Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon PMA-735R - lewy kanał charczy, prawy martwy

kreut 27 Apr 2015 22:22 2475 11
    kreut
    Level 9  
    Witam. Proszę o pomoc w diagnozie usterki wzmacniacza. Problem pojawił się zaraz po włączeniu, gałka wzmocnienia odkręcona była na godz 9 (ok 25%), sygnał podawany był z karty dźwiękowej komputera (jeszcze przed startem wzmacniacza), zagrał może pół sekundy i od tego momentu prawy kanał nie gra wcale, lewy charczy ale żeby cokolwiek usłyszeć trzeba odkręcić gałkę prawie do połowy, obcięte są wysokie tony, przy niższych dźwiękach (bas, perkusja) słychać wspomniane wcześniej charczenie (na początku dynamicznie po chwili wszystko nieco sie scisza) Problem występuje na każdym wejściu, przy włączonym source direct efekt się nasila. Miernik na wyjściu nie pokazuje napięcia stałego. Na płytce nie widzę żadnych uszkodzeń, jedynie ślady wcześniejszej naprawy, ruszane były elementy d101(FMG22S), d102(FMG22R), oraz duże rezystory w plastikowej obudowie (0.1ΩK 3W)
    Wcześniej przez wiele lat w tej samej konfiguracji używany był Denon PMA-500ae, nigdy nie było żadnych problemów.
    Manual w załaczniku.
    aaanteka
    Level 42  
    Czy na wejście Phono też podawałeś sygnał wejściowy ? Jaki był efekt?

Bo jeżeli nie , to sprawdź. Jak sygnał w miarę poprawnie będzie przechodził, to oznacza iż uszkodziłeś LAcht'y - układ TC 9163/64 .
    Jeżeli efekt jest taki sam, to oznacza iż uszkodzeniu mógł ulec wzmacniacz IC 301( BA 4558).

Sprawdź zasilanie układu na początek pin 8 oraz 4.

Sprawdź napięcia na D103i na D104.
    Wzmacniacze końcowe raczej są sprawne skoro nie działa zabezpieczenie .
    kreut
    Level 9  
    ugur wrote:
    Witam
    Proszę sprawdzić napięcia zasilania na selektorze wejść ,to może być jedną z przyczyn niedziałania wzmacniacza.

Na wejsciu do selektora jest 14,5V, nie bardzo wiem gdzie dalej mam mierzyć.

aaanteka

Dziś sprawdziłem na wejsciu Phono, jest to samo co na pozostałych.
    d103 na wejsciu 0, na wyjściu 16V
    d104 na wejsciu -16 na wyjściu 0

układ ic 301
    pin 8 15,9
    pin 4 -16

Dodam jeszcze, że na wyjsciu kloumn A i B jest tak samo.
    aaanteka
    Level 42  
    W porządku , wygląda iż zasilanie pracuje poprawnie ( choć jest rozbieżność napięcia powinny wynosić ok. 16V ale powiedzmy błąd pomiarowy itd.) .
    Skoro na wejściu Phono również jest taki sam efekt uszkodzenie jest gdzieś pomiędzy wzmacniaczem napięciowym ,a stopniem końcowym.

Sprawdzamy w układach audio zwykle od końca toru - odwrotnie niż "przechodzi "sygnał akustyczny :
    - głośniki, zakładam ,iż są sprawne ;D,
    - końcówkę mocy ,
    - stopień napięciowy- regulator barwy dźwięku.

Sygnał dla bezpieczeństwa ze źródła dźwięku, np.:odtwarzacz MP-3, "generatorek " 1kHz( np. Ne555, na bramkach NAND)...itp. podajemy przez kondensator elektrolityczny 1-10uF/25V szeregowo podłączony z rezystorem 1-4,7 kOm/ 0,125-0,25W.

W twoim przypadku :
    1)sygnał na końcowy wzmacniacz mocy podajesz na:
    - złącze CX101 pin 3 oraz drugi kanał pin 5,

2) sygnał na po wzmacniaczu napięciowym na:
    -złącze CX102 pin 1 oraz pin 8,

3) przed wzmacniaczem napięciowym na:
    -złącze CX102 pin 3 i pin 6.

Podając sygnał od punktu 1) do 3) szukamy miejsca gdzie sygnał ulegnie zniekształceniu,co oznacza iż dany element toru jest uszkodzony.
    kreut
    Level 9  
    Dzieki za wskazówki, niestety dopiero po weekendzie majowym bede mógł to przetestować.
    Dziś pod wyjscie Pre-Out podłączyłem subwoofer i efekt jest ten sam. Czy to coś wnosi do sprawy? (chociaż patrząc na schemat to sygnal do tego wyjscia tez przelatuje przez cały tor)

To 14,5V wyszło na pinie 4 CX053, mierzyłem do obudowy.
    aaanteka
    Level 42  
    Człowieku, co wnosi do sprawy zmiana obciążenia , czy wyjścia skoro problem uszkodzenia tkwi we wzmacniaczu?
    Cały tok logicznego testowania masz opisany w poście # 5 i jego się należy trzymać.

