Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-L32C10P - słabe podświetlanie matrycy (wyłacza się po czasie)

Cobra 04 May 2015 13:32 2403 7
    Cobra
    Level 26  
    Witam.
    Panasonic TX-L32C10P TV się uruchamia normalnie lecz jest bardzo słabe podświetlanie matrycy i po ok 25 sekundach gaśnie i zaczyna migać czerwona dioda. Podświetlenie z lewej strony jest jaśniejsze z prawej ciemniejsze.

Występuje tam inverter KLS-EE32PIH12M. Napięcie zasilania jest 23,9V wiec chyba w normie. Podstawiłem inne świetlówki z monitora one tak że nie zaświeciły normalnie (słabo).

Poczytałem troszkę o tym inverterze ale typowym uszkodzeniem jest "dzura w scalaku" . Czy może ktoś się spotkał z takim uszkodzeniem jakie u mnie występuje?
  • Helpful post
    geco
    Level 26  
    Typowa usterka w Panasonic u.Rozebrać matrycę i odizolować pęknięte i przegrzane miejsca od metalowej obudowy.Zrób z dwóch stron abyś za chwile nie poprawiał roboty.
    gab lekarski
    Level 10  
    To samo u mnie w sobotę. Tylko ja podkleiłem plastik po jednej stronie w miejscu pęknięcia.
    Inna sprawa, że naruszyłem jeden TCP i 1/3 ekranu czarna. No i głosu nie ma.
    bogred
    Moderator of TV
    Cobra wrote:
    Podstawiłem inne świetlówki z monitora one tak że nie zaświeciły normalnie (słabo).

Wszystkie naraz, czy pojedynczo?
    mirex
    Level 43  
    gab lekarski wrote:
    To samo u mnie w sobotę. Tylko ja podkleiłem plastik po jednej stronie w miejscu pęknięcia.
    Inna sprawa, że naruszyłem jeden TCP i 1/3 ekranu czarna. No i głosu nie ma.

A ty kolego chcesz porady w tym temacie, czy ostrzegasz kolegę autora o konsekwencjach grzebania w telewizorach bez wystarczającej wiedzy?

Dodano po 5 [minuty]:

bogred wrote:
    Wszystkie naraz, czy pojedynczo?

Noooo.... to by była ciekawa operacja ... wszystkie na raz. ;)

Ale (odruchowe zapewne) pytanie, po użyciu liczby mnogiej
    Cobra wrote:
    Podstawiłem inne świetlówki
    całkiem zasadne. :)
    gab lekarski
    Level 10  
    @mirex i jedno i drugie, ale mógłbyś wypełnić sens tego forum i podpowiedzieć co nieco
    mirex
    Level 43  
    gab lekarski wrote:
    @mirex i jedno i drugie

Nie ma lekko! https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html

gab lekarski wrote:
    ale mógłbyś wypełnić sens tego forum i podpowiedzieć co nieco

Zerknij no na profil. ;)
    Tobie podpowiedzieć mogę tylko tyle - idź do sklepu i więcej łapek do telewizorów nie pchaj. ;)
    Cobra
    Level 26  
    Potwierdziła się Wasza diagnoza. Przebicie do masy świetlówek. Oczyszczenie i podłożenie laminatu (bez okładzin miedzianych) przywrócił działanie TV.

Dziękuję i pozdrawiam.