Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK WR340G - konfiguracja

01 Maj 2015 13:25 1503 32
  • Poziom 5  
    Mam problem z routerem TP-LINK WR340G. Po burzy padł internet, brat zresetował ustawienia routera i nie wiem teraz jak go teraz skonfigurować. Do portu nr 1 miałem włożony kabel od neta (port WAN jest uszkodzony), a do portu nr 3 kabel od routera do kompa. Diody WAN, 1 i 3 się świecą, ale dostępu do neta nie ma. Na stronie konfiguracyjnej w zakładce Status w sekcji WAN cały czas jest "Obtaining network parameters..." Próbowałem już klonowania MAC ale to nic nie dało. Ktoś potrafi pomóc ?
  • PCBway
  • Moderator - Sieci, Internet
    Masz możliwość zalogowanie się przez przeglądarkę na router?
  • Poziom 43  
    Skoro port WAN jest uszkodzony to nie będziesz mieć na nim połączenia. Masz przed tym routerem jakiś modem lub jakiekolwiek inne urządzenie?
  • PCBway
  • Poziom 5  
    Mam możliwość zalogowania się przez przeglądarkę.
    Przed routerem nie mam modemu. Na pewno da się to jakoś skonfigurować bez podłączania kabla do portu WAN, bo dotychczas tak było i wszystko działało.
  • Poziom 43  
    Po zalogowaniu się na router wyłącz serwer DHCP i spróbuj połączyć się.
  • Poziom 5  
    Podłączyłem teraz wszystko jeszcze raz i internet przez kabel działa, ale sieć WiFi nie jest widoczna(dioda WLAN się świeci) i nie mogę wejść przez przeglądarkę do konfiguracji routera
  • Poziom 43  
    Inaczej- zresetuj jeszcze raz router, zaloguj się i ustaw IP LAN na 192.168.0.222 na sztywno. Zostaw włączony serwer DHCP.
  • Poziom 5  
    Zanim napisałeś posta zresetowałem router- rozłączyłem wszystko i podłączyłem jeszcze raz, internet przestał działać. Wszedłem w konfigurację routera w przeglądarce, wyłączyłem DHCP i internet działa, ale znowu tylko po kablu, zaraz sprawdzę z ustawieniem na sztywno IP LAN
  • Poziom 43  
    Czy nazwa sieci wifi nadawana przez router jest widoczna?
  • Poziom 5  
    Nie, nazwa nie jest widoczna
  • Poziom 43  
    Sieć wifi w routerze jest włączona- enable?
  • Poziom 5  
    Wydaje mi się że tak, pare godzin temu sieć była widoczna a nie zmieniałem nic w ustawieniach wifi. Teraz nie mogę tego sprawdzić, bo jak internet działa to nie mogę wejść na stronę z konfiguracją routera. A może spróbować skonfigurować router przez kreatora na płycie dołączonej do routera ?
  • Poziom 43  
    Jak ustawiłeś na sztywno adres LAN to na niego musisz się zalogować.
  • Poziom 5  
    Nie ustawiłem LAN na sztywno, nie udało mi się wejść do konfiguracji routera. Sprawdziłem w ipconfig /all bramę domyślną, jest nią 192.168.1.1 ale wpisując ten adres w przeglądarkę nic się nie dzieje, a po wpisaniu www.tplinklogin.net przekierowuje mnie na taką stronę

    TP-LINK WR340G - konfiguracja
  • Moderator - Sieci, Internet
    TP-linka masz prawdopodobnie w innej podsieci niż ta na karcie sieciowej.
  • Poziom 43  
    Zresetuj go jeszcze raz do ustawień fabrycznych, tak aby był włączony domyslnie serwer DHCP i spróbuj się zalogować.
  • Poziom 5  
    Po resecie routera przyciskiem na obudowie sieć wifi jest widoczna i można się z nią połączyć ale nie ma żadnych zabezpieczeń, można je ustawić tylko przez konfigurację w przeglądarce a tam nie mogę wejść bo powtarza się sytuacja z mojego poprzedniego posta
  • Poziom 43  
    Próbowałeś przez różne przeglądarki? Przez wifi także nie można się zalogować?
  • Moderator - Sieci, Internet
    @ukasz32167 - podłącz się bezpośrednio pod kabel (bez TP-linka) od dostawcy internetu i pokaż komendę ipconfig /all kiedy masz dostęp do internetu - Link
  • Poziom 5  
    Próbowałem na IE i jest to samo, przez wifi też nie mogę się zalogować, do tego wifi nie działa na telefonie

