Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips Saeco HD8753/19 - Nie działa młynek, bład nr 1

przemek_ag 25 Apr 2015 14:34 8472 19
  • #1
    przemek_ag
    Level 10  
    Witam.

    Posiadam ekspres Philips Saeco HD8753/19. Problemem jest nie działający młynek, ekspres po chwili ciszy od wciśnięcia przycisku do zrobienia kawy wyświetla klucz płaski z małą liczbą 1 w dolnym prawym rogu. Opcja parzenia kawy już zmielonej podawanej ręcznie działa bez problemu.
    Postąpiłem zgodnie z instrukcją dostępną na stronie Philipsa: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpindex.pl...IA1_ERRORS_92123&refnr=0092123&scy=PL&slg=POL , dodatkowo rozebrałem ekspres i cały dokładnie wyczyściłem. Nie rozebrałem samego młynka na części pierwsze ale obraca się bardzo swobodnie. Niestety to nie pomogło. Napięcie podawane na silnik nawet gdy ekspres jest wyłączony (oczywiście z podpiętym zasilaniem) wynosi 220V DC. Zastanawia mnie brak nawet chwilowej pracy silnika, czy definitywnie oznacza to, że jest on uszkodzony? Czy problem leży w module sterowania? Silnik to dokładnie ten model: http://www.domel.com/products-en/dc-motor-482-3-531-113/ Sama tarcza młynka posiada dwa małe magnesiki a przy ślimaku silnika zamontowany jest czujnik, tak to wygląda:
    Philips Saeco HD8753/19 - Nie działa młynek, bład nr 1
    Przepraszam za jakość zdjęcia ale było robione tylko w celu zanotowania parametrów silnika.
    Proszę o informację co mogę sprawdzić, lub jak naprawić usterkę, przed oddaniem ekspresu do serwisu.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźniki
  • Relpol przekaźniki
  • #3
    przemek_ag
    Level 10  
    Oczywiście mowa o uzwojeniu silnika młynka?
    Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, jestem skazany na serwis czy da się gdzie indziej kupić taki silnik, może ktoś ma dostęp?
    Jaka powinna być rezystancja uzwojenia mierzona z zewnętrznych zacisków? Możliwe żeby drobna kawa dostała się pomiędzy komutator a szczotki?
  • #4
    kle
    Level 15  
    Podłączyć omomierz pod zasilanie silnika i obracać wirnikiem ,w pewnym momencie prawdopodobnie będzie przerwa.
  • #5
    przemek_ag
    Level 10  
    Zamówiłem nowy silnik, wymieniłem i dalej ten sam problem. Nawet nie próbuje ruszyć tylko po chwili od wciśnięcia przycisku wyskakuje błąd nr 1 zamiast mielić kawę. W poniedziałek oddaje na serwis ale może ktoś ma pomysł co jeszcze może być przyczyną?
  • #7
    kubixinvader
    Level 5  
    To nieźle nabili cię w butelkę ;) Prawdopodobnie przepalił się bezpiecznik na kablu dodatnim od silnika. Dosyć częste jeśli silnik nawet nie rusza.
  • #9
    kubixinvader
    Level 5  
    Tak, ale dla osób odwiedzających ten temat może być pomocne info
  • #10
    Dyabeuek
    Level 8  
    kubixinvader wrote:
    Tak, ale dla osób odwiedzających ten temat może być pomocne info

    Tak zwłaszcza że mam identyczny problem.
    Silnik młynka został spalony. Zakupiłem nowy. bład klucz1 nadal wywala. W menu serwisowym przy próbie uruchomienia testu młynka ten nie odpala. Słychać tylko reakcję jakiegoś przekaźnika.
  • #11
    robsons10
    Level 22  
    Ekspres nie posiada żadnego przekaźnika. Do sprawdzenia obwód zasilania młynka. 230 v dc. Zasilanie jest po mostku prostowniczym i dużym rezystorze 4,7 ohma. Biały ceglak stojący przy mostku-warto sprawdzić czy nie ubity tak samo jak mostek...
  • #12
    leotdipl
    Level 21  
    robsons10 wrote:
    Ekspres nie posiada żadnego przekaźnika. Do sprawdzenia obwód zasilania młynka. 230 v dc. Zasilanie jest po mostku prostowniczym i dużym rezystorze 4,7 ohma. Biały ceglak stojący przy mostku-warto sprawdzić czy nie ubity tak samo jak mostek...


    jeśli powyższe jest OK, sprawdź jeszcze opornik smd 330R
    (wysterowanie bramki triaka przez układ optoelektroniczny via CPU *)

    ps.
    *) rzeczywiście nie ma tam przekaźnika, jest triak, a po nim mostek prostowniczy
    i napięcie DC 230V na silnik młynka
  • #13
    Dyabeuek
    Level 8  
    leotdipl wrote:
    robsons10 wrote:
    Ekspres nie posiada żadnego przekaźnika. Do sprawdzenia obwód zasilania młynka. 230 v dc. Zasilanie jest po mostku prostowniczym i dużym rezystorze 4,7 ohma. Biały ceglak stojący przy mostku-warto sprawdzić czy nie ubity tak samo jak mostek...


