Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB Canva cb-278 - czasami mnie słychać idealnie, czasami w ogóle

kriz24 01 May 2015 13:27 2193 8
    kriz24
    Level 8  
    Witam,

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Posiadam radio Canva cb-278 + antena titanium ml-145 (148cm). Całość zestrojona poprawnie (swr 1-1.2, 19-1.1, 40-1.4).
    Mój problem polega na tym, że podczas jazdy czasami w ogóle mnie nie słychać. Czasami jest ok, innym razem nadaję (kontrolka TX na radiu świeci) - nie słychać mnie. Zaznaczyć muszę, że o dziwo raz jest ok, innym razem mnie nie słychać.
    Dziś sprawdzałem radio, gdy samochód stał - zasięg odbioru i nadawania ok. 5-6 km. Teren średnio zabudowany. Generalnie na odbiór nie narzekam. Problem to nadawanie. I co najgorsze tylko czasami. Sprawdziłem miernikiem antenę, kabel - nie ma zwarcia.
    Podejrzewam mikrofon (początkowo miał zwarcie, cały czas "przeskakiwały" kanały) musiałem rozebrać wtyczkę i zaizolować precyzyjnie jeden kabelek.
    Mikrofon ma funkcję nadawania, ASQ, kanał DOWN i UP.
    Rozebrałem mikrofon oraz wtyczkę, aby sprawdzić czy nie jest uszkodzony jakiś kabelek i wygląda to tak (sprawdzone miernikiem, test przejścia, ciągłości):
    1. kabelek bez izolacji w mikrofonie - jest przejście do pin 1
    2. kabelek żółty w mikrofonie - jest przejście do pin 2
    3. kabelek biały w mikrofonie - jest przejście do pin 3
    4. kabelek czerwony w mikrofonie - jest przejście do pin 4
    5. kabelek zielony w mikrofonie - jest przejście do pin 5
    6. kabelek czarny w mikrofonie - jest przejście do pin 6

- po wciśnięciu UP jest przejście na pin 1 i 5 (dźwięk miernika)
    - po wciśnięciu DOWN jest przejście na pin 1 i 6 (dźwięk miernika)
    - po wciśnięciu ASQ jest przejście na pin 1 i 4 (dźwięk miernika)
    ... i teraz najważniejsze po naciśnięciu nadawania jest przejście na pin 1 i 3 (dźwięk miernika) oraz
    sprawdzając pin 1 i 2 miernik w teście ciągłości nie "piszczy", ale na wyświetlaczu miernika pojawiają się cyfry i zatrzymuje się na wartości ok 1180.
    Czy tak ma być, czy jest to prawidłowe? Czy może tutaj gdzieś tracę moc w nadawaniu?
    Niestety nie znam nikogo z takim samym radiem, aby móc porównać.
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam.
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To znaczy że czasem podczas nadawania nie świecą się cztery diody w słupku, a świeci się tylko dioda TX?
    kriz24
    Level 8  
    Świeci tylko TX, ale z tego co się zorientowałem, w tym modelu radia podczas nadawania ma świecić tylko kontrola TX.
    kriss51
    W takim wypadku trzeba by sprawdzić radio pod kontem zimnych lutowań skoro raz działa nadawanie, a raz nie. Oczywiście rozumiem że w czasie jak Ciebie nie słychać to ty słyszysz ok?
    kriz24
    Level 8  
    Tak. Odsłuch mam cały czas ok. Nie wiem dlaczego dzieje się tak tylko czasami. Ostatnio problem nie wystepuje...
    kriss51
    Tak jak pisałem wcześniej. Sprawdź zimne luty w torze nadajnika i okolicach VCO. Zapewne to będzie powodem tej choroby. Może też być tak że moc jest, a brak modulacji. Wtedy to już sprawa kabla mikrofonowego, a dokładniej jednego przewodu który podłączony jest do wkładki mikrofonowej. Najlepiej podczas uszkodzenia zmierzyć moc nadajnika. Najwygodniej na jakiś czas podłączyć miernik mocy i monitorować co dzieje się z nadajnikiem.
    kriz24
    Level 8  
    Sprawdziłem, że gdy nadaję to na 2 radiu pokazuje dużą siłę mojego sygnału, ale nie słychać, tego co mówię. Drugi samochód stoi 20 metrów dalej - widać max siłę mojego sygnału, ale nic nie słychać. Pomiary kabli pomiędzy mikrofonem a wtyczką zawarłem w 1 poście. Dosyć dokładnie to opisałem. Które kabelki będą do poprawki? Wkładka mikrofonu jest połączona z płytką 2 kabelkami: czarnym i czerwonym.
    User removed account
    Level 1  
    kriss51
    kriz24 wrote:
    Sprawdziłem, że gdy nadaję to na 2 radiu pokazuje dużą siłę mojego sygnału, ale nie słychać, tego co mówię.

W takim razie bezdyskusyjnie sprawdź mikrofon to znaczy: poprawność podłączenia kabla do wtyczki, kabelki w mikrofonie oraz sam przełącznik PTT. Sam kabel raczej na mój nos odpada, bo inaczej były by tzw. trzaski na twej modulacji.