Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

vws7 24 Kwi 2015 07:50 2208 28
  • #1 24 Kwi 2015 07:50
    vws7
    Poziom 11  

    Witam

    Co sądzicie o projekcie tego zasilacza?
    Zasilacz składa się z:

    Transformator Indel TST 50/030, toroidalny, 230/ 2x14V - 2x1,5A + 11,5V - 0,8A
    Mostek - DIODA 1N5408 3A 1000V
    Kond. elektr. 2200uF 25V
    Kond. cer. 470nF
    Reg. L7809CV + Radiator SK104 38mm STS.
    Kond. cer. 470nF
    Kond. elektr. 470uF 25V

    Zasilacz bez obciążenia daje na wyjściu wartość poprawną ~8,99V.

    Problem polega na spadku napięcia przy podłączeniu efektu gitarowego o poborze mocy ~30mA do 7V, a przy podłączeniu efektu o poborze mocy ~100mA do około 3,6V.

    Używam uzwojeń 2x14V, ale ten sam problem występuje na 11,5V.

    Czym może to być spowodowane? Uszkodzony 7809? Niepoprawne wartości kondensatorów?

    Transformator bez obciążenia podaje napięcie ~18V - czy to poprawna wartość patrząc na katalogowe 14V? Rozumiem, że 14V jest podawane jako wartość pod obciążeniem, mimo wszystko 18V nieco mnie niepokoi.

    Za mostkiem, po wyprostowaniu jest ~24,5V czy to nie jest zbyt wysokie napięcie dla 7809? Mogło go uszkodzić już na samym początku? (Datasheet mówi o maksymalnym napięciu 35V)

    Proszę również o uwagi odnośnie wydzielanego ciepła.

    Jeśli problem dotyczy transformatora to proszę u wskazówki jakie napięcie na uzwojeniach wtórnych (zależy mi na dwóch - separowane sekcje) byłoby optymalne.

    Pozdrawiam.

    0 28
  • #2 24 Kwi 2015 08:06
    azibik
    Poziom 32  

    Albo coś żle zrobiłeś albo wadliwy 7809. Zmierz o pod obciążeniem napięcie wejściowe na stabilizator i po stabilizatorze. Jako obciążenia użyj opornika ok. 20 omów/5W.

    1
  • #3 24 Kwi 2015 09:07
    sq3evp
    Poziom 21  

    Z tego co piszesz to masz efekt przeciążenia stabilizatora - te stabilizatory poprawnie działają bez radiatora do ok. 100 mA.

    0
  • #4 24 Kwi 2015 09:17
    azibik
    Poziom 32  

    L7809CV Stabilizator napięcia; nieregulowany; 9V; 1,5A; TO220; THT | INFO
    Producent: ST MICROELECTRONICS Oznaczenie producenta: L7809CV

    Dopóki się nie zagrzeje ma wytrzymać znamionowe dane.

    0
  • #5 24 Kwi 2015 09:53
    sq3evp
    Poziom 21  

    Ma, ale robiłem testy kiedyś - do 100 mA trzymał napięcie bez radiatora, po podłączeniu radiatora minimalnego zgodnie z dokumentacją trzymał do 1,5A a potem obcinał napięcie z 12V do ok 2V. Obciążałem rezystorem drutowym 50W 10Ω.

    0
  • #6 24 Kwi 2015 10:29
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    sq3evp napisał:
    Z tego co piszesz to masz efekt przeciążenia stabilizatora - te stabilizatory poprawnie działają bez radiatora do ok. 100 mA.

    To nieprawda, w zależności od wersji działają poprawnie do co najmniej 1,5A, o ile nie zostanie włączone zabezpieczenie przed przegrzaniem (zbyt duża temperatura wywołana mocą strat).
    Np. bez radiatora ten stabilizator w obudowie TO-220 wytrzymuje moc ok. 1,5W co przy prądzie 0,5A oznacza, że miedzy wejściem a wyjściem może panować napięcie 3V (stabilizacja 9V przy zasilaniu z 12V).
    Tak więc twierdzenie o tych "100mA" jest wyssane z palca.
    sq3evp napisał:
    Ma, ale robiłem testy kiedyś - do 100 mA trzymał napięcie bez radiatora, po podłączeniu radiatora minimalnego zgodnie z dokumentacją trzymał do 1,5A a potem obcinał napięcie z 12V do ok 2V. Obciążałem rezystorem drutowym 50W 10Ω.

