Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośny zasilacz - Thermaltake 750W + Asrock890 Pro3

24 Apr 2015 14:27 834 3
  • Level 24  
    Witam

    Sprzęt:

    Thermaltake 750W 80+ gold
    Asrock 890gx pro3
    Phenom 1090T
    GTX 970 Asus Black
    SSD Intel 120Gb
    8Gb HyperX cl9 (2x4)

    Problem wygląda następująca. Zasilacz praktycznie się nie uruchamia podczas normalnej prac. W trybie IDLE zasilacz można powiedzieć praktycznie nie istnieje. Wentylator się uruchamia sporadycznie, komputera nie słychać.

    Głośny zasilacz - Thermaltake 750W + Asrock890 Pro3

    W stresie

    Głośny zasilacz - Thermaltake 750W + Asrock890 Pro3

    Dodam, że żaden z podzespołów nie był podkręcany. Dodatkowo zasilacz był podłączony do innego zestawu:

    AMD Phenom 965 oc 4x3.8GHz
    Gigabyte D3 970
    6Gb cl9
    Gtx 660 Gigabyte
    Momentus XT 500Gb

    I cały opis sytuacji: (Sytuacja nie występowała na drugim zestawie!) zasilacz w nie uruchamia się praktycznie w IDLE ale podczas uruchomienia jakiejś bardziej wydajnej aplikacji (uruchamiana dla zestresowania była gra Dying Light, full detale, FHD) zasilacz zaczyna wydawać odgłosy, jakby miał wyskoczyć z obudowy. Niepokojąca jest temperatura AUXTIN (interpretuje to jako temperaturę mostka odczytywaną w HWmonitor, z czego doczytałem, że duża ilość ludzi określa ją jako błędnie odczytywaną przez program) ale odczyt strasznie skacze od 40 do 120, a sam radiator jest w miarę chłodny. Gdzie powinienem szukać problemu? W płycie? Podnieść wszystkie radiatory i położyć nowe termopady, ewentualnie pastę itp?

    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
  • User removed account  
  • Level 24  
    Obecnie ustawienie wygląda tak, że w opcjach wszystko jest w opcji auto, wyłączone C&C, bo się przymierzaliśmy do podkręcania. Na wcześniejszym zasilaczu i karcie (to był Zalman 500W, model nie do określenia na tę chwilę i radeon HIS 6850) problem nie występował. Za chwilkę mogę podesłać zdjęcia BIOS'a, jak wyglądają ustawienia itp.
  • Level 24  
    Witam po przerwie :)

    Widzę, że nie ma mocnego zainteresowania tematem :) Dodam, że wyczyściłem mostki na płycie, bo to, co pod nimi było nadawało się ewidentnie do utylizacji.

    Ciekawa sprawa, bo gdy podłączyłem swój zasilacz (DEUS M1 550W), również słychać, że wchodzi na wyższe obroty ale nie ma tragedii. W przypadku zasilacza marki Thermaltake, dalej jest to wręcz nie do wytrzymania. jest on na gwarancji a wydaje mi się, że wentylator jest uszkodzony.

    Odnośnie temperatur, temperatura AUXTIN po przesmarowaniu mostków jest znacząco niższa ale tylko podczas użycia aplikacji. W IDLE przy pulpicie sięga około 70-90 stopni a w przypadku aplikacji 3D (Uruchamiałem Dyinglight na maksymalnych detalach) temperatura spadała do około 20-30 stopni. Dodam, ze płynność w grze jest na wysokim poziomie (FHD 60 FPS praktycznie cały czas). Więc zasilacz trafi chyba na gwarancję.

    Jeszcze jedna nurtująca mnie rzecz - w biosie ustawienia wentylatora są na auto i uruchomiony jest C&Q a wentylator procesora nie chce zwolnić, trzyma się na 1600++ RPM.

    Czy ktoś może potwierdzić moje obawy odnośnie wentylatora w zasilaczu?

    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)