Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przerobiebie lodówki.

24 Maj 2005 00:45 4048 11
  • Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam pytanie do szanownego forum. Jestem piwowarem amatorem i ciekawi mnie czy można przerobić w miare niskim nakładem finansowym na urządzenie, które możnabyłoby wykorzystać w piwowarstwie. Chodzi o schłodzenie brzeczki o pojemnośco ok 30L.
    Ze względu na wielkość wiader fermentacyjnych, które są duże i lodówka musiała by być gigantyczna. Zatem pierwsze pytanie. Czy można w ogóle przenieść "bebechy" np małej lodówki do nowej innego kształtu obudowy wykonanej ze steropianu, albo innego materiału?
    Kolejny problem to pomiar temperatury. Lodówka musiałaby chłodzić do momentu, gdy fermentująca brzeczka osiągnie zadaną temperature,czyli pomiar temperatury w cieczy. ( szeroki zakres temperatur od +1st C do +16st C).

    Dziękuję za odpowiedz.
  • Poziom 12  
    oczywicie potrzebyjesz chlodnie i kompresor o wydajnosci okolo 5KW i osprzet
  • Poziom 21  
    Wszystko się da ale to nie jest takie proste. 30 litrów to nie jest tak dużo najmniejsze chłodziarki mają pojemność komory 155 litrów.

    Problem polega na tym jak szybko chcesz to schłodzić i z jakiej temperatury. Teoretycznie gdybyś umieścił zbiornik w środku to trwało by to Dłuugooo. Pod tym względem GE1739 ma racje że gdybyś to chciał zrobić szybko to potrzebował byś ogromnej mocy chłodzenia. Przewiduje że w zwykłej chłodziarce trwało by to minimum 24 godziny z temperatury pokojowej.

    Oryginalny termostat pozwala ci regulować temperaturę w zakresie 7-3 stopni w produkcie. Zawsze można coś pokombinować ze zwiększeniem tego zakresu.

    Opisz dokładnie jak wygląda zbiornik który masz schłodzić. Może coś wymyślimy razem z innymi uczestnikami Elektrody. Będziesz nam winny PIWO ;)
  • Poziom 2  
    Zbiornik to normalne wiadro 33L. (zdięcia są na stronach www.biowin.pl i www.browamator.pl) A trzebabyłoby to schłodzić z ok 25 st C do 7 - 10 st C. Czas 24h to by wystarczyło na schłodzenie brzeczki, na szczęście nie musi to być szybko schłodzone. Najważniejsze w tym jest to ,ze ma być to utrzymywane w miare stałej temperaturze (w najgorszym wypadku skoki temperatur nie powinny być większe jak 3-5 st C) i oczywiście konstrukcja powinna być w miare prosta. Sama kontrukcja chłodni mogła by być stworzona ze steropianu odpowiedniej grubości. Na początek możnabyłoby wymusić większą moc wrzucając zamrożony lód w np butelkach po wodzie mineralnej ,a urządzenie takie powinno utrzymać stałą temperature w brzeczce... Za wszelkie pomysły wielkie dzięki.
  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    1. Czas chlodzenia w Twoim przypadku dla agregatu od lodowki (np. jakis stary Minsk) na pewno bylby krotszy niz 24godz.
    Problelem jest tylko nie dostosowanie sprezarki do pracy przy takich temperaturach odparowania. Po prostu przegrzalaby sie sprezarka gdybys zanurzyl to w kąpieli o takiej temperaturze. Nawet gdybys zastosowal bardzo intensywne chlodzenie sprezarki to silnik zamontowany w niej ma po prostu za małą moc dla takich warunkow i pracowalby z wiekszym poślizgiem. To znaczy potezne grzanie i krotszy żywot.

