Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"Trwa uruchamianie systemu windows"- system nie odpala

15kubik 30 Apr 2015 15:29 10518 9
    15kubik
    Level 13  
    Witam,

Mam problem z uruchomieniem mojego laptopa. Otóż musiałem zostawić włączonego laptopa na noc, więc ustawiłem czas po którym laptop wygasi ekran na 1 minutę. Rano chciałem skorzystać z komputera, więc ruszyłem myszką ale o dziwo nic się nie stało, ekran się nie włączył. Po kilku chwilach ekran się włączył lecz nic nie działało tj. myszka ani touchpad nie reagowały podobnie klawiatura, ale po ok. 2 minutach wszystko się odcięło. Skorzystałem z internetu i zostawiłem komputer, który oczywiście po minucie się wygasił. Po powrocie ze szkoły sytuacja się powtórzyła tylko że tym razem ekran się nie uruchomił. Postanowiłem wyłączyć laptopa poprzez odcięcie zasilania. Po ponownym uruchomieniu laptopa pokazuję się okienko w którym można odpalić bios a po nim pokazuję się logo windowsa i napis "Trwa uruchamianie systemu Windows" i tak już w nieskonczoność. Zauważyłem też, że cały czas pali się ikonka dysku, tak jakby cały czas pracował. Nie mam pojęcia co się stało, laptopa mam od prawie 4 lat i nigdy czegoś takiego nie miałem.

Specyfikacja:
    Windows 7 Home Premium
    Laptop Samsung RF511
    Intel i5 2450M 2,5GHz
    Nvidia GT 540M 1GB
    Dysk twardy 1 TB
    6GB RAM

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    dedito
    Level 39  
    Wybierz F8 i spróbuj ostatniej działającej konfiguracji lub użyj przywrcania systemu.
  • Helpful post
    GarrutoSan
    Level 29  
    Uruchom komputer i w trakcie uruchamiania naciskaj klawisz F8.
    Pojawi się zaawansowane menu uruchamiania. Wybierz ostatnia znana dobra konfiguracja.

EDIT:

Widzę, że kolega mnie ubiegł :)
    15kubik
    Level 13  
    Niestety podczas uruchamiania komputera w momencie kiedy można uruchomić BIOS kiedy klikam F8 nic się nie dzieje. Po prostu okno znika i pojawia się logo windowsa i dalej to samo.

EDIT:

Jednak udało mi się uruchomić w tym trybie laptop lecz sytuacja jest taka sama. Natomiast na początku ikona dysku zaczęła mrygać, podobnie myszka, jednak nadal jest to samo.
    dedito
    Level 39  
    Spróbuj uruchomić w trybie awaryjnym.
    15kubik
    Level 13  
    Po uruchomieniu w trybie awaryjnym wyskoczył proces "Ładowania plików systemu Windows" następnie zapełniła się lista. Na samym dole jest informacja "Czekaj..." i na tym stanęło.
    dedito
    Level 39  
    To zobacz jeszcze czy po wybraniu F8 jest tam opcja odzyskiwania systemu.
  • Helpful post
    winmap
    Level 37  
    Najprawdopodobniej dysk padł.
    Jemu bym się przyjrzał. W laptopach ostatnio dyski i grafika to porażka.

Jeżeli ostatnie działające konfiguracje i awaryjny nie pomagają możesz spróbować ostatecznie formatu o ile nikt nic nie doradzi. Ostatnio dwa lapki podobne robiłem i winą były niestety dyski ale u Ciebie może będzie inaczej oby.
  • Helpful post
    iagre
    Level 35  
    Uruchom jakieś Live-Cd i sprawdź SMART dysku. Przy okazji MEMTEST też można by zrobić.
    15kubik
    Level 13  
    Dziękuje za rady. Oddałem laptopa do speca i okazało się że padł dysk twardy.