Duratec HE bez problemu jeździ na gazie,gorzej z E12. Pracowałem 12 lat w ASO Toyota i wiem co piszę.Toyota zalecała jedynie instalację Prins lub 3 generacji Vialle.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therebandi21 wrote:Duratec HE bez problemu jeździ na gazie,gorzej z E12. Pracowałem 12 lat w ASO Toyota i wiem co piszę.Toyota zalecała jedynie instalację Prins lub 3 generacji Vialle.
tzok wrote:Wygoda jest pojęciem dość subiektywnym. Prowadziłem Corollę E12, Mondeo mk. 2 i mk. 3, Astrę II, Octavię IIFL, a na co dzień jeżdżę Grande Punto. Jakoś nie odczuwam przepaści w wygodzie podróżowania. Do pracy dojeżdżam ok 70km (głównie drogi krajowe dwupasmowe i ekspresowe, kawałek autostrady), zdarzało mi się jeździć "trasy" kilkaset km i zdecydowanie nie zamieniłbym Punta na żadne z tych aut.
bandi21 wrote:Kune silniki M52 to prehistoria,produkowane w latach 90 tych. 1,9 to niezbyt popularny więc nie mam zdania ale też antyk. Owszem masz rację że to prostsze jednostki,ale przy tym budżecie kupować auto z dwudziestego wieku to moim zdaniem przesada.
helmud,zakosztować wygody w e46 lub Corolli to raczej skromne wymagania.Oba te auta są z tych mniej wygodnych i nawet do Mondeo MK3 nie ma co porównywać.Za 14 tysięcy kupisz dwa Fordy z benzynowym silnikiem 2,0 durarec HE z łańcuchem rozrządu który się nie psuje i nadaje się do LPG.Wcale cię nie namawiam na takie auto ale radzę rozsądek w czytaniu porad.
Kune wrote:Ale co chcesz udowodnić? Dałeś jednak wersję Octavii z automatem, wielofunkcyjną kierownicą, klimatronikiem, nawigacją i elektryką fotela i Grande w wersji "goło i wesoło" (poza najbiedniejszą wersją wielofunkcyjnej kierownicy). Niemniej w obu masz wygodną pozycję za kierownicą (taka sama regulacja fotela: odległość od kierownicy, pochylenie oparcia, twardość oparcia, wysokość siedziska), przed oczami komputer pokładowy i sterowanie radia z kierownicy. Jednym i drugim jeździ mi się wygodnie ale Punto było o połowę tańsze, są za nie niższe opłaty, komplet opon zimowych jest 1/3 tańszy (15" vs 16") mniej pali i łatwiej je zaparkować na ciasnym parkingu.Nawet nie daje tutaj wersji RS z Octavii a tym bardziej L&K.
tzok wrote:Bardziej interesuje mnie:
- gdzie to zaparkuję,
- ile kosztują materiały eksploatacyjne (olej, filtry, komplet nowych, markowych opon, amortyzatory, sprężyny, klocki hamulcowe, tarcze, przeguby, sprzęgło, etc.),
- ile kosztuje ubezpieczenie,
- ile to pali,
- jeśli kupujesz droższe starsze auto, to warto też zwrócić uwagę na dostępność używanych części mechanicznych, takich jak silnik czy skrzynia biegów.
nioop wrote:Jeździłem Corollą E12 z automatyczną klimą, jeżdżę Octavią IIFL z automatyczną klimą - nie uważam tego za cudowny wynalazek. Jest więcej kręcenia (a w Corolli klikania) niż przy manualu. Słońce przyświeci na deskę i już automatyka wariuje. Po mieście i tak zawsze jeżdżę bez klimy, a w trasie na manualu też ustawię i nie ruszam.Tak samo jak wersja z automatyczną klimą - Przecież to cudowny wynalazek, ustawiasz 20 stopni i jedziesz.
nioop wrote:Przy maualu masz 2 linki łączące pokrętła z klapą mieszającą i rozdzielającą, a dwustrefowy klimatronik to kilka czujników temperatury i oświetlenia i kilka serwomechanizmów, do tego osobne zestawy klap mieszających i sterujących na dwie strony, no i elektronika która tym wszystkim steruje. Sprężarka i jej układ sterowania są takie same.A jest przy tym sam samo awaryjne jak zwykła klima.
nioop wrote:Niczego takiego nie twierdziłem - twierdziłem tylko, że BMW ma mało nowoczesne wnętrze, oraz że wnętrze Punta jest wygodne i funkcjonalne. Moje Punto ma 9 lat i ponad 200 tys. km przebiegu i... nic mi w nim płatami nie odłazi, jak ktoś wylewa butelkę Plaka na miesiąc to może i mu potem odłazi farba z deski.jednak stwierdzenie iż wnętrze punto (z którego jak każdy wie farba odpada płatami), bije na głowe BMW, Skody i inne auta jest zdecydowanie przesadzone..
Kune wrote:Croma to bardziej Saab 9-3/Vectra C.podobnie jak niedoceniona Croma (która niestety jest Oplem Signum).
Kune wrote:Bravo II kupisz za 15 tys. zł ale nie polecam, chcesz dobry egzemplarz to trzeba dołożyć z 6-8 tys....Ale w temacie Fiata, czy czasem Fiat Bravo nie jest już w granicach 15000 zl do kupienia?
Kune wrote:Ale właśnie nie rozumiem dlaczego? Co w nim jest niewygodnego? Przejechałem 500km Puntem i Octavią - nie widzę wielkiej różnicy, na pewno nie takiej która uzasadniałaby 2x wyższą cenę.Chce udowodnić, że Punto nawet z multifunkcją i czym tam jeszcze nigdy nie będzie wygodnym autem.
Kune wrote:Chyba wyklepana z "przystanku". Poniżej 40 tys. zł nie ma nic wartego uwagi, chyba że najsłabsza benzyna. Lift to druga połowa 2009. Ojciec ma taką z 1.9TDI-PD, dwa lata temu dał za nią 40 tys. zł ale miała ponad 180 tys. km przebiegu, była po solidnym dzwonie, a i tak to była dobra cena.Skoda to po lifcie (od 2008?) to raczej od 25-.
nioop wrote:Zapewniam, że umiem jeździć tylko E39 jest jakby trochę dłuższe i szersze...Ad.1. Nie mam żadnych problemów, nie zdarzyło mi się jeszcze bym nie mógł zaparkować, wystarczy umieć jeździć ;p
nioop wrote:
Nie jeździłem Corsą D ale z opinii osób które jeździły oboma prowadzi się gorzej niż Punto i to mimo twardszego zawieszenia - jest to o tyle dziwne, że to bliźniacze auta.
tzok wrote:Kune wrote:Croma to bardziej Saab 9-3/Vectra C.podobnie jak niedoceniona Croma (która niestety jest Oplem Signum).
tzok wrote:Chyba wyklepana z "przystanku". Poniżej 40 tys. zł nie ma nic wartego uwagi, chyba że najsłabsza benzyna. Lift to druga połowa 2009. Ojciec ma taką z 1.9TDI-PD, dwa lata temu dał za nią 40 tys. zł ale miała ponad 180 tys. km przebiegu, była po solidnym dzwonie, a i tak to była dobra cena.
Kune wrote:Grande Punto i Corsa D to mechanicznie dokładnie ten sam samochód, różnice są tylko w silnikach benzynowych. Płyta podłogowa i zawieszenie jest od GM/Opel, a diesle od Fiata (swoista ciekawostka, że niektóre części sygnowane logo Magneti Marelli w ASO Opla są tańsze niż w ASO Fiata).Nigdy nie myślałem, że to bliźniacze auta. Silnikowo owszem, ale płyta i zawieszenie również? Byłbym zaskoczony.
Kune wrote:Saab wprowadził "kilka" modyfikacji, Fiat je również przejął.A to nic innego jak Signum, badź odwrotnie
Kune wrote:No cóż, ja nie miałem takiego bogatego kolegi i musiałem kupować z ogłoszenia. Ceny na Śląsku są wysokie, a na drugi koniec Polski nie mam czasu jeździć. Zresztą dość się najeździłem by zastać jakiś nie nadający się do niczego wrak.Widzisz, a ja sprzedałem mojemu koledze kombi 2010 1.9TDI z polskiego salonu, od pierwszego właściciela z przebiegiem 180kkm, pełną książka za 28000, ponad rok temu.
tzok wrote:Kune wrote:No cóż, ja nie miałem takiego bogatego kolegi i musiałem kupować z ogłoszenia. Ceny na Śląsku są wysokie, a na drugi koniec Polski nie mam czasu jeździć. Zresztą dość się najeździłem by zastać jakiś nie nadający się do niczego wrak.Widzisz, a ja sprzedałem mojemu koledze kombi 2010 1.9TDI z polskiego salonu, od pierwszego właściciela z przebiegiem 180kkm, pełną książka za 28000, ponad rok temu.