Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Anteny szerokopasmowe - Nadawanie i odbiór-różnice

jacplat 23 Apr 2015 10:05 2898 19
    jacplat
    Level 10  
    Witam. Czy szerokopasmowa antena która jest anteną do skanera, różni się czymś od anteny przeznaczonej do odbioru i nadawania? Może moje pytanie jest dziecinne, ale bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości. Dziękuję i pozdrawiam.
    tomekm33
    Level 22  
    Mogę się mylić, ale głównie chodzi o to, że skaner służy tylko do odbioru, więc na upartego możesz podłączyć tam drut i coś będzie odbierać, ale nie uszkodzisz go. Z urządzeniem nadawczo-odbiorczym jest trochę inna sytuacja, bo przy nadawaniu na określonej częstotliwości (w określonym paśmie) trzeba mieć na uwadze SWR, czyli "Współczynnik Fali Stojącej" (stąd można się spotkać również ze skrótem WFS).

W idealnym przypadku WFS=1. Wtedy cała moc, jaką dostarczymy do anteny z nadajnika, zostanie wypromieniowana. Gdy WFS>1 powstaje fala odbita. Można powiedzieć, że część mocy wraca z powrotem do nadajnika. Właśnie za duży WFS może być powodem, dla którego anteny nie powinno się stosować, bo można uszkodzić nadajnik. Jeśli gdzieś się pomyliłem, to przepraszam.
    jacplat
    Level 10  
    OK.Dzięki za info...Czyli generalnie rzecz biorąc antenę nad./odb. moge zastosować do skanera ale odwrotnie już NIE....czy(w skrócie) tak to należy rozumieć? czyli najlepszym rozwiązaniem ,aby posiadać uniwersalny zestaw antenowy(szerokopasmowy),jest zakup mocnej anteny nadawczo-odbiorczej(również szerokopasmowej) i stosowanie jej wymiennie (wg.aktualnej potrzeby) ze skanerem bądź nadajnikiem-odbiornikiem?Możesz podać jakieś konkretne przykłady?Chodzi mi o anteny przeznaczone do "radyjek" przenośnych ale również o anteny stacjonarne....
    jkk
    Level 20  
    Jak już wyżej Kolega tomekm33 wytłumaczył Nie ma jako takich anten szerokopasmowych. Jeśli już - to mogą być wielopasmowe. Każda antena charakteryzuje się rezonansem (lub kilkoma)w określonych odcinkach pasma. W antenach krótkofalarskich wykorzystuje się fakt, że częstotliwości pasm są w znacznej części wielokrotnościami poprzednich (fale 160, 80,40,20 metrów) - stąd te rezonanse powtarzają się. W przypadku konkretnej szerokopasmowej anteny skanerowej takie rezonanse mogą również występować z racji różnej długości elementów. Ograniczeniem jest natomiast moc - której po prostu konstrukcja anteny zaprojektowanej tylko do odbioru może nie wytrzymać - choć dotyczy to mocy >10W ( z wyjątkiem tzw. anten aktywnych, które mają wbudowany wzmacniacz w.cz. - a ten w przypadku próby nadawania po prostu pójdzie z dymem!). Pamiętaj jednak, że wszelkie próby nadawania można robić wyłącznie na pasmach, na których masz prawo nadawać (np: CB czy PMR), od lotniczego lepiej trzymaj się z daleka, a z pozostałych użytkownicy mogą Cię pogonić - lub nasłać inspektorów UKE, jeśli będziesz robić to nagminnie uciążliwie! A wracając do anten. Co do innych konstrukcji - poza średnio/krótkofalowym dipolem Nadienienki, znaną mi praktycznie dość szerokopasmową anteną w zakresie VHF jest tzw. "krótka pałka radmmorowska" (Antena RADMOR typ 32812/1 146-174MHz ) która dość nieźle stroi w podanym paśmie (dość jak widać szerokim). WFS niewiele rośnie również na krótkofalarskim zakresie 2m (144-146 MHz). Nie wiem natomiast jak pracuje ona na innych zakresach. Ogólnie mówiąc za szerokopasmowością anteny przemawia tzw. wspólczynnik smukłości radiatora, który wynika ze stosunku jego długości do średnicy.
    jacplat
