Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Romet Z125 czy to może być wina mudułu zapłonowego?

Daro2404 23 Kwi 2015 12:41 435 2
  • #1 23 Kwi 2015 12:41
    Daro2404
    Poziom 8  

    Rozbierałem ostatnio silnik w Romecie Z125 ( typu OHV) i po złożeniu nie mogłem go odpalić.
    Zawory ustawione dobrze, gaźnik wyczyszczony, świeca nowa, rozrząd kropka w kropkę i nic.
    Rozbierałem go jeszcze 2 razy aż w końcu odpalił lecz po przestawieniu rozrządu górny tryb różni się 2 ząbki od kropki na dolnym trybie.
    Motor pali i jeździ lecz jest problem, gdyż nie może się wkręcić na obroty. Najgorzej na 5 biegu.
    Jak się jedzie to szarpie.
    Poza tym jak dodam gazu i puszcze manetkę to obroty spadną dopiero po minucie . Czy kwestia zakupu nowego modułu zapłonowego i ustawienie rozrządu kropka w kropkę mogłaby rozwiązać ten problem?

  • #2 26 Kwi 2015 17:57
    nektarina
    Poziom 10  

    -Na pewno masz wyprzedzony zapłon czyli źle ustawiony rozrząd i dzięki bogu ze nie zmiksowały się przez to zawory i nie wywaliło dziury w tłoku.
    -poszukaj znaczka na kole zębatym wałka rozrządu ustaw go pionowo do osi cylindra i odkręć plastikowy korek w deklu od strony kola magnesowego jeśli rozrząd jest dobrze ustawiony powinien zgrywać się ze znakiem na kole literka "I" jeśli jest to litera "T" to ustaw go prawidłowo

  • #3 09 Cze 2015 18:00
    Daro2404
    Poziom 8  

    moduł zapłonowy okazał się dobry a winą był żle ustawiony rozrząd

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME