dipol 1RUZ PM B - Muzyczne, Eska, dalsze stacje nieco szumią