Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

hydrofor Multi HWA 2000 - zatarty czy coś nie działa

grejsb 20 Apr 2015 22:48 2115 2
    grejsb
    Level 8  
    W moim hydroforze Multi HWA 2000 podczas ostatniego weekendu nastąpiła taka sytuacja że w kranie nie leciała przez jakiś czas woda. Zeszłem do piwnicy a hydrofor chodzi a na manometrze ciśnienie na 0. Pompę od razu wyłączyłem. Czy chodziła na tzw. suchym biegu i teraz trzeba cos wymienić?
    Dziś zalałem wodą instalację wodą ale poza lekkimi podskokami wskazówki manometru nie bije ciśnienia. W zbiorniku hydroforu ciśnienie jest, jak się odkręci śrubę do zalewania wodą też woda wylatuje pod ciśnieniem ale za pompą to już wody nie ma. Czy macie jakiś pomysł co teraz trzeba sprawdzić?
    gersik
    Level 33  
    Sprawdzić czy studnia nie wyschła. A tak na poważnie pewnie zawór zwrotny w koszu jest zepsuty i nie trzyma słupa wody, dlatego pompa nie może zaciągnąć.
    grejsb
    Level 8  
    Mam chyba problem ze smokiem/ filtrem w studni Tak naprawdę teraz się na poważnie zabrałem za sprawdzanie przyczyny jak ta pompa jest potrzebna do podlewania itp. i po odłączeniu pompy od instalacji i zanurzeniu np. końca ssawnego we wiadrze woda jest pompowana. Jeśli od instalacji odkręcę zawór zwrotny który mam przed pompą
    9w studni jest tylko smok), woda nie schodzi do studni gdyż przy próbie zalania rury wodą, natychmiast przelewa mi się koło węża.
    Czy jest możliwość przepchania smoka np. sprężonym powietrzem nie wyjmując całej rury z ziemi?