Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TDA7233D i cykanie podczas transmisji 1Wire

demoh 22 Apr 2015 23:04 975 8
Computer Controls
    demoh
    Level 19  
    Podłączyłem do pinu DAC STM32F4 scalaka TDA7233D. Wykonałem połączenie tak jak opisuje dokumentacja TTDA7233D (sprawdzone 10 razy, wracałem do tego 3 dni z rzędu).

Problem się objawia tym, że podczas transmisji 1Wire (wykonywana raz na 600 ms) z głośnika słychać cykanie. Inne podzespoły jak moduł bluetooth czy diody led nie wywołują tego.

Moduł 1Wire to termometr dallasa. Użyty głośnik to miniaturka 8Ohm.

Nie ma nigdzie zwarcia do masy itp błędów na pcb. Przeglądając schematy podmieniłem nawet kondensator 22nF na 4,7uF (22uF nie mam w 1206) i cykanie nie ustało.

Jeśli podłącze do wejścia TDA7233D czy to kawałek kabelka czy sondę od multimetru to z głośniczka zaczyna wydobywać się audycja radiowa. Jak ściągnę wejście do masy to szum i cykanie z głośniczka ustaje. Jeśli ustawie wyjście w STM32F4 jako zwykłe GPIO w stanie niskim to dalej lekko szumi i słychać cykanie. Cykanie ogólnie dosyć głośne jest.

Jeśli dam na wyjściu DAC około 50% napięcia (na stałe) to po około 2 sekundach od startu cykanie zaczyna słychać w tle głośnego buczenia. Z wartością wyjścia na 0% szum i cykanie pojawia się bez tej zwłoki czasowej.

W czym może być problem?

W załączniku schemat płytki PCB zaprojektowany w Eagle.
  • Computer Controls
    Steryd3
    Level 33  
    Klasyczne problemy z zakłóceniami przy złym zaprojektowaniu płyty drukowanej -najbardziej prawdopodobne, że niesie się to po zasilaniu.
    Przeglądnąłem Twój projekt w Eaglu- choć wolę gdy ktoś umieszcza schematy i projekty płyt w formie obrazka w poście-to przyśpiesza.
    Wnioski ... całe zasilanie masz prowadzone, ścieżką 16 mils - to mało zwłaszcza, że z powodzeniem można tam było i 40mils oraz 60 mils ścieżki poprowadzić- miejsca jest dosyć.
    Kolejna kwestia to kondensatory odprzęgające- nawet jak już są( bo DS18B20 nie ma) to ich bliskość do nóżek zasilania pozostawia wiele do życzenia.
    Zasilanie też powinno wchodzić na płytę bezpośrednio na jakiś kondensator a ten w Twojej konstrukcji jest na peryferiach.
    Kolejna kwestia...rozdział masy analogowej i cyfrowej...proponuje poczytać o tym jak się to robi i po co.
    I tak wystarczyło, by "niedoróbki" nałożyły się na siebie i masz efekty.

Ogólnie radzę zapoznać się z jakąś (jednym lub dwoma) publikacją na temat zasad projektowania płytek drukowanych.
    demoh
    Level 19  
    Dziękuję za dokładny opis przyczyny.

Projektowanie PCB jest moim małym hobby. Uczę się na własnych błędach (poprzednia wersja płytki była o wiele gorsza). Ogólnie na razie się cieszę, że większość rzeczy w moim małym robocie działa :) Za piękny nie jest ale to tylko zabawa :) Elektronikiem nie jestem :)

Da radę jakoś zmniejszyć te cykanie w tym układzie? Np rezystor o mniejszej wartości na wejściu sygnału do wzmacniacza? Czy nie ma sensu? Dźwięk nie musi być czysty. Wystarczy by coś dało się usłyszeć :)
  • Computer Controls
    Steryd3
    Level 33  
    Możesz spróbować dołożyć jakieś kondensatory równolegle do zasilania, możesz niektóre kondensatory zmienić na takie o większej pojemności, możesz "wzmocnić" ścieżki lutując do nich równolegle jakiś kynar lub przewód(głównie te zasilające).
    Takie działania mają szansę pomóc ale nie ma gwarancji, że uda się nimi wyeliminować całkowicie problem.
    Na przyszłość staraj się unikać tego typu błędów a powinno być o wiele lepiej.
    demoh
    Level 19  
    Przed chwilą testowałem połączenie dodatkowego rezystora (równolegle) do 10k przy wejściu wzmacniacza. Przy 180 Ohm cykanie ustało (większy mam tylko 10k z przewlekanych na stanie).

Pomoże takie coś? Czy nic nie będzie słychać? Testowałem z 0V na wyjściu DAC by procesor nie dostał za bardzo po tyłku :)
    Steryd3
    Level 33  
    Wysoka impedancja wejściowa wzmacniacza sprzyja pojawianiu się na jego wyjściu zakłóceń które w łatwy sposób mogą się tam indukować choć 10k do wysokich wartości nie należy.
    Oczywiście jak bardziej przywrzesz wejście rezystorem do masy to poziom wszelkich sygnałów tam docierających spadnie- tych niekorzystnych też.
    Uważaj tylko by nie przesadzić z tym zmniejszaniem rezystancji wejściowej bo ona obciąża sygnał który na to wejście wchodzi (chyba DAC z STMF4). Trzeba sprawdzić w nocie na ile sobie można pozwolić.
    demoh
    Level 19  
    Potestowałem jeszcze trochę i mam dziwne wnioski. A mianowicie:

Używam, 8 bitowego rejestru DAC. Maksymalna wartość to 255. Jak zacznę zmieniać wartość między 0 a 100 w pętli to cyka głośno (inne brzmienie cykania). Oczywiście nie robię transmisji po 1Wire by nie generować tego problematycznego cykania.

Problem dla mnie jest taki, że jeśli dam wartość 5 zamiast 100 to cykanie jest tako samo głośne. Na logikę to powinno być o wiele ciszej. Ciszej jest dopiero jak dam 2... :/

Przy wartości 2 w DAC to nawet multimetr zaczyna mieć problemy by pokazać wartość.

Coś źle rozumiem? Noga jestem z analoga ale nie wiedziałem, że aż taka :(
    demoh
    Level 19  
    W dokumentacji TDA7233D jakiś cudów nie było to wyjście DAC po prostu połączyłem z wejściem wzmacniacza.

Pewnie błąd na błędzie będzie :/

Code: c
    Log in, to see the code

TDA7233D i cykanie podczas transmisji 1Wire TDA7233D i cykanie podczas transmisji 1Wire TDA7233D i cykanie podczas transmisji 1Wire