azibik wrote:To zinterpretuj sytuację, gniazdo sterowane pilotem zasilające lampę stojącą.
Rzeczywiście, przecież lampy stojące lub takie z klipsem na biurko też mają często metalowe obudowy i co wtedy? Osobny obwód?
Pozdrawiam!
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therexE5150 wrote:Metalowa obudowa nie ma nic wspólnego z wydzielonym obwodem. Poza tym temat nie dotyczy lampy przyłączanej do gniazdka, lecz oświetlenia zewnętrznego. Łączenie tego w jeden obwód z gniazdami wewnątrz domu to proszenie się o kłopoty. Poza tym ja tylko zadałem autorowi pytanie o to, z jakiego obwodu będzie zasilane to oświetlenie...Rzeczywiście, przecież lampy stojące lub takie z klipsem na biurko też mają często metalowe obudowy i co wtedy? Osobny obwód?
azibik wrote:Zakres obowiązywania tego rozporządzenia obejmuje również przebudowę.Genaralizując, przepisy te dotyczą nowych inwestycji. Prawo nie działa wstecz.
TWK wrote:xE5150 wrote:Metalowa obudowa nie ma nic wspólnego z wydzielonym obwodem. Poza tym temat nie dotyczy lampy przyłączanej do gniazdka, lecz oświetlenia zewnętrznego. Łączenie tego w jeden obwód z gniazdami wewnątrz domu to proszenie się o kłopoty. Poza tym ja tylko zadałem autorowi pytanie o to, z jakiego obwodu będzie zasilane to oświetlenie...Rzeczywiście, przecież lampy stojące lub takie z klipsem na biurko też mają często metalowe obudowy i co wtedy? Osobny obwód?
azibik wrote:Zakres obowiązywania tego rozporządzenia obejmuje również przebudowę.Genaralizując, przepisy te dotyczą nowych inwestycji. Prawo nie działa wstecz.
azibik wrote:Nie wiem o czym mówisz.
A lampa stojąca skąd jest zasilana ?
Nikt nie pisał skąd ma być brane zasilanie.
azibik wrote:
Czy jak robię oświetlenie i gniazdo na strychu mam prowadzić osobne obwody ?
azibik wrote:
Mieszkam w bloku, mam 3 bezpieczniki, 5 obwodów gniazd, 5 obwodów oświetlenia. Jak to jest połączone,jeżeli ma być zgodnie z Twoim twierdzeniem ?
azibik wrote:Pogdybajmy sobie
Na strychu gniazdo z gniazda/wtyczka/ zasilana lampa na przewodzie z wyłącznikiem, wisi sobie na sznurku.Co to zmienia w obwodzie ?
azibik wrote:Pod jeden bezpiecznik mam podpięty obwód gniazd w pokoju i oświetlenie w drugim, mam pruć i budować nową rozdzielnię ?
azibik wrote:Czy Ty przychodząc na awarię kablową z mety ściągasz meble i kujesz ściany,chciałbym zobaczyć minę lokatora.
azibik wrote:Przepisy dotyczą projektowania i wykonania instalacji w nowych inwestycjach, starych nie dotyczy.
azibik wrote:Nowe przepisy dotyczące drzwi automatycznych nie dopuszczają stosowania fotokomórek, przy awarii mam stosować nowe czujniki ?, już widzę radość w oczach właściciela. Fotki wymieniam na nowe /dotychczasowy system zabezpieczeń/.
azibik wrote:
Naprawa polega na wymianie przewodów/inną trasą/, robisz po nowemu czy spełniasz stare wymagania ? A może potrafisz wyciągnąć stare przewody/20 letnie/ i wciągnąc nowe.
Czy to jest naprawa czy wykonanie od nowa ?.
azibik wrote:A co piszesz na fakturze ?
retrofood wrote:Pojawia się też pojęcie remontu i przebudowy. Polecam kol. azibik lekturę Prawa Budowlanego.Prawo budowlane rozróżnia odbudowę i rozbudowę.
azibik wrote:Nie zajmuję się budową instalacji, tylko serwisem. Czytanie Prawa budowlanego z właściwą interpretacją to nie dla mnie. Więc jak byś nazwał zasilenie obwodu LED/dorabianego/,przez przekażnik z obwodu gniazdek lub świateł/brak danych/ z powodu ucięcia przewodu.