    Level 10  
    Jak dla mnie/nowicjusza/ do dość zagmatwane i nie przemawiające w sposób praktyczny do wyobraźni -widać daleka droga przede mną :) .Z tego co zrozumiałem-oprócz rzeczy oczywistych typu "zakazy nadawania w pasmach >zarezerwowanych<"/choć ,osobiście jak dla mnie/ ,wydaje się że sprawą nadrzędną i oczywistą , by jednak mieć możliwość zawiadomienia odpowiednich służb o nagłej sytuacji typu >napad< ,>pożar< czy >zawał< bez obawy że za ten czyn bedziesz ścigany....z pominięciem sytuacji ,gdy ktoś chce sobie pogawędzić z pilotem odrzutowca na temat np.wczorajszego meczu.............ale to temat zupełnie innych rozważań...Wracając do meritum-czyli nie ma nadal jasności *jak nie mam jasności w temacie Marioli :) ,jeśli chodzi o realną możliwość zastosowania jednej uniwersalnej anteny "do wszystkiego" i jednego uniwersalnego radia "do wszystkiego" czy jednak jest "COś takiego"? Sądząc po skali odbioru niektórych skanerów-odbierających niemal "wszystko" (i to z jednej ,własnej anteny),aż dziwne jest aby nie było na rynku anten które pozwalają na odbiór i możliwość nadawania w równie szerokim spektrum radiowym.Rozumiem że kolega reprezentuje tzw."umysł ścisły" ale może da się ten temat przełożyć na treści zrozumiałe również dla "humanistów" ?Pozdrawiam
  • Helpful post
    jkk
    Level 20  
    Czyli humanistycznie:Na Twoje "wołanie o pomoc" w paśmie zastrzeżonym i tak nikt nie zareaguje, a więcej może po prostu wziąć Cię za jajcarza.... Co do anten: "Jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego". Uściślając. Antena fabryczna dodawana do ręcznego skanera to typowy "drucik" czyli "im dłuższy - tym lepszy i im wyżej - tym lepiej". Tu dobrze sprawuje się w praktyce antena teleskopowa np. od starego ruskiego telewizorka przenośnego. Co do nadawania - pozostaje Ci CB (chyba, że zarazisz się krótkofalarstwem i zdobędziesz uprawnienia - ale to już inna bajka....) Typowa antena do CB, a właściwie jej promiennik - aby była skuteczna MUSI mieć co najmniej 2,55 m długości. Wszelkie samochodówki to kompromisy współpracujące z karoserią auta. Do nasluchu w paśmie 136 - 174 MHz (VHF) najleiej posłuży Ci antena stacjonarna "skanerowa". lub wspomniana "pała radmorowska", jak najwyżej zamontowana na dachu lub maszcie (odgromówka tu ważna!) + dobry kabel antenowy (nawet H-1000, świetny, choć drogi). Od wysokości posadowienia anteny i stopnia stłumienia sygnału w kablu zależy chyba najwięcej w odbiorze na pasmach VHF/UHF. Mam nadzieję że trochę pomogłem bez wchodzenia w "techniczne" szczegóły. :P
    tomekm33
    Level 22  
    Od siebie dodam, że jeśli tematyka Cię interesuje i jesteś z Warszawy, tak, jak wpisałeś w profilu, to może zajrzyj do jakiegoś "klubu krótkofalowego". Nie orientuję się, ale zapewne jest tam niejeden taki klub i na pewno znajdą się ludzie, którzy odpowiedzą na Twoje pytania. W końcu krótkofalowcy to nie sami inżynierowie, zapewne "humaniści" też są wśród nich, więc może znajdziecie wspólny język.
    jacplat
    Level 10  
    co do tematu : "Jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego"-to szczera prawda ,choć można już spotkać sprzęt,które naprawdę tylko l....ki nie robi-ale nie dotyczy to ,jak słyszę,tego typu urządzeń....bardzo chętnie wstąpiłbym do takiego klubu...profil założyłem kilka lat temu... a obecnie,w Warszawie już nie mieszkam...Parę "stów" km dalej...a tutaj ,naprawdę,nie ma z kim pogadać... :)
    internick
    Level 35  
    jkk wrote:
    ...Nie wiem natomiast jak pracuje ona na innych zakresach...