    Dodano po 3 [minuty]:

    Code:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\Ukasz>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

       Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Ukasz-Komputer
       Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
       Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Mieszany
       Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
       Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : C0-F8-DA-77-17-76
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : B8-70-F4-87-72-44
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::8945:1b63:29d6:5ef1%11(Preferowane)

       Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.249(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 1 maja 2015 16:09:58
       Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 2 maja 2015 04:22:27
       Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 246968564
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1C-05-17-D8-B8-70-F4-87-72-44

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 178.219.96.3
                                           178.219.96.4
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta Ethernet VirtualBox Host-Only Network:

       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 08-00-27-00-F8-B4
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
       Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::fcfb:afd6:a21d:198e%14(Preferowane)

       Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.56.1(Preferowane)
       Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Brama domyślna. . . . . . . . . . :
       Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 419954727
       Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1C-05-17-D8-B8-70-F4-87-72-44

       Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                           fec0:0:0:ffff::2%1
                                           fec0:0:0:ffff::3%1
       NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.{AE78136E-4FA7-42CB-923A-A3633AF34D90}:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{5498E53D-E154-47C9-B9E7-0F7178703B93}:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{D3AD8FD8-4FB9-41DE-B474-0566B9784C62}:

       Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #4
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    C:\Users\Ukasz>
  • Moderator - Sieci, Internet
    Podczas tego testu miałeś dostęp do internetu?
  • Poziom 5  
    Tak, jak podłącze kabel od internetu bezpośrednio do komputera, nie przez router to internet działa bez problemu
  • Moderator - Sieci, Internet
    To teraz reset TP-linka do ustawień fabrycznych, łączysz go tylko do komputera (nie do internetu) logujesz się przez 192.168.1.1, zmieniasz adres IP (NETWORK->LAN) na 192.168.1.254 i wyłączasz DHCP (disable). Robisz reboot routera. Po czym podłączasz kabel z internetem do portu LAN i sprawdzasz czy masz dostęp do internetu. Logujesz się wtedy na adres http://192.168.1.254 i konfigurujesz dostęp bezprzewodowy.
  • Poziom 5  
    Po zmianie ustawień zabezpieczeń nie mogę połączyć się przez wifi, przez kabel działa normalnie
  • Poziom 43  
    Czyli wracamy do punktu wyjścia. Hasło wpisujesz poprawne podczas łączenia do sieci wifi? Pokaż jakieś zrzuty z ustawień wifi w routerze o ile to możliwe.
  • Poziom 5  
    Wszystkie zakładki z sekcji Wireless
    TP-LINK WR340G - konfiguracja TP-LINK WR340G - konfiguracja TP-LINK WR340G - konfiguracja TP-LINK WR340G - konfiguracja TP-LINK WR340G - konfiguracja

    Hasło na pewno poprawne, sprawdzałem na 2 laptopach i telefonie i nigdzie nie działa
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Dziwna sytuacja. Pokaż jeszcze zakładkę DHCP. Dioda od wifi na routerze wskazuje pracę- świeci?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Kodowanie ustaw na AES, po zmianie zrób reboot urządzenia. Usuń też nazwę sieci z systemów i połącz się ponownie.
  • Poziom 5  
    Dioda od wifi na routerze miga, zakładka dhcp

    TP-LINK WR340G - konfiguracja

    Po zmianie kodowania na AES nadal to samo

    TP-LINK WR340G - konfiguracja
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    Usunąłeś nazwę sieci z systemu i połączyłeś się ponownie wpisując hasło?