    I co wynika z tego opisu?
    Kolega wprowadza w błąd opisując tu niesprawdzone informacje.
    Stabilizatory z serii 78xx (79xx) mają wewn. zabezpieczenie przed przegrzaniem - gdy moc na nim tracona spowoduje wzrost temperatury złącza ponad 150stC obniża on Uwy aby ograniczyć prąd i moc strat. I to prawdopodobnie miało miejsce u kolegi, ewentualnie był przekroczony prąd maksymalny (przed czym taki stabilizator również jest zabezpieczony) - bo opis kolegi jest niejasny ("trzymał do 1,5A a potem obcinał napięcie z 12V do ok 2V").
    Prosimy o pewne informacje i rzetelne porady a nie takie na zasadzie "wydaje mi się".

    0
  • #7 24 Kwi 2015 10:31
    vws7
    Poziom 11  

    sq3evp napisał:
    Ma, ale robiłem testy kiedyś - do 100 mA trzymał napięcie bez radiatora, po podłączeniu radiatora minimalnego zgodnie z dokumentacją trzymał do 1,5A a potem obcinał napięcie z 12V do ok 2V. Obciążałem rezystorem drutowym 50W 10Ω.



    Radiatory zostały tam zalożone od samego poczatku, dokładnie to:
    Radiator SK104 38mm STS (wysokość - 38,1mm, szerokość - 34,9mm, grubość - 12,7mm) i nie zauważyłem, aby tam się jakiekolwiek ciepło wydzieliło...

    0
  • #8 24 Kwi 2015 10:33
    markoz7874
    Poziom 31  

    A może jakiś schemat i zdjęcie jak to połączono? Układ jest prosty, ale skoro prosty układ nie działa, to może warto się przyjrzeć jak został zrealizowany?

    0
  • #9 24 Kwi 2015 10:58
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Prosimy o schemat, gdyż są w opisie niejasności - jeśli prostownikiem jest mostek Graetz'a, to jak kolega używa uzwojeń 2x14V?
    Mostek czy dioda? (opis: "Mostek - DIODA 1N5408 3A 1000V")?
    Kondensator 2200uF/25V ma nieco zbyt niskie napięcie dopuszczalne - tu należało zastosować na napięcie 35V (40V).

    0
  • #10 24 Kwi 2015 11:00
    Adam-T
    Poziom 38  

    trymer01 napisał:
    Np. bez radiatora ten stabilizator w obudowie TO-220 wytrzymuje moc ok. 1,5W

    Pomijając kwestię nieprawidłowo działającego stabilizatora, radiator tutaj jest wskazany. Spadek napięcia na tym stabilizatorze w tym przypadku wynosi 15,5V (zasilanie niby 24,5V), co przy obciążeniu 100mA wydzielana moc na nim wyniesie 1,55W.
    Jak kol. wyżej napisał daj jakieś zdjęcia wyraźne to zobaczymy co i jak.

    0
  • #11 24 Kwi 2015 11:31
    vws7
    Poziom 11  

    trymer01 napisał:
    Prosimy o schemat, gdyż są w opisie niejasności - jeśli prostownikiem jest mostek Graetz'a, to jak kolega używa uzwojeń 2x14V?
    Mostek czy dioda? (opis: "Mostek - DIODA 1N5408 3A 1000V")?
    Kondensator 2200uF/25V ma nieco zbyt niskie napięcie dopuszczalne - tu należało zastosować na napięcie 35V (40V).


    Dwa uzwojenia wtórne trafo idą do dwóch oddzielnych, identycznych modułów zasilacza (odeseparowane sekcje). Prostownik to mostek Greatz'a na diodach 1N5408 3A 1000V.

    Zdjęcia i schemat podeslę popołudniu. Prawdopodobne docelowe obciążenie to około 700-900mA. I tutaj pytanie czy mozliwe jest odprowadzenie takiej ilości ciepła, czy lepiej wymienić transformator? Jeśli tak to na jakie napięcie wyjściowe?

    1
  • #12 24 Kwi 2015 11:45
    markoz7874
    Poziom 31  

    vws7 napisał:
    .. I tutaj pytanie czy mozliwe jest odprowadzenie takiej ilości ciepła, czy lepiej wymienić transformator? Jeśli tak to na jakie napięcie?


    Tu masz informacje jak policzyć radiator
    Wprowadź dane z katalogu, temperatury pracy, moc i otrzymasz odpowiedz.
    Umieść swoje wyliczenia na forum - sprawdzimy wyliczenia.

