Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS 107E

Zdzichu 23 Maj 2005 19:51 1008 5
  • #1 23 Maj 2005 19:51
    Zdzichu
    Poziom 32  

    nie startuje przetwornica, po mostku 320V . Odpiołem wysokie , dalej nic. Scalak ?

    0 5
  • #2 23 Maj 2005 20:40
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Jakie są napięcia na sterowniku w zasilaczu? Sprawdziłeś czy nie ma zwarć na wtórnym - podejrzani HOT i regulator B+.

    0
  • #3 23 Maj 2005 23:28
    gizmo000
    Poziom 22  

    Zdzichu napisał:
    nie startuje przetwornica, po mostku 320V . Odpiołem wysokie , dalej nic. układ scalony ?


    WItam!
    Tz.ze odpiełes linie +B? obciaz sztucznie zarówka zamiast HOT-a, jezeli przetwornica na STRxxxx pomierz napiecia na nim zobaczy czy modulator szerokosci impulus pracuje, np xx3842 o ile jest.Troche wiecej danych!

    0
  • #4 24 Maj 2005 08:27
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Uporządkujmy - +B na żarówkę i uruchomić przetwornicę.
    Sprawdź czy działa generator, albo nie na początek - czy masz zasilanie układu generatora następnie obecność imp.
    Ponadto Napisz jak zachowuje się monitor - totalnie nic czy np dioda świeci, miga.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 24 Maj 2005 09:26
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    107E to nazwa handlowa, pełny model to np. 107E10/00 107E20/20 ...
    W przetwornicy są stosowane scalaki TEA1504, TEA1507 w zależności od modelu. I są to najbardziej awaryjne elementy.
    Po sprawdzeniu czy nie ma obciążenia po stronie wtórnej i napięć w przetwornicy, wymień TEA.

    0
  • #6 24 Maj 2005 09:43
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    radoslaw13 - miałem ostatnio Compaqa (w środku Sony) po piorunie - scalak przeżył - padł tranzystor i rez bezpiecznikowy - bezpiecznik też przeżył.
    Pozdrawiam.

    0