Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Darmowy program do trwałego usuwania danych

elektroPC 24 Apr 2015 07:21 1944 25
Texa Poland
    elektroPC
    Level 13  
    Cześć,
    Jakiego polecacie programika Po Polsku do usuwania danych aby je nadpisał zerami na pamięciach przenośnych? Oczywiście darmowego, nie testowego.
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
    elektroPC
    Level 13  
    Oj chyba z MiniTool 'em po polsku będzie problem.:) Ale CCleaner usuwa też z pamięci przenośnych?
  • Texa Poland
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    elektroPC
    Level 13  
    No rzeczywiście, pobrałem najnowszą wersję Cleanera, i właśnie czyszczę SD, zobaczymy później czy coś z niej przywrócę.:)
    User removed account
    User removed account  
    elektroPC
    Level 13  
    Uh.. ale jak sprzedam tak komuś to taki ktoś nie będzie do jasnej może jakimś agentem i będzie umiał to odzyskać.:D Po prostu zależy mi tylko na tym, aby po sprzedaży nikt moich zdjęć nie widział itp. Zwykły Użytkownik nie ma szans tego przywrócić.
    User removed account
    User removed account  
    elektroPC
    Level 13  
    Użyłem też programu DiskWipe z opcją tego 1-go przebiegu, też wystarczy chyba? Nie jest konieczny Gutman?
    elektroPC
    Level 13  
    Dzięki za info. To gdy używa się programu MHDD do zerowania spod DOS-a, to również są szanse na odzyskanie tego? A czy da się użyć metody Gutmann 'a spod DOS-a tak jak MHDD?
    User removed account
    User removed account  
    tzok
    Moderator of Cars
    elektroPC wrote:
    To gdy używa się programu MHDD do zerowania spod DOS-a, to również są szanse na odzyskanie tego?
    Na dyskach magnetycznych o wysokiej gęstości zapisu nie ma najmniejszych szans, algorytm Gutmanna miał sens w przypadku dyskietek, czy archaicznych dysków twardych RLL/MFM o pojemności kilkudziesięciu MB. W przypadku pamięci Flash wygląda to jednak nieco inaczej, z uwagi na strategię zapisu, unikającą nadpisywania tych samych komórek pamięci. Jednak napisanie całej pojemności daje 100% gwarancję, wyjątkiem mogą być dyski SSD używające kompresji "w locie" na poziomie kontrolera.
    elektroPC
    Level 13  
    Mhm.. Ja też ostatnio kupiłem dysk na Allegro, i miał pare bad 'ów ale chodził. I podobno opcja Remap naprawia ale szczerze powiem że bałem się próbować tym MHDD z tą opcją, bo jak pamiętam, zerowałem już dysk 40GB tym, i nagle mi się zwiesił, nie wiedziałem co robić, potem w ogóle mi się nie uruchamiał. Zbytnio do MHDD nie mam zaufania od tamtej pory, a Wszystko robiłem zgodnie z instrukcją.
    User removed account
    User removed account  
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli się wie co się robi to MHDD jest bezpieczny, jeśli się zawiesił to zapewne dlatego, że dysk dokonał żywota w trakcie skanowania - zdarza się, to duże obciążenie dla dysku, jeśli miał fizyczne badsectory to jest poważne ryzyko definitywnego padu dysku.
    dasej
    Level 32  
    Najprostsza domowa i bezpłatne metoda.

1. defragmentacja nośnika.
    2. wygeneruj dużą bitmapę (czarne tło)
    3. i tym plikiem zapełnij dysk.
    4 skasuj wszystkie pliki.

Wola i nudna metoda.
    Napisałem sobie mały programik który robi to automatyczne tylko że generuje plik wypełniony zerami automatycznie.
    tzok
    Moderator of Cars
    Po co takie kombinacje? Poza tym to nadpisze tylko obszar w obrębie istniejących partycji a nie całą powierzchnię nośnika. Najszybsza metoda to zerowanie spod linuksa przy pomocy dd.
    elektroPC
    Level 13  
    No akurat obsługa MHDD wcale nie jest trudna, przynajmniej dla Mnie. A jak ktoś nie pewny, to niech se odpuści.:)
    Jak czytam te wypowiedzi kolegów to czuję się, jakbym był z lat 90-tych, w sensie że nie znam się tak szczególnie na takich bardziej zaawansowanych sprawach, i czytając, wbijam se to do główki.:D Wielkie dzięki za informacje!
    dasej
    Level 32  
    @tzok Zaczynałem w latach '80 nie było w tedy netu aż tak rozwiniętego jak dzisiaj.
    Trzeba było sobie jakoś radzić. W starych dorobkach mam program do obsługi fat32 pisane samodzielnie.
    Wiem jedno najprostsze metody są najlepsze bo miej popełniała błędów.
    Tak jest ze wszystkim w życiu.

Metoda zapisu plikami też jest skuteczna. Sterowniki dysku zapiszą dane we wszystkich
    sektorach. A tworzenie tak wielu zapisów skutecznie zatrze ślady po poprzedniej strukturze katalogowej.
    Alana
    Level 37  
    Kiedys z ciekawosci sprawdzilam co programy do odzysku danych np polecany na Elektrodzie DMDE widza na dysku/pendrive wyzerowanym z poziomu MHDD lub Victori i jedna wielka pustka. Tak ze jezeli sprzedajesz prywatny nosnik innemu kowalskiemu to moim zdaniem wystarczy.
    elektroPC
    Level 13  
    Wiedźmo Alana:D - też jak wyczyściłem kartę SD programem DiskWipe, to po próbie przywracania z poziomu Recuva znalazło 5 plików o jakichś dziwnych nazwach typu 0035887109735 itp. A nie było żadnych zdjęć nic w ogóle. Także jest git programik.:)
    olekolek1000
    Level 18  
    Zamiast zerami można losowymi liczbami, mniejsze prawdopodobieństwo na odczytanie.
    elektroPC
    Level 13  
    A w którym programie można ręcznie ustawić liczby?
    olekolek1000
    Level 18  
    Widziałem taką opcję w programie HD Tune Pro (Można wersję TRIAL)
    elektroPC
    Level 13  
    Ale tak czy siak, po co robić se robotę, jak zwykłym programem normalnie się wyczyści i bez metody Gutmanna i nikt tego nie przywróci z zwykłych Użytkowników.
    Jeszcze raz dzięki za porady i temat już moim zdaniem zasłużył na jego zamknięcie.