Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak poprawić jakość dźwięku?

muzwar 21 Apr 2015 16:21 993 5
    muzwar
    Level 8  
    Obecnie gram imprezy (wesela najczęściej na 150-200 osób) na zestawie:
    Pioneer DJ DDJ-SX
    Podłączony bezpośrednio do:
    RCF SUB 705-AS
    a z niego wyjście na dwie satelity:
    JBL PRX 512M

Według mnie brzmi to słabo (delikatnie mówiąc).
    Wcześniej grałem na pasywnych PolAudio (na głośnikach 18sound) i brzmiało to znacznie lepiej (przechodziło to jeszcze przez jakiegoś taniego behringera i ADSa (chyba 1400).
    Niestety mobilność tego zestawu pozostawiała dużo do życzenia.

Później górkami miałem RCF ART 310 A 350W.
    I również według mnie brzmiały lepiej od tych nieszczęsnych JBLów.
    Niestety były trochę „za słabe” i trafiły na salę biesiadną.
    Mimo, że zestaw RCFa też szedł bezpośrednio z miksera (wtedy rane ttm57) to dźwięk był dużo „cieplejszy”.

W tych JBLach brakuje mi „środka”. Zastanawiam się czy EQ pomoże, jeśli tak to jaki? A może jeszcze coś innego zastosować? Może coś źle ustawiam w JBLu?

Na razie nie wymienię JBLów choć bardzo bym chciał. Marzą mi się QSC KW122 albo przynajmniej K12.
    alojzy7719
    Level 36  
    muzwar wrote:
    W tych JBL-ach brakuje mi „środka”.

Przycisk EQ jest wciśnięty, czy wyciśnięty?
    muzwar
    Level 8  
    Wciśnięty. Próbowałem z "wyciśniętym", ale dużej różnicy nie słyszałem.
  • Helpful post
    alojzy7719
    Level 36  
    Czyli jest tak jak w manualu (jedynie minimalnie przesunięty filtr górnoprzepustowy). Można zastosować procesor głośnikowy, np DBX Drive Rack PX (2in/4out), w którym oprócz korekcji, możesz zrobisz podział pasma między kolumnami oraz ustawić limitery. Jeżeli nie chcesz się w to "bawić", to wystarczy analogowy korektor tercjowy, tym bardziej, że używane "riderowe" korektory (Klark Teknik DN360, BSS FCS 960, ew. DBX 2231) można kupić poniżej 1000 zł.
    muzwar
    Level 8  
    @alojzy7719 - Bardzo dziękuję!

Z tego co czytam i przeglądam to DBX Drive Rack PX wygląda bardzo sensownie i jest trochę tańszy od analogowych korektorów, które wymieniłeś.

Myślisz, że dzięki DBX nie będę miał ochoty wyrzucić JBLów przez okno? :) Zbliżą się choć odrobinę do dźwięku pasywnych PolAudio?

Jak jeszcze mogę Cię prosić o poradę:
    Skoro już będę musiał pozostać z Rackiem (a chciałem się go wyzbyć) to pasowałoby mi kupić jakąś prostą kamerę pod mikrofon. Nie śpiewam więc nie musi być nie wiadomo jak dobra. Niestety DDJ SSX nie ma w sobie zupełnie nic, a suchy wokal to słaby wokal, nawet przy konferansjerce. Możesz coś polecić?
  • Helpful post
    alojzy7719
    Level 36  
    muzwar wrote:
    Możesz coś polecić?

Za około 350 zł można kupić używany TC Electronic M300 lub 350. Prosty w obsłudze z dobrze brzmiącymi efektami.