Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz sygnału WiFi do Liveboxa 2.0 czy zadziała?

ibra78 29 Kwi 2015 20:49 15288 73
  • #31
    ibra78
    Poziom 10  
    Wchodzę w ustawienia routera, aktualizację oprogramowanie - wybieram Gorgoyle i wyskakuje błąd:
    Kod błędu: 18005
    Aktualizacja nie powiodła się, wersja wczytywanego pliku jest nieprawidłowa. Sprawdź nazwę pliku.

    Pobrałem (gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wr841n-v8-squashfs-factory)

    Nie wiem o co chodzi...
  • flexghzflexghz
  • #32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Twoja wersja sprzętowa routera to v8?
  • flexghzflexghz
  • #33
    ibra78
    Poziom 10  
    9.1, z tyłu routera teraz zobaczyłem :/
    Tylko nie widzę gargoyle dla takiej wersji...
    Myślałem, że v.8 to wersja tego oprogramowania
  • #34
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    ibra78 napisał:
    9.1, z tyłu routera teraz zobaczyłem :/

    Daj tutaj fotkę naklejki z routera.
  • #35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Nie ma wersji stabilnej na v9 jest tylko eksperymentalna 1.7.1
  • #36
    ibra78
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:

    Daj tutaj fotkę naklejki z routera.


    Wzmacniacz sygnału WiFi do Liveboxa 2.0 czy zadziała?

    jimasek napisał:
    Nie ma wersji stabilnej na v9 jest tylko eksperymentalna 1.7.1

    A jest w planach "stabilna" wersja pod 9.1 ?
  • #38
    ibra78
    Poziom 10  
    Dobra popróbuję, ale najpierw jeszcze chciałbym zrobić test i połączyć router z LB kablem i i położyć router w korytarzu i zobaczyć czy wzmocni to zasięg u siostry, może akurat to wystarczy...

    Wystarczy podpiąć Tp-linka do Liveboxa przez kabel ethernet i odpowiednio skonfigurować ??
  • #39
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    ibra78 napisał:
    Wystarczy podpiąć Tp-linka do Liveboxa przez kabel ethernet i odpowiednio skonfigurować ??

    Już było to tutaj opisywane.
  • #40
    ibra78
    Poziom 10  
    Jest napisane jak skonfigurować router, a mi chodzi o połączenie TP-linka z Liveboxem, czy wystarczy połączenie ich kablem Ethernet... ?
  • #41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    @ibra78 - trudny z ciebie przypadek, było opisywane - Link
  • Pomocny post
    #42
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    ibra78 napisał:
    mi chodzi o połączenie TP-linka z Liveboxem, czy wystarczy połączenie ich kablem Ethernet... ?

    jimasek napisał:
    To chyba od ciebie zależy jak chcesz podłączyć TP-linka. Może działać jako AP na oryginalnym oprogramowaniu podłączony kablowo do LB
  • #43
    ibra78
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno ostatnie pytanie na zamknięcie tego tematu...
    Podłączyłem dzisiaj Liveboxa do Tp-linka kablowo i położyłem go na korytarzu, ale niestety zasięg prawie w ogóle się nie poprawił i chcę jeszcze tylko zapytać: czy po wgraniu tego alternatywnego oprogramowania będzie dalej możliwość połączenia Tp-linka z liveboxem kablem ethernet, bo jak wgram te eksperymentalne Gorgoyle i nie będzie działać, to już wtedy już nie będę się w nic bawić, tylko wykuje dziurę w ścianie i pociągnę kabel!
  • #44
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Jeśli wszystko z flashowaniem TP Linka przebiegnie prawidłowo - to oczywiście, kablem też możesz się połączyć.

    Pamiętaj, że hasło to nowego firmware to będzie - password.
    I czasami jest tak, że wifi domyślnie, po flashowaniu jest wyłączone - disable - więc, musisz je włączyć - enable.

