Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SGS43B12EU/43 - nie pobiera wody

kojak60 11 Jun 2015 11:04 19335 36
Bosch
  • #31
    kojak60
    Level 8  
    Wygląda na to że elektrozawór dostaje zasilanie zaraz po włączeniu i jest stale zasilany. Jedyny wyjątek gdy ręcznie podniosę dźwignię aqua stopu.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Pompa myjąca również. Programator po naprawie był sprawdzony przez specjalistę. Jest OK.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Może coś źle podłączyłem? Dzisiaj sprawdzę. Mikrowłączniki w okolicach hydrostatu są sprawne. Hydrostat działa.
    Pytanie:
    Który element hydrostatu zatrzymuje dopływ wody bez jej wylewania?
    Niebieski? Wcześniej myślałem że uruchamia pompę myjącą, ale ona działa bez względu na stan włączenia lub wyłączenia przypisanego do niego mikrowłącznika. :(

    Dodano po 27 [minuty]:

    Rewelacja. Wydawało mi się że przeczytałem niemalże wszystko, a tu u użytkownika SanceS znalazłem taką perełkę.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13928399#13928399

    Już wiem, że niebieski jest od poziomu wody, tylko dlaczego pomimo przełączania się mikro woda wciąż napływa????
  • Bosch
  • #32
    RFTiTONSIL
    Level 18  
    Ja miałem raz zmywarkę Boscha coś w podobieństwie,wymieniłem pompę myjącą,poskładałem włączyłem a ona wody nie pobiera.Okazało się że mikro włącznik nie do końca był podłączony.Radze jeszcze posprawdzać podłączenie modułu.
  • Bosch
  • #33
    kojak60
    Level 8  
    Dzięki za radę.
    Coś widocznie źle podłączyłem, ponieważ faza jest na elektrozaworze nawet po wyłączeniu zasilania (sprawdzałem "fazerem"). :(
    Moduł raczej trudno źle podłączyć, na kostkach są klucze (podobnie jak w komputerach) i trudno byłoby je podłączyć odwrotnie.
    Z głupoty porozpinałem wszystkie połączenia elektryczne i po upływie dwóch tygodni tygodni miałem z problemy z połączeniem.
    Teoretycznie wszystko jest dobrze podłączone, tyle tylko że
    ............ nie działa. :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jutro ponownie sprawdzę podłączenie modułu.
  • #34
    kojak60
    Level 8  
    Sprawdziłem już chyba wszystko. Zmywarka ciągle pobiera wodę od momentu włączenia zasilania (wyjątek - gdy podniosę dźwignię od aqua stopu). Mikrowłączniki działają prawidłowo. Wygląda na to jakby elektrozawór dostawał jakieś "lewe" zasilanie, niezależnie od włączenia lub wyłączenia mikrowłącznika.
    Skończyły mi się już pomysły.
    Co robić dalej???
  • Helpful post
    #35
    peter falk
    Home appliances specialist
    kojak60 wrote:
    Wygląda na to jakby elektrozawór dostawał jakieś "lewe" zasilani

    ..z modułu. Wygląda na to, że nie do końca jest sprawny. Masz schemat (Który mi jakoś "nie pasi" do modułu) podłączenia - wyjmij moduł i leć po ścieżkach od wtyczki elektrozaworu. Triak Z9M (lub jego sterowanie) na module wykonawczym, wydaje się być wysoce podejrzany. No i nie wiem, czy został wymieniony ten scalaczek SMD w rogu . W nim siedzą 4 triaki sterujące elektrozaworami regeneracji i dozownikiem . Rezystory pod układem nie spaliły się ot tak.
  • Helpful post
    #36
    jackthenight
    Level 12  
    kojak60 wrote:

    1.Czarne urządzenie na grzałce to termostat czy rozdzielacz?


    2. A to przyłącze elektryczne na elemencie grzejnym ?


    3. Co to jest to brązowe "cudo" na zdjęciu? Na jakiej zasadzie to działa?



    Ad. 1 To jest silniczek który rozdziela wodę na górną i dolną dyszę.
    Ad. 2 To jest włącznik ciśnieniowy, którego zadaniem jest włączenie grzania grzałki
    tylko w momencie pracy pompy.

    Ad3. To jest tak naprawdę termostat z grzałką, którego zadaniem jest otworzenie klapki z środkiem myjącym oraz płynu nabłyszczającego. Tak sobie wymyślił Bosch, że podgrzewa w tym cudzie grzałkę, która powoduje rozszerzanie się termostatu, który to otwiera klapkę itd. A obok tego po lewej stronie masz z trzema czerwonymi przewodami i białą wtyczką masz czujnik obecności środka nabłyszczającego.


    Co do płytki to te elementy zaznaczone na czerwono są również do wymiany :
  • #37
    kojak60
    Level 8  
    Z modułem nie mogliśmy sobie dać rady, więc zaniosłem go do specjalisty który mi go naprawił, sprawdził i uruchomił.
    Jest dwóch takich specjalistów we Wrocławiu.
    Być może jest jakiś błąd. Sprawdzę ścieżki.
    Dzięki panowie za rady i informacje.
    Pozdrawiam