Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje

27 Kwi 2015 20:27 4083 3
  • Poziom 2  
    Witam,

    Jakiś czas temu siłownik bramy przestał reagować na pilota. Brama się nie otwiera, nie zamyka, lampa na bramie nie świeci, z komórek podczas przechodzenia przez bramę nie słychać pstryknięcia, a wcześniej było to słyszalne. Zdecydowałem się zająć bramą, jako że mam już dosyć otwierania bramy manualnie.

    Zdjąłem górną obudowę siłownika. Świeci się stale dioda z oznaczeniem FCA oraz równomiernie miga dioda z oznaczeniem ok. Po naciśnięciu przycisku na pilocie słychać cyknięcie dobiegające z radioodbiornika NICE podpiętego do siłownika oraz zapala się dioda z oznaczeniem PP po czym gaśnie. Nie słychać żadnego przekaźnika na płycie, kondensatora itd. Lampa na bramie nie reaguje. Silnik nie reaguje.

    Brama w trybie manualnym nie sprawia problemów podczas jej przesuwania. Urządzenie jest już dosyć leciwe. Nie ma szans, żeby uległo zalaniu podczas deszczu czy zimy jako, że osłania się dodatkowo metalowa, szczelna pokrywa przed złodziejami. Dwa mechanizmy już znalazły amatorów cudzej własności.

    Wyczytałem na forum, iż należy pomyśleć nad:
    - wymianą kondensatora 14uF,
    - wymontowaniu i sprawdzeniu na krótko silnika (pytanie jak to zrobić),
    - rozłączeniu komórek (co zmostkować po ich rozłączeniu),
    - zweryfikowaniu płyty pod kątem kondensatorów elektrolitycznych, triaków (nie wiem czy sobie z tym poradzę, jestem chyba zielony pod tym kątem, ale chętnie się nauczę).

    W innym temacie wyczytałem o możliwym zwarciu na płytce lampy. Odłączyć ją? Rozumiem, że należy odłączyć kable wpięte pod numery 1, 2, 3, 4 na tabliczce zaciskowej zasilania lampy sygnalizacyjnej.

    Kabel od komórek, z którego wychodzą 4 cienkie kabelki podpięte są do tabliczki zaciskowej wejść/wyjść sygnałów pod numery: 5 (200mA), 6 (24Vac), 7 (COM), 10 (FOTO).
    Kabel od radioodbiornika NICE, z którego wychodzi 6 przewodów podpięte są do tabliczki zaciskowej... pod numery: 5, 6, 7, 11 (P.P.)
    Numery 7 i 9 są zmostkowane.
    Dodatkowo pod 7 i 11 podpięte są grube czarne przewody. Rozumiem, że zasilające.
    Pod 44 podpięty czarny gruby przewód, który jest ucięty. Służy jako antena?

    Załączam zdjęcia poglądowe instalacji. Siłownik pierwotnie był montowany przez serwisanta. Wszystko działało. Nic nikt w między czasie nie dłubał przy siłowniku. Nagle przestał działać. Początkowo po naciśnięciu przycisku na pilocie mrugała lampa sygnalizacyjna, ale siłownik nie otwierał bramy. Obecnie ani siłownik, ani lampa nie reaguje po naciśnięciu przycisku na pilocie.

    Co i jak sprawdzać?

    Pozdrawiam

    Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje Nice Robo 1000 - siłownik bramy nie reaguje
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze

  • Poziom 15  
    Najpierw proponuję miernik uniwersalny i posprawdzaj proszę napięcia stałe na płycie. Np. wyjdzie na fotokomórki. Sprawdź przede wszystkim bezpiecznik główny wejściowy - zazwyczaj to jest ta przyczyna. Jeśli jest sprawny, to czy w ogóle napięcie dochodzi do automatu.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Po pierwsze to dioda foto ma świecić gaśnie przy naruszeniu czujek.
    borutex napisał:
    W innym temacie wyczytałem o możliwym zwarciu na płytce lampy. Odłączyć ją? Rozumiem, że należy odłączyć kable wpięte pod numery 1, 2, 3, 4 na tabliczce zaciskowej zasilania lampy sygnalizacyjnej.
    Lampa to 3 i 4 (uwaga napięcie sieciowe).
    Piny 5 i 6 musi być 24VAC(zmienne).
    borutex napisał:
    Dodatkowo pod 7 i 11 podpięte są grube czarne przewody. Rozumiem, że zasilające.
    Nie to jest linia sterowania otwórz/stop/zamknij masz dodatkowy przycisk w domu?
    Gdzie idą przewody z pinów 9 i 11 z karty PIU tej dodatkowej?
    borutex napisał:
    rozłączeniu komórek (co zmostkować po ich rozłączeniu),
    Odłącz pin 10 mostek 10 i 7.
    Sprawdź czy na wtyczce silnika pojawia się napięcie.
  • Poziom 2  
    Zgadza się, mam dodatkowy przycisk w domu. Odłączyłem pin 10 zmostkowałem 10 i 7. Zaczęła stale świecić się dioda foto. Brama ruszyła, podobnie i lampa ostrzegawcza. Wychodzi na to, że uszkodzeniu uległy fotokomórki, stąd wcześniej dioda foto nie świeciła. Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam