Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Atego 2004 - Nie działa tempomat(dokładany)

leonarl 22 Apr 2015 06:57 3501 7
    leonarl
    Level 12  
    Witam

Mam pytanie odnośnie tempomatu w atego 2004r,a mianowicie dołożyłem sobie manetke tempomatu oraz podłączyłem instalację (dokładnie 6 dodatkowych kabli) do modułu FR,według schematu który zamieścił urzytkownik GERRI.

Tempomat został aktywowany w serwisie lecz niestety nie działa,brak jakiejkolwiek reakcji.

Hamulec górski działa natomiast funkcje tempomatu już nie.

Wyczytałem że przy pedale sprzęgła i hamulca powinny być czujniki,tylko że u mnie takowych brak.

Jedynie jest czujnik przy sprzęgle od hamulca górskiego.

Czy ma ktoś jakiś pomysł,gdzie szukać problemu ?

Brak jakichkolwiek błędów na kompie.

Dodatkowo na module FR jest naklejka z lista funkcji (tak mi sięwydaje)
    I między innymi jest napisane :Kombinierter tempomat -Nein
    Czyli chodzi chyba o to że brak podłączenia,w sensie instalacji.
    Ale instalacja jużpodłączona a tempomat nadal nie działa.

Vin-WDB9700251K913558

Pozdrawiam
    onepiotr
    Level 25  
    W Atego starszego typu było łatwiej, te nowsze z plastikowym FR-em niestety są bardziej "wymagające". Często jest tak, że funkcja programowo jest dostępna (czyli można ją aktywować), ale nie zadziała bo w sterowniku (FR) nie ma elementów do jej obsługi. Dostawałem już takie do naprawy, ale nic nie poradzisz jak nie ma na płycie części.
    Prawdopodobnie czeka cię zamiana FR-u na ten z funkcją tempomatu.
    Serwisy przerabiały ten temat nieraz i powinny po numerze części stwierdzić ewentualną możliwość dostosowania.
    Tempomat wyłączają usterki w innych sterownikach - ABS, MR, ...
    leonarl
    Level 12  
    Mercedes Atego 2004 - Nie działa tempomat(dokładany) Mercedes Atego 2004 - Nie działa tempomat(dokładany) Mercedes Atego 2004 - Nie działa tempomat(dokładany)

Dzieki za odzew,taki mam modul.

Jestes w stanie stwierdzic czy brakuje elentow tempomatu ?

Bo gdybym szukal innego to nie wiem ktory posiada tempomat na plytce.

Teraz przegladalem sciezki na plytce fr i ewidentnie brakuje rezystorow lub kondensatorow laczacych piny modulu.
    Zapewne brakuje kilku elementow ,gdybyn mial zdjecia modulu ktory posiada ww elementy mozna by wlutowaci.

Te 5 wolnych pol lutowniczych jest od pinow tempomatu
    Czyli nie przechodzi dalej

Oraz z przodu plytki brakuje srebrnego elementu,laczy sie z pimem nr 9 tempomatu.
    Mierzylem miernikiem i jest tam 24v od strony elektroniki a przez to ze brakuje tego elementu,nie idzie na pin 9.

Ja stawiam ze brakuje tych 5 kondensarorow badz rezystorow z tylu plytki oraz tego jednego srebrnego z przodu plytki,razem jest 6 kabli.

Sorry za brak znakow interpunkcynych pisane z telefonu
  • Helpful post
    onepiotr
    Level 25  
    To nie takie proste:)
    To "srebrne" i tamte kondensatory to nie wszystko. Widzisz że na płycie brakuje wielu innych elementów. To o czym piszesz to tylko wejście na płytę, a brakuje jeszcze sporo...
    leonarl
    Level 12  
    No zgadza się,dodatkowo chip nie ma wgranej obsługi tempomatu,zatem nic nie zrobię.

Pytanie czy jeśli znajde moduł z tempomatem,to czy trzeba pozniej coś przestawiać na kompie ? czy tylko wkładam i nic więcej nie robię?

Jest jakiś konkretny model FR-a w których był tempomat ?
  • Helpful post
    gucio~1
    Level 23  
    Poszukaj FR-kę z obsługą tempomatu. Samo wlutowanie jakichś elementów nie sprawi, że oprogramowanie sterownika zacznie je obsługiwać. Wręcz przeciwnie.
    Pojawienie się jakichś stanów na procesorze spowoduje pojawienie się błędów wewnętrznych sterownika.
  • Helpful post
    onepiotr
    Level 25  
    Podaj mi win i jeśli masz numer części MB tego przełącznika tempomatu.
    Nie wiem czy dam radę dziś bo trochę mam roboty. Postaram się zerknąć. Mam kilka FRów zobaczę.
    leonarl
    Level 12  
    Vin-WDB9700251K913558

Nr manetki tempomatu podam jutro, bo teraz nie sprawdzę.
    Zresztą manetka ma 1 pozycję hamulca górskiego oraz tempomat.
    W sumie to ona tylko zwiera poszczególne kable ze sobą.