    2. Utrzymanie stabilnej temperatury przy cieczy a nie powietrzu jako medium przekazywania ciepla nie stanowi zadnego problemu.
  • Poziom 2  
    Chyba najłatwiejszym sposobem na zrobienie takich chłodziarki to po prostu pocięcie starej lodówki/chłodziarki i "dobudowanie" większej komory by wiaderko się zmieściło. Teraz powinienem w sumie spytać jaki sprzęt byłaby najlepszy do takiej modyfikacji? A i czy termostat niemógłby być zbudowany od początku? elektroniczy ,tak aby zanurzyć taki czujniczek w piwie i w momencie jak temperatura podwyższy się to cały sprzęt chłodniczy będzie się uruchamiał wtedy?
  • Poziom 20  
    Poszukaj po wsiach schładzarek do mleka.Przerabiane one były masowo w czasach komuny na lodówki.Prawdopodobnie znalazłbym taką u swoich rodziców.Możesz zastosować też zamrażarkę skrzyniową (otwieraną z góry).Były takie nawet ze 150cio litrowe.Przeregulujesz ,albo wymienisz termostat i problem z głowy.
  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    Makaron81 napisał:
    Chyba najłatwiejszym sposobem na zrobienie takich chłodziarki to po prostu pocięcie starej lodówki/chłodziarki i "dobudowanie" większej komory by wiaderko się zmieściło. Teraz powinienem w sumie spytać jaki sprzęt byłaby najlepszy do takiej modyfikacji? A i czy termostat niemógłby być zbudowany od początku? elektroniczy ,tak aby zanurzyć taki czujniczek w piwie i w momencie jak temperatura podwyższy się to cały sprzęt chłodniczy będzie się uruchamiał wtedy?


    Przeczytaj dokladnie co napisalem w poprzednim poscie.
    Mam na mysli zbyt duze obciazenie sprezarki w takich warunkach. Gdyby nie to cala reszta to pestka. Jaki termostat to juz bez znaczenia, czy kupisz gotowy mechaniczny na taki zakres (za "grosze"), czy kupisz elektroniczny, czy sam zrobisz elektroniczny.
    Jezeli juz sie upierasz to z punktu widzenia latwosci zaadaptowania parownika to poszukaj na zlomie sprawnego Polara TS136 (TS135) a jeszcze lepiej TS176 (mocniejsza sprezarka). Nie bierz pod uwage nowych konstrukcji bo nie oddzielisz parownika od komory ;)
    Ze starych lodowek latwo wyjmiesz caly agregat i przy zachowaniu ostroznosci niczego nie uszkodzisz. Parownik mozna wyginac do potrzebnych rozmiarow, rowniez ostroznie.
    Niczego nie musisz rozcinac!
  • Poziom 2  
    Jako kompletny żóltodziub w kwesti chlodnictwa musze zadac pytanie, bo po prostu do konca nie rozumiem. Na czym polegają utrudnione warunki pracy takiej sprężarki i niby z czego to ma wypływać? Dlatego,że taką ilość (30L) jest trudno schłodzić? Bo może faktycznie zastosować jako "dodatek" wkłady lodowe jako wspierające działanie takiej chłodziarki by zmniejszyć ciężar pracy tego sprzętu?
  • Poziom 12  
    kwestja jest taka ile chcesz wydac na chlodnie do piwa jezeli do wlasnego uzytku to mozna kupi z alegro
  • Specjalista urządzeń chłodniczych
    Makaron81 napisał:
    Na czym polegają utrudnione warunki pracy takiej sprężarki i niby z czego to ma wypływać? Dlatego,że taką ilość (30L) jest trudno schłodzić?


    Nie dlatego ze taka ilosc trudno schlodzic tylko dlatego ze w lodowce starego typu czynnik chlodniczy paruje w temperaturze -10 ÷ -20 stopni C co odpowiada cisnieniu ponizej 1bara w ustabilizowanych warunkach.
    W Twoim przypadku sprezarka mialaby kilka barów po stronie niskiego cisnienia i szybko by sie wykończyła.
    Wklady lodowe sobie daruj, jezeli juz zamontuj dwa agregaty.
  • Poziom 16  
    Uzupełniająć elektryka2000
    Jeśli podniesiesz temp odpatowania do np+5 to zwiększy się istotnie wydajność chłodnicza całego układu i okarze się, że skraplacz jest za mały a ciśnienie na tłoczeniu za wysokie wzrośnie prąd sprężarki itd......Potem pytanie : co to jes,że spręzarka nie chce mi się włączyć. pstryka tylko.
    Najlepiej na bazie sterych elementów złożyć obieg z wydajniejszym skraplaczem (z wentylatorem-wymuszony obieg powietrza), krótszą (Odpowiednią )kapilarą. Pewnie będzie chodził podobnie jak schładzarki do mleka.
    Misiek