Witam, potrzebuje router do małej firmy, łacze 50 mb, około 30 komputerów, charakter biura - rozwijanie oprogramowania. Niezbędny jest vpn serwer jak i klient. Oraz standard dns, firewall dmz itd. Myślałem nad tymi dwoma:
Cisco RV320
LINKSYS ROUTER LRT214
Porównać z Cisco nie bardzo mogę bo nie używałem tego modelu. Co do TP-linka typowy router z półki SMB, posiada dwa porty WAN-owe, Bandwidth Control, load balance, możliwość postawienia serwerów VPN-owych, konfiguracja VLAN, konfigurowalnego firewall-a, tworzenie serwera PPPoE. Bardzo dobrze sprawdza się w średnich firmach.
Mozesz sie tez przyjzec Drytek Vigor 2912 - mam w jednej firmie jako glowny router + koncowka VPN z innego oddzialu. W drugiej funkcje ktore chcesz realizuje PC z Debianem.
Można użyć określenia - przepaść - między Cisco a jakimkolwiek TP Linkiem - na bezapelacyjną korzyść Cisco.
Tak mówisz? Zastanawiałem się własnie nad RV320, głownie zależy mi na połączeniach VPN. Może możesz coś zaproponować jeszcze? nie zależy mi na 2xWAN.
To zwroc jeszcze uwage na wspomnianego mikrotika. Moze nie budzetowy RB750, ale RB850x2x czy jakos tak. Dwurdzeniowy procesor da rade przepchnac 50mbit przez vpn. Testowalem poprzednika i przez open vpn z kluczami 128bit szlo rowno 30mbit. Zrobisz z 5 portami co zechcesz, nawet 4 WANy jesli jest potrzeba. VPN dowolny z tych mocnych: openvpn, l2tp/ipsec, sstp. I cena gdzies w polowie Twojego budzetu. Jedyna wada ze trzeba to samemu od zera skonfigurowac co wymaga odrobiny wiedzy.
Pytanie czy maja 50Mbit symetryka czy zwykle. Jak symetryk to faktycznie cos lepszego by sie przydalo.
Przy RB850 zwroccie uwage na niskie MTU... chyba jedyna jego wada
Cisco jest przereklamowane. Nie ma nic co by wytlumaczylo ich przesadzona cene.
Zreszta wystarczy sie wybrac do jakiegos wezla jak EPIX i PLIX (o ile Was wpuszcza) i zobaczycie ze polowa routerow kolokowanych w szafach to Mikrotik CCR Taka ciekawostka
Pytanie czy maja 50Mbit symetryka czy zwykle. Jak symetryk to faktycznie cos lepszego by sie przydalo.
Przy RB850 zwroccie uwage na niskie MTU... chyba jedyna jego wada
Cisco jest przereklamowane. Nie ma nic co by wytlumaczylo ich przesadzona cene.
Zreszta wystarczy sie wybrac do jakiegos wezla jak EPIX i PLIX (o ile Was wpuszcza) i zobaczycie ze polowa routerow kolokowanych w szafach to Mikrotik CCR Taka ciekawostka
Pytanie czy przy symetryku 50+50 zawsze 100mbit bedzie szlo przez VPN'a. Raczej nie.
A jak za slaby to jest jeszcze RB1100AHx2 ciut ponad 1000PLN, lub najslabszy 9-rdzeniwy CCR, ale to juz chyba by byla przesada na mala firme i takie łącze. Nudzic sie bedzie
A z tym maly MTU to nie panikujmy. Mam 450G z za nim 493G., wiec chyba takie samo male MTU. Miedzy oboma routing, garsc prostych regul FW. Idzie w okolic 250mbit/s pomiedzy. Swiat i pol ameryki na takie łącze. A RB850 jest ze 2-3 razy szybsze przeciez.