Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG 47LK950 i Yamaha RX-V371 - połączenie

damiani_28 24 Kwi 2015 17:43 1395 13
  • #1 24 Kwi 2015 17:43
    damiani_28
    Poziom 8  

    LG 47LK950 Yamaha RX-V371 i karta DVB Multimedia bez dekodera.
    Witam,
    Mam problem jak podłączyć Amplituner Yamaha RX-V371 do telewizora LG 47LK950? Poprzednio korzystałem z dekodera Multimedii i nie było problemu, gdyż oba urządzenia miałem podłączone przez kabel HDMI. Teraz podłączam telewizor pod złącza HDMI na amplitunerze to nie znajduje ani obrazu ani dźwięku.
    Czy muszę podłączyć przez czincze czy przez kabel optyczny ?
    Proszę o pomoc.

    0 13
  • #2 24 Kwi 2015 18:25
    sosarek

    Poziom 43  

    Jeśli tv nie posiada złącza HDMI ARC to pozostaje Ci tylko połączenie kablem optycznym i zmiana ustawień w menu audio tv na zewnętrzne głośniki/system audio.

    0
  • #3 25 Kwi 2015 17:36
    damiani_28
    Poziom 8  

    Witam. Zakupiłem kable optyczny podlaczylem i dalej nie ma sygnału. A ponadto w telewizorze nie ma takiej opcji jak głośniki zewnętrzne . Czy ktoś mi może pomóc?

    0
  • #4 25 Kwi 2015 17:39
    sosarek

    Poziom 43  

    Połączyłeś kablem optycznym tv z wejściem amplitunera - czy wybrałeś w nim odpowiednie wejście sygnału, czy liczysz że zrobi to sam z siebie? Jeśli nie głośniki zewnętrzne to zewnętrzne urządzenie audio zamiast wbudowanych głośników tv.
    Obraz na tv wyświetlany jest prawidłowo z wbudowanego tunera?
    Amplituner z wyjścia HDMI OUT podłączasz do wejścia HDMI w tv - masz dostęp do menu ekranowego amplitunera(jeśli posiada takowe)?

    0
  • #5 25 Kwi 2015 18:31
    damiani_28
    Poziom 8  

    Podłączyłem kabel pod wyjście optyczne bo tylko jedno jest w tv i sygnał przechodzi bo widzę czerwony laser ;) Odłączyłem głośniki wewnętrzne w menu tv bo tak jest napisane w instrukcji. " Jeśli zamiast wbudowanych głośników
    używasz zewnętrznego urządzenia audio, wybierz dla ustawienia Głośniki TV
    wartość Wył." W instrukcji Yamahy wyraźnie jest napisane pod jakie łącze podłączyć ( są dwa) i po podłączeniu na obu wskazuje brak sygnału "No signal ".
    -Obraz wyświetlany jest prawidłowo.
    -Wybrałem w nim odpowiednie wejście sygnału.
    -Mam dostęp do menu ekranowego amplitunera.

    0
  • #6 25 Kwi 2015 18:34
    sosarek

    Poziom 43  

    Sprawdź w takim razie na drugim wejściu optycznym w amplitunerze.

    0
  • #7 25 Kwi 2015 18:41
    damiani_28
    Poziom 8  

    Próbowałem w dwóch wejściach optycznych i "no signal".

    0
  • #8 25 Kwi 2015 18:46
    sosarek

    Poziom 43  

    Jeśli posiadasz jakiś odtwarzacz BR/DVD podepnij go tym kablem optycznym i sprawdź czy dźwięk się pojawi - pozwoli to wyeliminować uszkodzenie kabla i wejść w amplitunerze.

    0
  • #9 25 Kwi 2015 20:14
    intenso
    Poziom 38  

    Wyjście optyczne działa zawsze i nie trzeba zmieniać w menu tv na głośniki zewnętrzne lub na urządzenie audio.
    Jeżeli kolega podłączył się pod z któreś wejść optycznych to należy wejść w menu amplitunera i w ustawieniach input przypisać wejście optyczne do danego źródła np.
    Wybieramy na pilocie od amplitunera źródło Tv to w menu amplitunera w ustawieniach input trzeba przypisać wejście optyczne NA OPT1 Lub OPT 2.
    Wejścia optyczne standardowo powinny być przypisane do AV 1 i Av 2 (Tv źródło dźwięku).

    0
  • #10 29 Kwi 2015 14:13
    damiani_28
    Poziom 8  

    Panowie,

    Temat można bezpiecznie zamykać, sprawa była na tyle banalna że szkoda pisać - taki wstyd.
    Jednakże bardzo dziękuję za oferowaną mi pomoc.

    Pozdrawiam serdecznie

    0
  • #11 29 Kwi 2015 21:43
    intenso
    Poziom 38  

    Napisz w czym tkwił problem.

    0
  • #12 30 Kwi 2015 11:43
    damiani_28
    Poziom 8  

    Po prostu silikonowych końcówek z przewodu nie zdjąłem :)
    Zachowałem sie jak Amerykanin = jak nie ma w instrukcji to nie ściągać.

    0
  • #13 30 Kwi 2015 16:05
    intenso
    Poziom 38  

    To już jestes trzecią osobą ktora tego nie zrobiła
    Czasami to głupio pytać użytkowników czy to zrobili.

    0
  • #14 30 Kwi 2015 16:17
    damiani_28
    Poziom 8  

    Bardzo dziękuję za pomoc w każdym razie ....

    0