Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nissan primera p12 - nawiew

28 Kwi 2015 18:10 2367 9
  • Poziom 8  
    Witam. Mam problem z nadmuchiem.Rano odpalilem auto i ku mojemu zdziwieniu nie chodzil nadmuch.Sprawdzilem bezpieczniki i 15A byl przepalony wiec go wymienilem niestety nic to nie dalo.Podlaczylem na krotko silnik od dmuchawy i dzialal.Wyjalem nastepnie sterownik i okazalo sie ze bezpiecznik termiczny byl spalony.Od reki go wymienilem i sprawdzilem dzialalo chwile po czym padl tranzystor k2500 gdyz wentylator pracowal na pelnych obrotach i nie mozna bylo go wylaczyc.Wyciagnalem calosc i ponownie udalem sie do sklepu gdzie zostal wymieniny tranzystor na nowy.Znow podlaczylem i dzialalo przez okolo 7-8 minut na malych obrotach gdyz tak ustawilem i przestal dzialac calkiem.Znow spalony bezpiecznik termiczny.Co moze byc przyczyna ????? Prosze o rady bo juz nie mam sily.Pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    Nie mierzylem niestety jutro to zrobie.Tylko nie rozumiem naglej tej sytuacji.Nigdy nie bylo z tym problemu.
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Sprawdzałeś czy wirnik kręci się bez oporów.
    Wygląda na to że masz uszkodzone uzwojenie lub silnik ma zbyt duże opory na łożysku.
  • Poziom 8  
    Krecil sie bez oporu.Niestety z powodu fatalnej pogody nie mialem jak zmierzyc pradu.Moze ktos wie jaki powinien byc przy sprawnym a jaki przy uszkodzonym uzwojeniu.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam ze czytalem jeszcze o opilkach ze warto go wyciagnac i sprezonym powietrzem przedmuchac tylko czy to jest prawda.
  • Poziom 8  
    Prad przy polaczeniu na krotko wynosi 8V.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Sprawdzalem na alegro i cena calosci oczywiscie uzywanej z gwarancja 30 dni nie jest duza zaledwie 75zl z wysylka tylko czy czasem problem nie jest zupelnie gdzie indziej????
  • Specjalista grupy V.A.G.
  • Poziom 37  
    gutek242 napisał:
    Prad przy polaczeniu na krotko wynosi 8V.


    I to znaczy ,że pora udać się do elektryka.
  • Poziom 8  
    Ponawiam prosbe o pomoc.Zmienilem cala dmuchawe chodzilo bez problemu.Rano kiedy odpalilem auto znow wentylator chodzil na najwyzszych obrotach przejechalem kawalek odprowadzilem syna do przedszkola i ku mojemu zdziwieniu kiedy odpalilem znow auto bylo normalnie.Dzisiaj rano to samo po odpaleniu na maksa wentylator mimo ze byl ustawiony na pozycje 1 a pozniej jak ponownie odpalilem wszystko wrocilo do normy.Pojechalem do pracy auto stalo gdy go odpalilem znow na maksa chodzi dmuchawa i nie idzie jej w zaden sposob wylaaczyc.Zmienilem sterownik nawiewu bo przyszedl w komplecie z dmuchawa ale dalej to samo sprawdzilem tranzystor czy sie nie spalil ale jest ok.Pomozcie bo juz nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny.