Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyosung 125 - Regulator napięcia.

spinacz 21 Apr 2015 12:10 4170 3
Suntrack
    spinacz
    Level 42  
    Witam.
    Koledzy potrzebuje informacji na temat regulatora, wiem że z instalacji idą 3 żółte przewody fazowe, czarny masa, czerwony + instalacji.
    Historia:
    Oryginalny regulator padł, był kupiony jakiś uniwersalny z 5 przewodami żółty, zielony, biały, czarny, czerwony. Został podłączony do instalacji ale nadal brak ładowania. Zielony, czarny, biały podłączony były do 3 faz a czerwony do + żółty do minus.
    Zostałem poproszony o pomoc ale uważam że ten zamiennik został źle podłączony chodź przewody w kostce tak były podłączone przez producenta regulatora.
    Regulator ma zostać zakupiony następny i myślę czy nie trzeba czasem przełożyć przewodów w regulatorze tak aby czerwony był +, czarny masa, a żółty zielony biały fazowe.
    Czy ktoś może posiada jakąś rozpiskę co do kolorów przewodów w regulatorach do tego wynalazku ?
    Każda informacja będzie pomocna.
  • Suntrack
  • Helpful post
    BANANvanDYK
    Level 41  
    spinacz wrote:
    Oryginalny regulator padł, był kupiony jakiś uniwersalny z 5 przewodami żółty, zielony, biały, czarny, czerwony. Został podłączony do instalacji ale nadal brak ładowania. Zielony, czarny, biały podłączony były do 3 faz a czerwony do + żółty do minus.

Skąd wiesz że ten zamiennik to regulator trójfazowy? Nie ufam tym regulatorom z nietypową kostką i wyprowadzeniami, trafić z chińczykami to loteria.
    W oryginalnym regulatorze poszły diody czy tyrystory?
    Konieczne w takich przypadkach jest sprawdzenie alternatora, czy nie ma przebicia do masy i czy nie ma zwarć międzyzwojowych. To drugie najlepiej sprawdzić przez zwarcie wyprowadzeń i zmierzenia prądów fazowych miernikiem cęgowym.
    Nowy regulator jest do kupienia w Romecie (importer). W Hujsungach są w zasadzie dwa rodzaje regulatorów, różniących się kostką/przewodami.
    Używkę najprędzej dostaniesz w DE, koszt w przeliczeniu 100-200 zł.
    Poza tym można znaleźć wiele zamienników, często tanich używek.
    Hyosung 125 - Regulator napięcia.
  • Suntrack
    spinacz
    Level 42  
    BANANvanDYK wrote:
    Skąd wiesz że ten zamiennik to regulator trójfazowy?

Tego nie wiem, niestety nie ja kupowałem regulator.
    BANANvanDYK wrote:
    W oryginalnym regulatorze poszły diody czy tyrystory?

Tego też nie wiem, z opisu wynika że napięcie w instalacji dochodziło do 19 V.
    BANANvanDYK wrote:
    Konieczne w takich przypadkach jest sprawdzenie alternatora, czy nie ma przebicia do masy i czy nie ma zwarć międzyzwojowych.

Przebić nie ma, zwarć nie ma.
    Dzięki kolego za informację w jakich modelach był montowany taki regulator, postaram się gdzieś poszukać którejś używki z listy.
    spinacz
    Level 42  
    Wstawiono regulator 3fazowy od Suzuki i wszystko jest jak należy. Temat zamykam.