Radmor 32812/1 bez żadnego problemu pozwoli na poprawny odbiór:

- Lasów Państwowych, okolice 48 MHz;

- radiodyfuzji, 88 - 108 MHz;

- lotnictwa cywilnego, 118 - 136 MHz w AM;

- VHF, czyli 136 - 174 MHz

- lotnictwa wojskowego, czyli 225 - 380 MHz w AM;

- piratów na satelitach Satcom, czyli okolice 255 MHz;

- UHF, czyli 406 - 470 MHz

Miałem, mam i polecam. W tej cenie nie ma lepszej anteny szerokopasmowej.
    jacplat
    Level 10  
    Dzięki bardzo!Super wiadomość! Sam konkret! i brak mi tylko " tej najważniejszej informacji/wartości: - " w tej cenie " :)..............i dlaczego TAK drogo...(?) :)
  • Helpful post
    internick
    Level 35  
    Około 150-200 zł na giełdach krótkofalarskich za używaną, lecz nadal poprawnie pracującą konstrukcję.
    jacplat
    Level 10  
    Fajnie! Dzięki ! Otrzymałem jednocześnie powiadomienie tej treści: cyt."Witaj jacplat!
    Twoja wiadomość wysłana na forum elektroda.pl została zgłoszona do moderatorów przez jednego użytkownika forum i użytkownik zaznaczył abyś został o jego raporcie powiadomiony.
    Jest to tylko wyrażona opinia użytkownika forum, może być poprawna lub błędna - o tym zadecyduje moderator, który może, ale nie musi podjąć interwencje.
    Być może uda się Tobie poprawić wiadomość przed ingerencją moderatora."k.cyt...Czy to jest normalne? ...........................Pozdrawiam
    jacplat
    Level 10  
    Witam.Czyli temat anteny odbiorczej(do skanera najlepsza jest Radmor 32812/1) mam załatwiony a jak wygląda sprawa odnośnie anteny do nadawania.Jakiś konkretny rodzaj/typ/nazwa?i jeszcze jedno pytanie>ponieważ anteny Radmor 32812/1 przyjdzie mi chyba długo szukać,czy antenę na którą natknąłem się wczoraj ,mogę również brać pod uwagę?Jest to Stacjonarna antena Multiscan DX pracująca w zakresie 25 - 1300 MHz ,THIEKING, 90cm, 50 Ohm,Waga 500 g.....
    internick
    Level 35  
    Czekaj, czekaj, bo nie nadążam. Chcesz nadawać? A masz do tego uprawnienia?
    jacplat
    Level 10  
    Chodzi mi o pasma ogólnie dostępne *PMR,CB... Bo jak już pisałem - nadawanie do pilota bombowca jest dla mnie pozbawione sensu....
    tomekm33
    Level 22  
    Na PMR raczej dużo nie pogadasz, chyba, że masz jakiegoś znajomego, z którym będziesz mógł to robić. Nieco lepiej jest na CB, ale tu też ogranicza Cię moc 4W. Wiem, że jest wiele osób, które zaczynały od rozmów i eksperymentów z antenami/urządzeniami w paśmie CB, które to osoby później robiły "uprawnienia", a właściwie szły na egzamin, by uzyskać SRA (świadectwo radioamatorskie), a w konsekwencji pozwolenie radiowe. Zawsze możesz też pomyśleć o tym, bo wtedy możesz nadawać na pasmach amatorskich z większą mocą (bodajże kat. 1 to jest do 500W), bo PMR i CB dają Ci raczej małe możliwości.
    internick
    Level 35  
    PMR446?! Z bazowej anteny?! Tam się pracuje z mocą 0,5W i na zintegrowanej antenie.
    PMR154 wymaga wykupienia pozwolenia radiowego w UKE.
    Na CB to się kupuje odpowiednie radio i antenę.
    jacplat
    Level 10  
    OK a konkretnie co trzeba wiedzieć i na czym się "znać" aby bez stresu móc przystąpić do egzaminu ? No i gdzie? ale odbiegłem od meritum czyli :antena nadawcza....a może też kilka słów nt.antenki o której wspomniałemw poprzednim post-cie(_?) ?
    jacplat
    Level 10  
    Witam.Temat w zasadzie jest "do zamknięcia" ,co niniejszym czynię ale ,nie jest powiedziane że do niego nie wrócę... Dzięki za pomoc :) Podrawiam