    0
  • #13 24 Kwi 2015 12:15
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Z postu tytułowego wynikało, że obciążenie wyniesie ok. 100mA - i wtedy ten transformator, jakkolwiek o nieco zbyt dużym napięciu - miał tu sens.
    Dla prądu 0,9A to traci sens, gdyż moc tracona na stabilizatorze wyniesie ok. 10W - dużo ciepła (tym bardziej że będą to 2 zasilacze), poza tym wymaga to sporych radiatorów o Rth rzędu 5K/W - duże wymiary i ciężar.
    Dla zasilacza stabilizowanego 9V/0,9A potrzebny jest transformator z uzwojeniem wtórnym 11-12VAC/1,5A

    0
  • #14 25 Kwi 2015 21:09
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Na prośbę autora odblokowałem:

    Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

    0
  • #15 25 Kwi 2015 21:32
    vws7
    Poziom 11  

    Panowie,

    Transformator wymieniony na 2x12V 2x0.83A (myślę że będzie to w zupełności wystarczająca moc, suma katalogowych poborów mocy wszystkich moich efektów to ~700mA), do układu wlutowany nowy L7809CV. Niestety sytuacja bez zmian, po podłączeniu efektu napięcie drastycznie spada.

    Układ wygląda tak (jedna z dwóch sekcji zasilacza), więcej informacji w 1 poście:

    Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

    Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

    Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

    Na obydwóch sekcjach zachowanie identyczne.

    Moim zdaniem problem jest z Designem, proszę o rady. Patrząc na datasheet stosowane są bardzo małe kondensatory. Czy jest możliwe, że to jest przyczyną problemu?

    Zasilacz stabilizowany 9V - duży spadek napięcia po stabilizatorze.

    1
  • #16 25 Kwi 2015 21:34
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  

    Na allegro można kupić fajne, regulowane przetwornice step down po kilka złotych. Te regulatory 78xx są dobre o ile spadek napięcia na nich jest niewielki a wyjście obciążone jest do 500mA. Potem to istne grzejniki. O ile nie musisz dogrzewać pokoju lepiej zainwestuj w przetwornicę. One się praktycznie nie grzeją.

    Co do samego regulatora to bardzo możliwe, że jest uszkodzony. Kiedyś miałem podobny problem.

    0
  • #17 25 Kwi 2015 21:38
    pawlik118
    Poziom 24  

    1) Jakie jest napięcie na kondensatorze 2200uF bez obciążenia a jakie pod obciążeniem 100mA (wtedy jak na wyjściu jest 3,6V) ? ?

    2) na płytce na moje oko brakuje kondensatorów 470nF - na schemacie są , ale na płytce chyba nie - prawdopodobnie przez ich brak stabilizator się wzbudza, co objawia się zaniżeniem napięcia na wyjściu

    0
  • #18 25 Kwi 2015 21:43
    tos18
    Poziom 37  

    Te małe kondensatorki należy zamontować jak najbliżej stabilizatora - na płytce jest miejsce na wersję smd. Powinny być ceramiczne lub monolityczne (nie elektrolityczne) Bez nich stabilizator ma tendencję do wzbudzania się i niestabilnej pracy.

    0
  • #19 25 Kwi 2015 22:22
    vws7
    Poziom 11  

    pawlik118 napisał:
    1) Jakie jest napięcie na kondensatorze 2200uF bez obciążenia a jakie pod obciążeniem 100mA (wtedy jak na wyjściu jest 3,6V) ? ?

    2) na płytce na moje oko brakuje kondensatorów 470nF - na schemacie są , ale na płytce chyba nie - prawdopodobnie przez ich brak stabilizator się wzbudza, co objawia się zaniżeniem napięcia na wyjściu


    1)
    20.91V DC na wejściu LM, wyjście układu 8.99V (bez obciążenia)
    20.45V DC na wejściu LM, wyjście układu 3.920V (obciążenie ~100mA)

    2)
    Na płytce są dolutowane kondensatory ceramiczne 470nF tak jak pokazałem na schemacie.
    Na zdjęciu faktycznie nie ma, ponieważ odlutowałem przy wymianie LM, obecność tych kondensatorów nie wpływa jednak na działanie układu, ani nie rozwiązuje problemu (sprawdzałem).

    Moderatora prosze o nie zamykanie tematu.

    0
  • #20 25 Kwi 2015 22:29
    azibik
    Poziom 32  

    Zmierz napięcia bezpośrednio na nogach stabilizatora.
    Do sprżętu audio nie używa się zasilaczy impulsowych.

    0
  • #21 26 Kwi 2015 09:18
    vws7
    Poziom 11  

    azibik napisał:
    Zmierz napięcia bezpośrednio na nogach stabilizatora.
    Do sprżętu audio nie używa się zasilaczy impulsowych.