    jeśli powyższe jest OK, sprawdź jeszcze opornik smd 330R
    (wysterowanie bramki triaka przez układ optoelektroniczny via CPU *)

    ps.
    *) rzeczywiście nie ma tam przekaźnika, jest triak, a po nim mostek prostowniczy
    i napięcie DC 230V na silnik młynka - w obwodzie silnika jest jeszcze bezpiecznik


    Mostek- pomiedzy ac a dc+ 560ohm i ac a dc- 560ohm
    rezystor smd 331(r107) wskazania prawidłowe
    jedynie miernik nie reaguje przy ceramicznym rezystorze 4.7ohm
  • #15
    Dyabeuek
    Level 8  
    leotdipl wrote:
    Dyabeuek wrote:
    jedynie miernik nie reaguje przy ceramicznym rezystorze 4.7ohm


    czyli uwalony ? = ma przerwę? - szeregowo połączony z silnikiem.


    zgadza się, brak przejścia - faktycznie szeregowo z pinem wyjśćowym na silnik
    Dam znaka po wymianie czy zacznie kręcić
  • #17
    leotdipl
    Level 21  
    Dyabeuek wrote:
    Ekspres działa :)
    Podsumowując: wybuchł silnik młynka i zabrał ze sobą rezystor cenramiczny 4.7 Ohma 5W
    Koszt naprawy
    silnik 180zł
    https://north.pl/karta/silnik-mlynka-do-ekspr...o-kawy-philips-hd8753-71,I1X-LN-Z2MM-K3X.html
    Rezystor 3zł
    Dzięki Panowie za pomoc :)


    ok, strasznie drogo za ten silnik (!). Jeśli już taka cena, jest to silnik DOMEL ?
    ... bo reszta to szajs.
  • #18
    Hagisek
    Level 2  
    Dyabeuek wrote:
    leotdipl wrote:
    robsons10 wrote:
    Ekspres nie posiada żadnego przekaźnika. Do sprawdzenia obwód zasilania młynka. 230 v dc. Zasilanie jest po mostku prostowniczym i dużym rezystorze 4,7 ohma. Biały ceglak stojący przy mostku-warto sprawdzić czy nie ubity tak samo jak mostek...


    jeśli powyższe jest OK, sprawdź jeszcze opornik smd 330R
    (wysterowanie bramki triaka przez układ optoelektroniczny via CPU *)

    ps.
    *) rzeczywiście nie ma tam przekaźnika, jest triak, a po nim mostek prostowniczy
    i napięcie DC 230V na silnik młynka - w obwodzie silnika jest jeszcze bezpiecznik


    Mostek- pomiedzy ac a dc+ 560ohm i ac a dc- 560ohm
    rezystor smd 331(r107) wskazania prawidłowe
    jedynie miernik nie reaguje przy ceramicznym rezystorze 4.7ohm


    A jakie wskazanie powinien mieć R107 u mnie na płycie ma ok 84 ohm natomiast R13 (331) nie ma wskazania inne obok R11 do R14 wskazują ok.

    Objaw mam taki że na zasilaniu silnika (po jego wymianie) bez jego połączenia mam Dc210 V ale po podłaczeniu silnika spada do prawie zera przy teściew trybie serwisowym nic się nie zmienia (znaczy silnik nie rusza i podświetlenie zmienia się na czerwone)
  • #19
    leotdipl
    Level 21  
    Hagisek wrote:
    Dyabeuek wrote:
    leotdipl wrote:
    robsons10 wrote:
    Ekspres nie posiada żadnego przekaźnika. Do sprawdzenia obwód zasilania młynka. 230 v dc. Zasilanie jest po mostku prostowniczym i dużym rezystorze 4,7 ohma. Biały ceglak stojący przy mostku-warto sprawdzić czy nie ubity tak samo jak mostek...


    jeśli powyższe jest OK, sprawdź jeszcze opornik smd 330R
    (wysterowanie bramki triaka przez układ optoelektroniczny via CPU *)

    ps.
    *) rzeczywiście nie ma tam przekaźnika, jest triak, a po nim mostek prostowniczy
    i napięcie DC 230V na silnik młynka - w obwodzie silnika jest jeszcze bezpiecznik


    Mostek- pomiedzy ac a dc+ 560ohm i ac a dc- 560ohm
    rezystor smd 331(r107) wskazania prawidłowe
    jedynie miernik nie reaguje przy ceramicznym rezystorze 4.7ohm


    A jakie wskazanie powinien mieć R107 u mnie na płycie ma ok 84 ohm natomiast R13 (331) nie ma wskazania inne obok R11 do R14 wskazują ok.

    Objaw mam taki że na zasilaniu silnika (po jego wymianie) bez jego połączenia mam Dc210 V ale po podłączeniu silnika spada do prawie zera przy teściew trybie serwisowym nic się nie zmienia (znaczy silnik nie rusza i podświetlenie zmienia się na czerwone)


    przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale R13 (330R) ma przerwę - powinno być ok. 330 Ohm (daj 0.5 Wat)
  • #20
    Hagisek
    Level 2  
    Super. Dzięki. Wymieniłem i młynek ruszył.