Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane III Grandtour 1.9 dCi - Nie odpala za pierwszym razem

21 Kwi 2015 13:52 2532 4
  • Poziom 10  
    Witam

    Posiadam Megane III Kombi z silnikiem 1.9 dCI i od pewnego czasu samochód nie odpala za pierwszym razem po naciśnieciu przycisku START/STOP. Po naciśnieciu przycisku jest cisza i rozrusznik nie kręci, dopiero za którymś kolejnym razem zaskoczy maks. do 30 sek po pierwszej próbie odpalenia. Naciskam pedał sprzęgła lub Hamulca tak jak podpowiada komputer ale to nie pomaga. Czasami zdarza się ze auta zapala za pierwszym razem ale coraz czesciej zdarza się ze dopiero za którymś tam.

    Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem, co może być przyczyna takiego zachowania?
  • Poziom 30  
    Najprościej i najtaniej:podłączyć komputer, nie koniecznie clipa, coś co ma podgląd parametrów, sprawdzić czy w momencie tych prób wszystkie czujniki hamulca i sprzęgła są wduszone, czy jest zezwolenie startu, lub wejść pod auto, pod kolektorem wydechowym znajduje się Rozrusznik wiec lepiej aby auto było zimne, sprwwdzic połączenie przewodów, bo jako ze nie jest tam wcale łatwo się dostać i odkręcić czy przykrecic, zdarzają się przypadki ze ktoś tak tylko załapał przewody i z czasem potrafią się zluzowac. Do elektromagnesu jest cienki z nakrętka 8mm i jeśli przewody się trzymają to ppdlaczyc żarówkę do cienkiego przewodu i sprawdzać. Jeśli tam nie będzie napięcia to dopiero można myśleć dalej.
  • Poziom 10  
    Zauważyłem pewna zależność, że najpierw po wejściu do auta naciskam na krótka chwile przycisk start, tak na 1 sek. żeby zaświeciły się kontrolki i odblokowała kierownica (ta czynność odpowiada tak jakby włożeniu karty do slotu, posiadam karte Handsfree dlatego jej nie wkładam tylko trzymam w portfelu), potem na komputerze wyświetla się komunikat naciśnij sprzęgło i przycisk start, czasami zamiast sprzęgła pokazuje żeby nacisnąć hamulec i start, gdy tak robię to auto zapala bez problemu, musze to obadać z tydzień czy jest to reguła.

    Natomiast gdy wejdę do auta i np. najpierw nacisnę sprzęgło lub/ i hamulec i potem START i trzymam go tak aby auto zapaliło (bez tego krótkiego naciśnięcia na początku) to czasami auto głupieje i nie chce zapalić pomimo stosowania się do instrukcji komputera. Dopiero za którymś tam razem załapie i odpali samochód
  • Poziom 30  
    Wiec zalecam sprawdzenie czujnikow
  • Poziom 10  
    Problem sie rozwiązał samoczynnie, jedynie co zrobiłem to zmieniłem w karcie baterię na nową być może to było przyczyną problemu, pojawiał sie komunikat słaba bateria ale nie pamietam czy w tamtym okresie, od roku już nie ma problemu z zapalaniem