Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis Verso - Toyota Avensis 2.0 D4D 2002r nie przekracza 1500 obr

Grupasilny 29 Apr 2015 18:36 8496 9
    Grupasilny
    Level 11  
    Witam wszystkich mam problem z Toyotą Avensis Verso 2.0 D4D, auto nie wchodzi powyżej 1500 obr. Po podłączeniu auta pod komputer zero błędów.
    Parametry przy 890br
    Ciśnienie na na listwie 27Mpa
    Korekcje Wtryskiwaczy
    Wtrysk 1 -2
    Wtrysk 2 -1
    Wtrysk 3 2
    Wtrysk 4 2
    Ciśnienie Map 96 kpa

Parametry przy 1500br
    Ciśnienie na na listwie 13Mpa
    Korekcje Wtryskiwaczy
    Wtrysk 1 -2
    Wtrysk 2 -1
    Wtrysk 3 1
    Wtrysk 4 2
    Ciśnienie Map 119 kpa
    Do tej pory wyczyszczone zaworki scv każdy przy podaniu napięcia pstryka wymieniony filtr paliwa.
    Olon
    Level 12  
    Taki spadek ciśnienia na listwie po podwyższeniu obrotów, w 100%-tach przypadków które miałem wiązał się z jakimś typem niedrożności na dopływie paliwa.

Możesz spróbować minąć wszystko, podłączając zewnętrzny zbiornik z ropą bezpośrednio do filtra paliwa. Podwieś go tak by paliwo samoczynnie napływało do przewodu. Jeśli efekt będzie pozytywny...

...oprócz filtra masz jeszcze sitko w dnie smoka , no i same przewody - dolotowy mógł zostać zmiażdżony przez jakąś przeszkodę, po której "prześlizgnęło" się podwozie. Jeśli tam na dole znajdziesz tez chłodnicę paliwa to warto ją prowizorycznie ominąć. Ostatnia sprawa to elektryczna, wstępna pompa paliwa, która może ale nie musi być zainstalowana. Jeśli jest (grube przewody idą do smoka w baku) to warto sprawdzić czy się obraca i daje ciśnienie (nie jest ono duże , około 0.5 bar).
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Prawdopodobne usterki ;filtr paliwa, pompa wys. ciś. zawory regulacyjne SCV
    na pompie , wtryskiwacze.Ciśnienie na szynie przy obr. bieg. jałowy 31 MPa. ma być. Ogólnie za niskie ciśnienie paliwa.
    Do sprawdzenia sprężarka turbo, elektrozawór sterujący.
    Grupasilny
    Level 11  
    Filtr wymieniłem zawory pracują czyszczone w nafcie. Ciśnienie wiem że za niskie tylko nie mogę znaleźć przyczyny tak szybkiego spadku przy dodawaniu gazu . Auto odpala bez najmniejszego problemu.
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Wymieniłem 10-ć przyczyn ,zaworki mają być nowe,mycie niewiele pomaga.
    Wystarczy że jeden wtrysk puszcza na przelewie i ciśnienia nie będzie.
    Demontaż wtrysków mocno utrudniony - pod pokrywą zaworów,tylko doświadczony
    mechanik pomoże.
    domex32
    Moderator of Cars
    Podaj jeszcze dawkę paliwa na wolnych obrotach.
    Grupasilny
    Level 11  
    Już wyciągałem wtryski z tego silnika co do zaworów z tego auta podkładane były do innej toyoty i pracowały poprawnie poza tym zazwyczaj wywaliły by P1228. Co do wtrysków to idą na sprawdzenie najgorsze jest to że auto normalnie pracowała aż w czasie jazdy spadło z obrotów do 1500 i tak pozostało.
    domex32
    Moderator of Cars
    Sądzę że wtryski to będzie strzał w dziesiątkę.

Całkiem nie dawno w rav4 walczyłem z podobnym problemem, i okazało się iż dwa wtryski puszczały ciśnienie przelewami, objawy też podobne, z tym że auto momentami nie chciało w ogóle odpalać, a zawory SCV obydwa wymienione już przede mną.
    Ruksha yurek
    Level 2  
    napizs czy udało się usterkę naprawić lub wyeliminować ewentualnie co było przyczyna....
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Udało się o przyczynach poczytaj od początku.