    Tutaj jest niespodzianka (byłem pewny, że sprawdzałem to wcześniej, ale widocznie nie). Na nogach stabilizatora na wyjściu jest 8.98 V, więc w takim przypadku winny jest kondensator na wyjściu? Jest zbyt dużej pojemności i nie nadąża się ładować?

    Mogę wylutować go całkowicie do testu?

    0
  • #22 26 Kwi 2015 09:50
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    vws7 napisał:
    Na nogach stabilizatora na wyjściu jest 8.98 V

    A co to oznacza? - bo na wyjściu ma być takie napięcie.
    vws7 napisał:
    winny jest kondensator na wyjściu? Jest zbyt dużej pojemności i nie nadąża się ładować?

    To na pewno nie jest przyczyną.

    Masz tam jakiś koszmarny, banalny błąd typu pomylone końcówki/zwarcie/przerwa itp.
    Temat nadaje się do kosza, bo nikt w nim nie pomoże - układ masz przed sobą i sam musisz znaleźć ten błąd.

    0
  • #23 26 Kwi 2015 10:16
    vws7
    Poziom 11  

    trymer01 napisał:
    vws7 napisał:
    Na nogach stabilizatora na wyjściu jest 8.98 V

    A co to oznacza? - bo na wyjściu ma być takie napięcie.


    Problem polega na tym, ze na wyjściu stabilizatora mam pod obciążeniem 9V, poprawne napięcie. A na wyjściu układu (za stabilizatorem jest tylko kondensator 470uF) już tylko 7V, albo 3V, w zależności od obciążenia. Stąd jednak upatruje przyczyny w kondensatorze.

    Mam dwa takie układy i na obu ten sam problem. Nie sądze, aby możliwe było takie samo zwarcie/przerwa/cokolwiek.

    0
  • #24 26 Kwi 2015 10:29
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    vws7 napisał:
    Nie sądze, aby możliwe było takie samo zwarcie/przerwa/cokolwiek.

    Tu nie ma co "sądzić" - tylko trzeba sprawdzić.
    Przecież pomiary wskazują wyraźnie, że jest tam duża rezystancja/przerwa.
    Jeszcze raz napiszę - ostatni - działaj, a nie pytaj nas, bo tylko Ty możesz znaleźć ten "głupi" błąd.

    0
  • #25 26 Kwi 2015 11:59
    azibik
    Poziom 32  

    Zmierz napięcie między wyjściem stabilizatora a wyjściem z płytki.

    0
  • #26 26 Kwi 2015 12:09
    vodiczka
    Poziom 43  

    trymer01 napisał:
    Przecież pomiary wskazują wyraźnie, że jest tam duża rezystancja/przerwa.

    Dokładnie, Wyglada na tzw. "zimny lut" bo jeżeli układ zgodny ze schematem to pomiędzy wyjściem stabilizatora a wyjściem układu jest tylko ścieżka.

    0
  • #28 26 Kwi 2015 12:25
    markoz7874
    Poziom 31  

    Na zdjęciu widzę bezpiecznik, którego nie ma na schemacie.
    Przedstaw proszę "prawdziwy" schemat. Układ nie działa, bo jesteś bardzo niekonsekwentny.
    Co innego pokazujesz na schemacie, a co innego w realizacji. Pokazujesz zdjęcia układu który mamy przeanalizować, a później okazuje się, że nie ma tam wlutowanych kondensatorów.
    Jeżeli oczekujesz pomocy, to przedstawiaj fakty - schemat i zdjęcia tego co przed chwilą pomierzyłeś a nie jakiś układ na jakimś etapie tworzenia a pomiary z produktu finalnego.
    Wg, schematu nie jest możliwe, abyś na wyjściu L7809CV miał inne napięcie niż na wyjściu układu - te punkty wg. schematu połączone są przewodni lub ścieżka PCB. Jeżeli napięcie spada Ci na tej drodze o kilka voltów, to znaczy, że masz tam wstawiony jakiś dodatkowy element.

    1
  • #29 26 Kwi 2015 13:06
    vws7
    Poziom 11  

    Panowie, sprawa faktycznie okazała się banalna - problem był w bezpiecznikach i ich gniazdach. Wymiana bezpieczników i ponowne lutowanie gniazd pomogło, układ działa.
    Jakokolwiek niekonsekwencja w opisach wynikała z ciągłych zmian w układzie podczas poszukiwania błędów. Byłem przekonany, że to sprawa designu, stąd temat w ogóle trafił na forum.

    Temat do zamknięcia, dziekuje, pozdrawiam.

    0