Napięcie zasilające ponoć mierzyłeś na IC 301 , to są piny złącza CX 102 pin 9 i pin 10 a masa na pin4 i pin 5. To jest symetryczne napięcie zasilania +/- 16V, należy je zmierzyć!
    Brak któregoś z nich może świadczyć o uszkodzeniu zasilacza- stabilizatora, czy choćby przepaleniu bezpieczników IC 102, IC 103( współrzędne na płycie 4 B-C oraz 5B-C płyta 3110).
    kreut
    Level 9  
    Sprawdziłem wg wskazówek z postu #5
    Problem występuje już na pierwszej próbie.
    Napiecia na ic301 sprawdziłem jeszcze raz i tak jak wcześniej pisałem jest tam 16/-16 V.
    aaanteka
    Level 42  
    To pozostaje:
    aaanteka wrote:
    W porządku , wygląda iż zasilanie pracuje poprawnie ( choć jest rozbieżność napięcia powinny wynosić ok. 16V ale powiedzmy błąd pomiarowy itd.) .
    Skoro na wejściu Phono również jest taki sam efekt uszkodzenie jest gdzieś pomiędzy wzmacniaczem napięciowym ,a stopniem końcowym.

Sprawdzamy w układach audio zwykle od końca toru - odwrotnie niż "przechodzi "sygnał akustyczny :
    - głośniki, zakładam ,iż są sprawne ;D,
    - końcówkę mocy ,
    - stopień napięciowy- regulator barwy dźwięku.

Sygnał dla bezpieczeństwa ze źródła dźwięku, np.:odtwarzacz MP-3, "generatorek " 1kHz( np. Ne555, na bramkach NAND)...itp. podajemy przez kondensator elektrolityczny 1-10uF/25V szeregowo podłączony z rezystorem 1-4,7 kOm/ 0,125-0,25W.

W twoim przypadku :
    1)sygnał na końcowy wzmacniacz mocy podajesz na:
    - złącze CX101 pin 3 oraz drugi kanał pin 5,

2) sygnał na po wzmacniaczu napięciowym na:
    -złącze CX102 pin 1 oraz pin 8,

3) przed wzmacniaczem napięciowym na:
    -złącze CX102 pin 3 i pin 6.

Podając sygnał od punktu 1) do 3) szukamy miejsca gdzie sygnał ulegnie zniekształceniu,co oznacza iż dany element toru jest uszkodzony.

kreut wrote:
    Sprawdziłem wg wskazówek z postu #5
    Problem występuje już na pierwszej próbie.

Czyli rozumiem ,iż podałeś sygnał na samą końcówkę mocy i jest "charczenie".
    Proszę pisz trochę bardziej szczegółowo.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

To jest rysunek wprawdzie modelu 535R końcówki mocy ale czytelniejszy za to.
    Zaznaczone są elementy ,które należy sprawdzić miernikiem uniwersalnym. Denon PMA-735R - lewy kanał charczy, prawy martwy
    kreut
    Level 9  
    Na linii +41,8 jest 0,4V
    na linii -41,8 jest -57V

Tranzystory postaram sie sprawdzić jeszcze dziś.
  • Helpful post
    aaanteka
    Level 42  
    Skoro zamiast 47V masz 0V to usterka chyba polega na braku tego napięcia .
    Należy przeanalizować i przemierzyć cały tor zasilania od samego zasilacza do końcówek mocy.
    Sprawdziłeś napięcie po mostku prostowniczym?

kreut wrote:
    ruszane były elementy d101(FMG22S), d102(FMG22R)

Te dwudiody to właśnie mostek prostowniczy .
    Pokrętnie dowiedziałam się od ciebie ,iż mierzyłeś na nich napięcie, ale nie było przez ciebie jasno stwierdzone:
    "- na D101 napięcie mierzone względem masy wynosi.....V,
    - na D102 napięcie mierzone względem masy wynosi.....V."
    Dlatego jeszcze sprzęt ci nie "gra".

Zakładając ,iż napięcie +16V występuje ,to na zasilaczu musi występować również napięcie +41,8V, a skoro nie ma napięcia na wzmacniaczach końcowych ,jaki wniosek?

Jest przerwa gdzieś "po drodze".

P.S.: Uwzględniłeś przy pomiarze ,że rysunek końcówki z poprzedniego postu ma inne oznaczenia elementów?

Denon PMA-735R - lewy kanał charczy, prawy martwy
    kreut
    Level 9  
    Piszac, że elementy były ruszane miałem na myśli, że ktoś przy nich grzebał (obcinał nóżki zamiast wylutować - dotyczy to diód i rezystorów)

Przejrzałem jeszcze raz dokładnie płytę. Powodem awarii była niechlujnie wykonana naprawa spalonej ścieżki i zimne luty.

Dziekuję bardzo aaanteka za naprowadzenie świeżaka na właściwe tory ;)