Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego

kajt55 29 Apr 2015 22:25 2211 8
Testo
  • #1
    kajt55
    Level 14  
    Dostałem spawarkę która szła do utylizacji. Jej problem polega na tym iż nie chce zajarzyć elektrody. Przy potarciu o zmasowany metal iskrzy tylko jak zimny ogień. Diody końcowe sprawdziłem i są ok. Tranzystory mosfet irfp460 również i sprawne. Wszystkie luty wyglądają ok. Ścieżki również całe.Zwęglony był rezystor prawdopodobnie 7W 2R2, wymieniony na nowy lecz brak rezultatu. Poprzedni właściciel miał uszkodzoną diodę led dwu kolorową. Zamontowałem nową, czerwono zieloną. Po załączeniu spawarki do sieci zapala się pomarańczowy kolor, palą się dwa kolory. Sam zielony czasami zapali się na sekundę podczas włączenia spawarki i przechodzi w pomarańczowy. Pomoże któryś z panów co wie o co chodzi? Pozdrawiam.

  • Testo
  • #2
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Może pozostaje w trybie załączenia anti stick.
  • Testo
  • #3
    kajt55
    Level 14  
    No dobrze, ale co uczynić aby znowu zaczęła działać?
  • #4
    kajt55
    Level 14  
    Napięcie na wyjściu ok 3,7v, strasznie się waha, skacze od 2,8v do 4,3. Pomoże ktoś zrobić mi tą spawarkę? Jestem spawaczem więc przydała by mi się. Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc oraz sugestie.
  • #5
    SQ5AZP
    Level 28  
    Spawarka jest w trybie ,,przegrzanie" lub ,,wadliwe zasilanie".
    Proponuję na początek spróbować sprawdzić czujniki termiczne (montowane w transformatorze głównym przetwornicy i na radiatorach elementów mocy).
    Dawno nie naprawiałem takiego klomora, nie mam na warsztacie żadnej podobnej, stąd trudno mi określić to precyzyjnie.
    A producenci chronią schematy ideowe i opisy konstrukcyjne przed serwisantami lepiej niż cnotę własnych żon czy córek...
  • #6
    kajt55
    Level 14  
    Znalazłem tylko jeden termostat normalnie zamknięty, przykręcony do radiatora z tranzystorami mocy. Ogrzałem go ciepłym powietrzem i rozłączył obieg, po ostudzeniu załączył. Więc jest ok. Nie mogę znaleźć tego na transformatorze o którym mówisz, zauważyłem jedynie na nim pętlę z cieniutkiego przewodu, którego oba końce dochodzą w pobliże przekaźnika na płytce. Wykonałem kilka fotek, proszę o jeszcze jakieś podpowiedzi.

    Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego Spawarka viper 160 turbo, nie chce zajarzyć łuku spawalniczego
  • #7
    SQ5AZP
    Level 28  
    Na trafo jest zazwyczaj wkładany pomiędzy uzwojenia. Można go zauważyć jedynie dzięki cienkim (0,2-0,35 mm^2 przewodom w izolacji teflonopodobnej. Na pewno nie ma termistorów (NTC lub PTC) poprzylepianych do radiatorów (czasami są wkładane w nawiercone w radiatorach gniazda i jedynie przewodziki wystają.
    Ale również może nie być. To proste urządzenie.
    Na jakim scalaku zrobiony jest generator sterowania przetwornicą? Czy są inne IC?
    prosze spisać oznaczenia z obudów.
    A! byłbym zapomniał. Powinno być połączenie (poprzez dzielnik oporowy) z + kondensatorów 470mikrofaradów do scalaka (często komparator 339 lub 393) służy do kontroli właściwego poziomu zasilania. A co najważniejsze - do sygnalizacji zadziałania używana jest ta sama dioda świecąca co do blokady termicznej. Proszę prześledzić połączenia, może po prostu padł rezystor dużej wartości - wówczas tak się zabezpiecza.
  • #8
    kajt55
    Level 14  
    Na trafo nie ma żadnego czujnika, w radiatorze jest tylko jeden termistor, lecz jest sprawny. Już nie mam na nią siły.
  • #9
    SQ5AZP
    Level 28  
    Proszę sprawdzić tranzystory IGBT oraz ich sterowania. W przypadku niektórych uszkodzeń objawem jest właśnie niskie napięcie wyjściowe (w granicach 1,5-4V). Do tego potrzebny jest oscyloskop i tester IGBT.