    Trzymam kciuki.
  • #45
    ibra78
    Poziom 10  
    Wgrałem i ustawiłem Gorgoyle jak w opisie
    Wzmacniacz sygnału WiFi do Liveboxa 2.0 czy zadziała?

    Ruter Tp-link jest wykrywany, ale nie można się z nim połączyć, na laptopie wyskakuje - Ograniczenie - Sieć Niezidentyfikowana

    w polu SSID to Broadcast wpisywałem też nazwę liveboxa, ale też nie chciało połączyć...

    Ktoś wie co może być przyczyną ??


    P.S. LB też wykrywa AP
    Wzmacniacz sygnału WiFi do Liveboxa 2.0 czy zadziała?

    Trzeba coś zmienić w ustawieniach Gorgoyle ??
  • #46
    uQuad
    Poziom 2  
    Generalnie niepotrzebnie wgrywales gargoyla na tego tp-linka, osobiscie ustawialem go z liveboxem i dzialal w trybie wds, czyli powtarzaczu na oryginalnym sofcie. Nie pamietam dokladnie, bo to jakis czas temu bylo, ale faktycznie LB to pochrzaniony sprzet i troche minelo zanim zaczal dzialac. Po pierwsze ten obrazek co dales to przy trybie powtarzania bedziesz w spisie urzadzen widzial tylko jedno - albo sam repeater albo ktores z urzadzen za nim, pomimo tego ze wszystkie urzadzenia dzialaja. Po drugie i tu jest klopot, nie pamietam jak to zrobilem. :D Prawie na pewno, bo jak inaczej grzebalem w opcjach z przypisywaniem stalych ip po mac adresach. Sa takie opcje zagrzebane w liveboksie, jak ci nie wyjdzie z tym gargoylem to pamietaj o mojej koncepcji i sprobuj w tym kierunku.
  • #47
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    ibra78 napisał:
    Ruter Tp-link jest wykrywany, ale nie można się z nim połączyć, na laptopie wyskakuje - Ograniczenie - Sieć Niezidentyfikowana

    A w jaki port połączyłeś kabel LAN z LB do tego TP Linka?.

    Serwer DHCP powinien być wyłączony w TP Linku.
    I po co ustawiłeś - wireless bridge/repeater?.
  • #48
    ibra78
    Poziom 10  
    Nie znam się na tym, a ze wcześniejszych postów wynika, że nie da się ustawić AP bez pomocy Gorgoyle na moim tp-linku...
  • #49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Po podłączeniu się do TPlinka kablowo dostajesz jakąś adresację z DHCP?
  • #51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Cytat:

    Kolego skoro nie wiesz takich podstawowych rzeczy to nie radzę instalować alternatywnego oprogramowania i wiem co mówię.

    Szkoda że moje przewidywania się sprawdzają.
  • #52
    ibra78
    Poziom 10  
    Nie znam się, ale nie mam nikogo kto to za mnie zrobi, dlatego tak często proszę o pomoc

    A już udało mi się wgrać te Gorgoyle i ustawić konfigurację, dlatego chciałbym spróbować to skończyć...

    Ja w tym Gorgoyle nie widzę żadnych ustawień DHCP
  • #53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Podłącz komputer kablowo pod TP-linka i daj obrazek z ipconfig /all - Link
  • #54
    ibra78
    Poziom 10  
    A mam zresetować tego tp-linka do ustawień fabrycznych ??
  • #55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    A czy ja coś pisałem o resecie?
  • #57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Nic nie zmieniałeś od czasu kiedy zrobiłeś te obrazki z Gargoyle które są na forum?
  • #59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Hasło do sieci bezprzewodowej z Livebox-a wpisałeś poprawnie w konfiguracji Gargoyle?
  • #60
    ibra78
    Poziom 10  
    Na 100% się zgadza, takie same w LB i takie same w Gargoyle

    P.s. Zanim konfigurowałem Gorgoyle, zmieniałem hasło w LB, na krótsze, ale później te same (skrócone) wpisałem w Gargoyle